Birand, Hrant - Sýtký Þükürer

21 Ocak 2013 00:45  

 

Birand, Hrant  - Sýtký Þükürer

Vasatlar hegomonyasý

“Orta Sýnýf Ahlaký” diye bir kavram vardýr. Siyasetten ticarete davranýþ kalýplarý belirlenirken kerteriz bu kavramdýr.
Oysa toplumlar “mutad”ý zorladýklarý zaman faz atlayabilir.
Alýþýlmýþý zorlama imkanýna sahip olanlar toplumun deðerlendirmesine muhtaçsa genelde bu riski pek almaz.
Bu sebeple, giderek bir “körler saðýrlar, birbirini aðýrlar” ortamý oluþmaya baþlar.
Kalite standartlarýný omuzlayan kolonlar, bugünün dünyasýnda vasatlarýn kardýðý harçlara göre þekillenmektedir.
Bu duruma eleþtirisel yaklaþmak seçkincilik olarak algýlanmamalýdýr.
“Kestane kabuðundan çýkmýþ, ne kara kabuðum varmýþ” halleri, bizim de karþý olduðumuz, izahsýz bir küçümseme zavallýlýðýdýr.
Ancak medenileþme, daha rafine olma, hayatý daha incelikli kavrama kaygýsý duyulmadýðýnda bu defa içten içe çürüme oluþmakta ve iþin tuhafý yaydýðý koku hiç kimseyi rahatsýz etmemektedir.
Birileri bu çölleþmeye itiraz ettiðinde, nasýl organize olduðuna þaþacaðýmýz bir vasatlar dayanýþmasý anýnda farklý sesleri paralize etmektedir.
Geçen hafta sonu Fransa’da eþcinsellere evlilik hakký tanýyan bir yeni yasa hazýrlýðýndaki hükümete karþý çýkanlar Paris’te yüz binleri toplayarak bir protesto yürüyüþü yaptý.
“Sana ne kardeþim, ne münasebet” demenin ötesinde laflar döktürmeye gerek yok.
Dikkatinizi çekerim. Yer Fransa, yýl 2013. Oralarda bile çýta bu seviyelerde ise, ülkemize dair hayýflanmamýz galiba lüks kaçacak.


Kaya gazý

Ýzmir’in iþ dünyasýnýn bilge iþ adamý Nihat Gündüz’den aþaðýda belirteceðim hususla ilgili bir mail aldým. Konu kýsaca þu:
ABD’nin önde gelen yorumcularýndan Fareed Zakaria, Time dergisinin ekim ayý sayýsýnda bir makale kaleme aldý.
Baþlýk ‘Yeni Petrol ve Gaz Patlamasý’ idi.
Yazýda ABD’nin bu 10 yýlýn sonunda Rusya ve Suudi Arabistan’ý geçerek dünyanýn en büyük petrol ve sývý doðal gaz üreticisi olacaðýndan söz ediliyor.
Böylesi bir öngörü gerçekleþirse bunun tüm dünyayý etkileyebilecek geniþ çaplý sonuçlarý olacaðýna, Rusya ve Ortadoðu’nun göreli öneminin azalacaðýna iþaret ediliyor.
ABD’yi bunca yýl aradan sonra net petrol ihracatçýsý konumuna getiren geliþme ‘kaya gazý’ olarak nitelendiriliyor. Hidrolik çatlatma teknolojisiyle kayalara sýkýþmýþ doðal gazlara ulaþýlmakta, su, kimyasal maddeler ve kum pompalayarak bu kayalardaki doðal gaz yeryüzüne çýkarýlmaktadýr.
ABD’de klasik petrol kullanýmý azalmaya baþlamýþtýr. ABD Enerji Bakanlýðý verileri, ülkenin 61 yýlýn ardýndan ilk kez rafine edilmiþ petrolde net ihracatçý konumuna geldiðini gösteriyor.
Hani diyebilirsiniz ki ABD’nin Ortadoðu coðrafyasýna ilgisinin tek sebebi petrol deðildir, tamam, ama bu geliþmenin bizim buralarýn geleceðini önemli ölçüde etkilememesi de mümkün deðildir.
Bu konuyla ilgili, geçenlerde ABD Enerji Bakan Yardýmcýsý Ýstanbul’da bir panelde konuþmacýydý. Ayný hususlar teyit edildi. Zaten Uluslararasý Enerji Ajansý’nýn son raporunda da ABD’nin 2015 yýlýna kadar dünyanýn en büyük doðal gaz üreticisi olacaðý ifade edilmektedir. Yani, özetle teknoloji de üstünseniz tüm geliþmeleri tersine çevirebiliyorsunuz.


Ercan Çerçioðlu

Oda seçimler yaklaþýyor. Anayasa Mahkemesi’nin süre sýnýrlandýrýlmasýný iptalinden sonra tüm demirbaþ STK esnaflarýný tatlý bir sevinç ve heyecan sardý. Hazretler, herhalde lise çaðlarýnda biyolojinin “kan dolaþýmý” bahsinden kýrýk not alýyorlardý.
Mamafih örnek uygulamalarda hiç yok deðil. Aydýn Sanayi Odasý Baþkanlýðý’ný iki dönemdir yürüten Ercan Çerçioðlu, tam da bizim ýsrarla üzerinde durduðumuz gerekçelerle aday olmadýðýný açýkladý.
Kendisini aradým, dedikleri aynen þu: “Bizim mesleðimiz oda baþkanlýðý mýdýr? Biz sanayiciyiz, koltuða yapýþanlardan deðiliz.”
Ne diyelim? Darýsý Ýzmir’in “vazgeçilmez!” baþkanlarýnýn baþýna.


Birand, Hrant

Her terk aslýnda geride kalanlardan bir þeylerin eksilmesidir.
Ölüm terklerin en büyüðü.
Yakýnlarýnýzý, aile fertlerinizi saymýyorum. O zaten baþlý baþýna derin bir boþluk oluþturur kaybýn sahiplerine.
Bunun ötesinde, yaþamýmýzýn iþgal haritasý esasýnda insanlarla kurduðumuz iliþkiler toplamýndan hareketle þekilleniyor.
Kimi doðrudan iletiþim içinde olduðunuz dostlarýmýz, arkadaþlarýmýzdýr, kimileri de yüz yüze gelmeseniz de izlediðimiz, etkilendiðimiz, beslendiðimiz insanlardýr.
O insanlar hep oradadýr. Onlarýn ölümü sizin yaþamýnýzda onlara dair pencerenin kapanmasýdýr. Þüphesiz izlerini takip edebiliriz ama doðrudan, dinamik, yaþayan iliþki artýk bitmiþtir. Bu bitiþ, onlara dair kýsmýnýzýn size ait ölümüdür bir bakýma. Mehmet Ali Birand ve Hrant Dink’e dair, bir ani ölüm, bir de yýldönümü, bu acý gerçeði yine içimizde hissettirdi, yüreðimizin bir kýsmýný topraða teslim etti.

Hürriyet Ege

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0