Bir haberin perde arkası - Mahmut Övür

21 Haziran 2019 01:12  

 

Bir haberin perde arkası - Mahmut Övür

Uzun yıllar sonra iki siyasi aktörün Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu'nun bir tartışma programında buluşmaları önemli bir adımdı.
Öyle olduğu için de pür dikkat izlendi. Programın formatı, moderatörün seçimi, tavrı, soruları, tartışmacıların cevabı ve onların performanslarının tartışılması doğaldı ve tartışıldı da...
Ancak bu tür programlarda doğal olmayan şeylerin olması her zaman daha çok tartışma yaratır. Örneğin soruların iki rakipten birine verilmesi veya rakiplerden biriyle özel görüşme yapılması. Bu da ahlaki ve ilkesel bir durumun ihlali anlamına gelir ve dünyanın neresinde olursa olsun haberdir ve tartışılır.
Bu gerçeğin programdaki aktörlerin başarılı olması veya olmamasıyla ya da siyasi kutuplaşmayla bir ilgisi de yok. Onlar olmasa da böyle bir şey haberdir, tartışılır. Nitekim ABD'den Hillary Clinton'a soruların verilmesinin itiraf edilmesi yıllar sonra bile haber oldu, tartışıldı.
Şimdi gelin bizde ne olduğuna bakalım.
Tartışma konusu: Pazar gecesi Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı programın sunucusu İsmail Küçükkaya'nın tartışmadan 3 gün önce İmamoğlu ile baş başa görüşmesinin ortaya çıkması.
Bu sarsıcı bir şeydi çünkü hem Binali Yıldırım'dan hem de sürecin şeffaf yürütüldüğünü düşünen kamuoyundan saklanmıştı.
İşin habercilik kısmı da burası.
Aslında böyle bir görüşmenin olduğu o gece yani yayının devam ettiği saatlerde sosyal medyada yer aldı. Kimse umursamadı ama Optimar AŞ'nin sahibi HilmiDaşdemir bir televizyonda şu bilgiyi verdi: "İmamoğlu, İsmail Küçükkaya ile iki gün önce bir otelde buluşmuş"
Doğrusu izleyenler gibi ben de ihtimal vermedim ama içimi kemiren kurdunpeşini de bırakmadım. Ertesi gün Daşdemir'le konuşup biraz ayrıntı aldım ve haberin izini, otel ve çevresinde sürmeye başladım. Duyum doğruydu. İsmailKüçükkaya, İmamoğlu ve ekibiyle otelde buluşmuş ve 45 dakika civarında bir görüşme yapmıştı. O ana kadar kimse bunu sorgulamadığı için haber olmamıştı. Bu kulis haberini köşemde yazdım ve SABAH da bunu manşete taşıdı. Merak edilen soru şuydu: Tarafsız gazeteci moderatör İsmail Küçükkaya o otelde Ekrem İmamoğlu ile görüştü mü?
Bu önemliydi çünkü İmamoğlu, daha önce "Sorular Binali Yıldırım'a verildi" iddiasını ortaya atmış ve yalanlanmıştı. Bunu ileri süren birinin, gizi kapaklı aynı şeyi yapıyor olması doğal olarak haberdi.

Mahmut Övür/sabah.com.tr

20.06.2019

Son Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2019 11:38

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0