Bir De Hukuk Dile Gelirse...

20 Mart 2007 14:19  

 

Bir De Hukuk Dile Gelirse...

Mahkeme, "Allianoi'nin korunmasına ilişkin proje hazırlanmadan barajın su tutmaması" kararını hukuka uygun buldu...


İzmir II.Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu; daha önce birden çok korumacı kararlar almıştı. Bunlardan sonuncusu; 13.10.2005 tarih ve 1453 sayılı kararla "Allianoi'nin Dünya mirası literatürüne girebilecek nitelikte korunması gerekli Kültür Varlığı"olduğu, Allianoi'nin korunmasına yönelik önlemlerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çözümlenmesine, "çözüm üretilene kadar barajda su tutulmamasına" karar verilmişti.



Allianoi bu güne kadar baraj suları altında kalmadıysa Koruma Bölge Kurulu'nun 13 Ekim 2005 tarihli doğru ve korumacı kararı sayesindedir. Koruma Bölge Kurulunun bu kararının iptali için DSİ tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhinde dava açılmıştı. Davayı gören İzmir 1. İdare Mahkemesi, 23.11.2006 tarih ve 2005/1758 E. 2006/1950 K. sayılı kararı ile "2001 yılında 1.derece arkeolojik sit olarak ilan edilen kültür varlığının korunmasına ilişkin olarak, yetkili kurulca korumaya ilişkin teknik ve bilimsel gereklilikleri karşılayan projeler hazırlanıncaya kadar baraj gölünde su tutulmasının engellenmesine ilişkin dava kararda yasal ve hukuksal aykırılık bulunmamaktadır" gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.



Kararın anlamı şu; Bu mahkeme kararı ile birlikte, "Allianoi'nin korunması gereken bir kültür varlığı olduğu, burayı koruyacak bir proje hazırlanmadan, Allianoi'yi yutacak Yortanlı Barajı'nda su tutulmasının" hukuken olası olmadığı bir kez daha pekiştirilmiştir.



13.Ekim 1005 tarihinden bu yana, Allianoi'yi koruyacak bir proje üretilmemesine karşın, aynı kurul tarafından 27 Kasım 2006 tarihli kararla Allianoi'yi alüvyon ve suya gömecek proje onaylanmıştır. Söz konusu mahkeme kararı ile 27 Kasım 2006 tarihli kararın hukuka aykırı olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.



Mahkeme kararı, devam eden davalara sunulmuş, 27 Kasım 2006 tarihli karar hakkında bir an önce yürütmeyi durdurma kararı verilmesi istenmiştir.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0