Biliyordun da neden sustun Gökçek?

15 Haziran 2008 10:44  

 

Biliyordun da neden sustun Gökçek?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak suyunda yoğun olarak arsenik bulunduğu iddialarını yalanlamak amacıyla musluktan doldurduğu Kızılırmak suyunu içerek, "Bizim suyumuz temizdir. Şerefimle temin ediyorum, ben gece gündüz içiyorum" dedi. Gökçek kendisini eleştiren CHP'lilere de, dünya ortalamasının üzerinde arsenik bulunduğunu iddia ettiği İzmir'in suyuyla ilgilenmeleri çağrısında bulundu.



Gökçek, Kızılırmak suyuyla ilgili tartışmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi. "Arsenik İzmir'de, CHP Göreve" yazılı pankartın önünde kameraların karşısına çıkan Gökçek, Çernobil faciasında çayların zehirlenmediğini kanıtlamak için çay içen dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral gibi yaptı ve musluktan sürahiye doldurduğu suyu içti. Gökçek daha önceki basın toplantısında aynı iddiasını pet şişeden içtiği suyla kanıtlamaya çalıştığı için eleştirilmişti.



"40 YILDIR İÇENLER VAR"



Kızılırmak suyunda arsenik, ağır metal ve sülfat oranının yoğun olduğu iddialarını, kendisine karşı başlatılan kampanyanın bir parçası olarak değerlendiren Gökçek, Kızılırmak suyunu duyurmadan şebekeye verdiği için Ankaralılar'ı kobay olarak kullandığı eleştirilerini reddetti. Sivil toplum örgütlerinin oyununu bozmak amacıyla bu yola başvurduğunu ileri süren Gökçek, Kesikköprü ve Kırıkkale'de bu suyun 40 yıldır içildiğini söyledi.



Gökçek, Tıp Kurumu tarafından "Kesikköprü suyunda arsenik bulunduğu iddialarıyla ilgili olarak "Tıp Kurumu'nun başındaki kişi bu konulardan anlayan biri değil. Bizim tesislerimizde arseniğin arıtılabileceğini bilmiyor" dedi. Melih Gökçek, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'un açıklamalarına da şu yanıtı verdi: "Bizim ODTÜ'ye analiz yaptırmadığımız doğrudur. Kimya mühendisleri ve inşaat mühendisleri odalarının yaptırdığı ve internet sayfalarında yayınladıkları analizleri aldık. Biz ODTÜ verilerini tamamen buradan aldık. Montaj yok. Aslında bir dava açılacaksa bizim açmamız lazım. Çünkü biz Kimya Mühendisleri Odası'nın ODTÜ'ye yaptırdığı analizi kullandık. Niçin kullanmayalım? Bu analizi birebir aldım. Dava açacaksanız oraya açın. Sayın Akbulut ile telefonda ve bazı televizyon kanallarında görüştüm. 'Medya açıklamalarımı çarpıttı. Musluktan arsenik akıyor demedim' dedi."



"TESİSLERİ GEZDİRECEĞİZ"



Gökçek, son yaptırdıkları analizde Kesikköprü Barajı'ndaki suda bulunan arsenik oranının 12 mikrogram olduğunu, bunun da mevsimsel olarak değiştiğini söyledi. Gökçek, şöyle konuştu: "Bu (arsenik) önemli bir olay değil. Arıtma tesisimiz çökeltme ve havalandırmayla bunu bir mikrogramın altına düşürebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü 10 mikrograma kadar izin veriyor. Halbuki bizimki bir mikrogramın altında. Bizim suyumuz temizdir. Gönül rahatlığıyla içilebilir. Şerefimle temin ediyorum, ben gece gündüz içiyorum. Dünyanın en zehirli suyu bile arıtılabilir. Yeter ki arıtma tesisiniz olsun."



ASKİ avukatlarının iddilar üzerine davalar açmaya başladığını belirten Gökçek, kamuoyunu rahatlatmak için gelecek hafta üniversitelerden uzmanları İvedik Arıtma Tesisleri'ne götürerek numune aldırıp, analiz ettireceklerini bildirdi.



İZMİR'E BAKIN



Gökçek, İzmir'in şebeke suyundan aldıkları numuneleri incelettiğini ifade ederek, İzmir'in çeşme suyunda Ankara'nınkinden dört kat daha fazla arsenik bulunduğunu iddia etti. Gökçek, İzmir'de Ankara'daki gibi bir arıtma tesisi bulunmadığını, çeşmeden akan arsenik nedeniyle İzmir halkının sağlığının tehlikede olduğunu öne sürdü.



Gökçek, kendisini eleştiren CHP yöneticilerini, İzmir halkının sağlığını tehlikeye atan CHP'li İzmir Belediyesi'ne karşı harekete geçmeleri çağrısında bulundu.



Taraf Gazetesi

15 Haziran 2008

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0