DOÐAN CÜCELOÐLU (1938 - 16 Þubat 2021)
DOÐAN CÜCELOÐLU (1938 - 16 Þubat 2021)
Eklenme Tarihi: 17.02.2021 10:03
Facebook'ta paylaþ
0

Ünlü Psikolog Yazar Prof. Dr. Doðan Cüceloðlu Ýstanbul Beþiktaþ'taki evinde yaþamýný yitirdi.

Alýþveriþ yapmak üzere dýþarý çýkan Cüceloðlu'nun eþi, eve döndüðünde Doðan Cüceloðlu'nu hareketsiz halde buldu.

Eþinin haber vermesi üzerine eve saðlýk ve polis ekipleri sevk edildi.

Olay yerine gelen saðlýk ekipleri Cüceloðlu'nun hayatýný kaybettiðini belirledi. Bunun üzerine polis ve savcýlýk ekipleri evde incelemelerde bulundu.

 

Fotoðraf: AA

[Fotoðraf: AA]

 

 

Haberin duyulmasýnýn ardýndan Beþiktaþ Kaymakamý Önder Bakan ve Beþiktaþ Belediye Baþkaný Rýza Akpolat da eve gelerek olayla ilgili bilgi aldý.

Savcýlýk incelemesinin ardýndan Cüceloðlu'nun cenazesi Adli Týp Kurumu Morguna kaldýrýldý. Savcý ve adli týp yetkilileri incelemelerinin ardýndan evden ayrýldý.

Cüceloðlu'nun kesin ölüm nedeni Adli Týp incelemesinden sonra belli olacak.

Emniyet'ten Doðan Cüceloðlu açýklamasý

Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü'nden ünlü psikolog ve yazar Doðan Cüceloðlu'nun ölümüne iliþkin yapýlan açýklamada, "Müteveffanýn kafa kýsmýnda düþmeye baðlý kanamanýn olduðu anlaþýlmýþ olup, konu ile ilgili çalýþmalar devam etmektedir" denildi.

"Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü görevlilerince 06.02.2021 tarihi saat 14.00 sýralarýnda Beþiktaþ ilçesi Akatlar Mahallesi'nde, meydana gelen olayda; Mehmet Doðan Cüceloðlu isimli þahsýn yaþamýný yitirdiði bilgisinin edinilmesi üzerine; müteveffanýn evinde yapýlan inceleme ve araþtýrma sonucunda, müteveffa þahsýn evini haftada 2 defa temizlemeye giden M.Ç isimli þahýsla yapýlan görüþmede, evin kapýsýna geldikten sonra 2 defa zile bastýðý, kapýyý açan kimse olmadýðý, evin içine girdiðinde müteveffa þahsý hareketsiz olarak yerde yatar vaziyette gördüðünü ve daha sonra yetkililere haber verdiðini beyan etmiþ, müteveffanýn kafa kýsmýnda düþmeye baðlý kanamanýn olduðu anlaþýlmýþ olup, konu ile ilgili çalýþmalar devam etmektedir"

 

Fotoðraf: AA

[Fotoðraf: AA]

 

 

Doðan Cüceloðlu kimdir?

Psikolog ve yazar Prof. Dr. Doðan Cüceloðlu, iletiþim psikolojisi ve kiþisel geliþim alanýnda yazdýðý eserleri, çalýþmalarý ve verdiði seminerlerle hatýrlanýyor.

Mersin'in Silifke ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin son çocuðu olarak 1938'de dünyaya gelen Cüceloðlu, 10 yaþýndayken annesini kaybetti.

 

Grafik: TRT Haber-Bedra Nur Aygün

[Grafik: TRT Haber-Bedra Nur Aygün]

 

 

Silifke'de ortaokulu tamamladýktan sonra subay olan aðabeylerinin yanýnda Ankara ve Kýrklareli'nde eðitimine devam eden Cüceloðlu, Kýrklareli Lisesinden mezun oldu.

Lise öðretmeni Cahit Okurer'in yönlendirmesiyle Ýstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne kaydolan Cüceloðlu, mezun olduktan sonra ABD'de Illinois Üniversitesinde doktora yaptý.

 

Fotoðraf: AA

[Fotoðraf: AA]

 

 

Doktora yaparken yine doktora öðrencisi olan Kaliforniya'da doðmuþ büyümüþ Emily ile tanýþan ve evlenen Cüceloðlu'nun 11 yýl süren evliliðinden Ayþen, Elif ve Timur adlarýnda 3 çocuðu oldu.

Kendi tabiriyle "Silifke'de büyürken çevresinde gördüðü evlilik, koca ve baba modelleriyle Kaliforniya'da büyümüþ feminist bir Amerikalý kýza kocalýk yapmaya çalýþan" Cüceloðlu, çocuklarýndan ayrý yaþadýðý 4 yýlýn ardýndan yaþadýðý deðiþim sürecinde ilk kitabý "Ýnsan Ýnsana"yý kaleme aldý.

ABD'de görev yaptý

Hacettepe Üniversitesi iӀe Boðaziçi Üniversitesinde çalýþan iletiþim psikolojisi uzmaný, Fulbright bursuyla Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesinde ziyaretçi öðretim üyesi olarak bir sene görev aldý.

Prof. Dr. Cüceloðlu, 1980-1996 yýllarý arasýnda ABD'nin Fullerton þehrindeki California Eyalet Üniversitesinde görev yaptý.

Amerika'daki görevinden emekli olup ayrýldýktan sonra Türkiye'de kitap yazmaya devam eden usta yazar, konferanslar ve seminerler verdi, televizyon programlarýna katýldý.

 

Fotoðraf: AA

[Fotoðraf: AA]

 

 

Yazdýðý çok sayýda kitap bulunan Cüceloðlu, 1996'dan bu yana Türkiye'de öðrencilere, öðretmenlere, ebeveynlere ve iþ adamlarýna yönelik seminer, konferans ve atölye çalýþmalarý düzenledi.

Kitaplarý da çok sayýda baskýsýyla okuyucuya ulaþan usta yazarýn "gözyaþý ve kahkaha dolu hayat öyküsünü" anlattýðý söyleþilerden Canan Dila tarafýndan hazýrlanan "Ýnsaný Ararken" adlý çalýþma da ilgi gördü.

Doðan Cüceloðlu'nun kitaplarý

Kiþisel geliþim kitaplarý ve bilimsel makalelerinde Türk insanýnýn düþünce, duygu ve davranýþlarýný inceleyen Doðan Cüceloðlu'nun kitaplarý þunlar:

"Var mýsýn?", "Öðretmenim Bir Bakar Mýsýn?", "Evlenmeden Önce", "Geliþtiren Anne-Baba", "Derviþ'in Aklý", "Gerçek Özgürlük", "Ýçimizdeki Çocuk", "Ýletiþim Donanýmlarý", "Baþarýya Götüren Aile", "Savaþçý", "Mýþ Gibi Yetiþkinler", "Mýþ Gibi Yaþamlar", "Korku Kültürü", "Onlar Benim Kahramaným", "Öðretmen Olmak, Bir Can'a Dokunmak", "Bir Kadýn Bir Ses", "Ýçimizdeki Biz", "Ýnsan Ve Davranýþý", "Ýnsan Ýnsana", "Ýnsan Ýnsana sohbetler 1"

trthaber.com

16.02.2021

 

****

 

Doðan Cüceloðlu:

“Ben Amerika'da 25 yýl kalmýþ bir insan olarak þöyle bir gözlem yapýyorum. Amerika'da hiç eðitim görmemiþ bir insanla ayný odada kalmaktan korkarým. Beþ dolar için gýrtlaðýný kesebilir. Eðitim orada gerçekten bir fark yaratýyor. Eðitim düzeyi yükseldikçe, uygar, olgun, sorumluluk sahibi, verdiði sözü tutan, kiþisel bütünlüðü olan bir insan olma yolunda ilerliyor. Ýstisnalar kesinlikle olabilir ama genellikle böyle.

Türkiye'ye gelip baktýðýmda iki faktör görüyorum. Þehirleþme ve eðitim. Türkiye'de þehirleþmiþ ve eðitim görmüþ insandan korkuyorum. Kesinlikle insafsýz, kendinden ve kendi yakýnlarýnýn çýkarýndan baþka bir þey düþünmüyor. Bu son derece kuvvetli bir duygu bende. Ýliðini sömürür bitirir, hiç acýma duygusu yoktur.

Ama þehirleþmemiþ, okumamýþ, saf köylü olarak kalmýþsa, onda deðerler bilinci çok yüksektir. Sanki eðitilmiþ Amerikalý.... Burada çok önemli bir gözlem var. Bunun üzerine düþünmek lâzým.

Benim analýðým yörüktü. Annem öldükten sonra babam yeniden evlendi. Biz ona anne demedik, Ayþe teyze dedik. Ben daha on yaþýndayým, sapanla vicik dediðimiz küçücük bir kuþu vurmaya çalýþýyorum. 'Vurma oðlum' dedi. Ben, sen ne bilirsin Yörük karýsý tavrý içinde,  'Ne var parmak gibi küp küçücük kuþ' dedim.

Analýðýmýn cevabý:'Yavrum! Canýn küçüðü büyüðü olur mu? Allah her birine bir can vermiþ. Vurma yavrum günah.' dedi.

Þu derinliðe bakýn. Okuma yazmasý yok bu kadýnýn. Yýllar Sonra bunun anlamýný anladým. Anladýðým zaman aðlamaya baþladým.

Konferanstayým, böyle gözyaþý dökerek aðlýyorum. Yanýmdaki Amerikalý kadýn, ne oluyor bu adama diye meraklanmaya baþladý. Ne oluyor dedi. O kadar mutluydum ki, 'çok mutluyum' dedim aðlayarak. Kendi kendime 'Ya Rabbi! Çok þükür. Saðken bunun farkýna vardým.

Biz bütün insanlar kardeþtir deyince sanki çok þey söylüyoruz. Kadýn bunlarý aþmýþ. Canlardan oluþan bir aile, büyük küçük yok. Hepsi birbirine eþit. Onur eþitliði var. Canýn büyüðü küçüðü olur mu? Allah hepsine can vermiþ. Þu bilinci görüyor musunuz? Nereden geliyor bu?

Bu, tasavvuf kültüründen geliyor. Bu yayýlmýþ. Eðer þehirleþme ve eðitim ele geçirmemiþse, hâlâ bu mayamýzda var. Ben zamaným olsa, hiç þehir yüzü görmemiþ hiç okumamýþ köylülerin, özellikle yaþlý kadýnlarýn arasýnda zaman geçirip, onlardan bilgelikler öðrenmek isterim.

Bu topraklarda neler birikmiþ. Ne insanlýk deneyimleri var. Bir de doðadan kopmamýþ. Sürekli doðayla haþýr-neþir içerisinde o bilgelikler bilenmiþ. Kitap bilgisi deðil. Farkýna varmýþ ve bir yere oturtmuþ.”

 

Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.