Markar Esayan hayata veda etti
Markar Esayan hayata veda etti
Eklenme Tarihi: 17.10.2020 17:19
Facebook'ta paylaş
0

 

"Rahmetli Markar, bu topraklara gönülden bağlı, vicdan ve ahlak sahibi iyi bir kardeşimizdi. Sadece iyi bir insan değil o aynı zamanda entelektüel, özgürlükçü, demokrat, kaliteli bir fikir adamıydı." Ufuk Coşkun

 

Ufuk Coşkun yazdı; Markar'ın ardından...

Vicdan ve ahlak sahibi iyi insanlar vardır bir de kötü insanlar… Bunu dinlerden, mezheplerden, ideolojilerden ve ırklardan bağımsız olarak söylüyorum.

 

Rahmetli Markar, bu topraklara gönülden bağlı, vicdan ve ahlak sahibi iyi bir kardeşimizdi. Sadece iyi bir insan değil o aynı zamanda entelektüel, özgürlükçü, demokrat, kaliteli bir fikir adamıydı.

Bazıları gibi uyanık bir adam değildi. Ben onun kadar temiz, duygusal, güler yüzlü bir insan tanımadım.

Öyle ki makam, mevki uğruna takla atan fırıldak tayfadan nefret ederdi.

Dostluğumuz uzun yıllara dayanır. Taraf’ın ilk yıllarında bilhassa eğitim üzerine yazdığım yazılar hakkında uzun sohbetler eder hatta bazı haberleri birlikte yapardık.

En son evinde ziyaret ettiğimde kötü görünüyordu. Solgun ve yorgundu. Ancak vatan toprakları söz konusu olduğunda heyecanı gözlerine yansıyordu.

Bu ülkeyi çok sevdi. Ve bu ülkeyi sevmek her babayiğidin harcı değildir. Bir ara hasta olduğumu öğrendiğinde aradı ve şöyle dedi; “Ufuk, bu ülkede olan bitenler, haksızlıklar, hissizlik, düşünce kıtlığı, senin benim gibi duygusal insanların kaldıracağı türden değil. Bak ben ne hale geldim. Ama ölene kadar mücadele etmekten başka da çare yok.”

Asıl derdi “Türkiye” olanların anlayabileceği bir duygudur bu. Markar’ın derdi de Türkiye’den başka bir şey değildi.

AK Parti’yi savunduklarını sanan troll hesapların Ermenileri bir küfür olarak kullanmalarına bile tahammül ederek ses çıkarmadı.

Yalnızca sitem ederdi.

En son hasta yatağında ülkedeki fikir kabızlığından, üretememekten ve eskisi gibi meselelerimizi tartışamamaktan yakındı. Sosyal medyadaki kabalıktan, kabadayılıktan ve nezaket yoksunluğundan mustaripti.

Bir ara şöyle bir paylaşım yapmıştı. “Bazen Cumhurbaşkanımıza yapılan haksızlık, kalleşlik ve vefasızlıklar beni çok öfkelendiriyor. Ama bu işin kuralı buymuş anladım. Halk yeter.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yalnız bırakıldığını, onu destekleyenlerin de parsa peşinde koşuşturduğunu oysa asıl gayenin çıkar gözetmeksizin ülkemizi her alanda yükseltmek olduğunu düşünen enden insanlardan biriydi o.

Bu ülkede her dinden, ırktan, mezhepten insan yaşıyor. Ve bu insanların arasında gerçekten vatanını, milletini seven ahlak vicdan sahibi insanlar var.

Berlin, Londra ve Paris üçgeninde organize olan Jön Türklerdevamla “İttihat Terakki”, Osmanlı’nın son döneminde bin yıllık barış ve huzur içinde sürdürülen kadim birliktelikleri tasfiye ederek bu toplumsal anlayışa ciddi bir darbe indirmişti.

Bugün ırkçılık tuzağına düşmeden her kesimden vatansever insanın kendini özgür hissedebileceği bir ülke tesis etmenin yollarını aramalıyız.

Diğer taraftan Markar gibi kendini bu toprakların evladı olarak gören iyi insanların ardından rahmet dilemek de kötü bir şey değildir.

Böyle zamanlarda herkes fetva vermeye başlıyor. Hangi dinden olduğu beni ilgilendirmiyor. Markar ahlak ve vicdan sahibi bir kardeşimizdi.

Müslüman arkadaşları düşenin elinden tutmazken o, çıkar gözetmeksizin, paraya, mala, mülke, şöhrete tamah etmeden herkesin yardımına koştu.

Böyle bir insana ancak rahmet dilenir… Mekânı cennet olsun İnşaAllah.

Ufuk Coşkun / Parantez haber

 

***

>> AK Parti Milletvekili Markar Esayan hayatını kaybetti

 

Markar Esayan (4 Şubat 1969, İstanbul - 16 Ekim 2020), Ermeni kökenli Türk yazar, gazeteci ve siyasetçi.

Hayatı

Babası Hristiyan Ermeni, annesi Müslüman Çerkes olan Markar Esayan[3] 4 Şubat 1969'da İstanbul'da doğdu. İlköğretimi Özel Bomonti Ermeni Katolik İlköğretim Okulu'nda, liseyi ise Özel Getronagan Ermeni Lisesi'nde bitirdi. 1995 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans eğitimini bitirdi. Yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler bölümünde yaptı.

1997 yılından itibaren aralıklarla yazdığı Agos gazetesinde 2001 yılından itibaren “Dar Kapı” başlığı altında köşe yazıları kaleme almaya başladı.[4] İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPOT) tarafından "2013 Yılı Türkiye-Ermenistan Gazetecilik Ödülü"ne değer görüldü. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yer aldı. Hilal TV kanalındaHilal Kaplan ve Bekir Berat Özipek ile hazırladıkları "Gayriresmî" isimli tartışma programı, 2011 Yılı Medya Etik Ödülü'nü kazandı.

Taraf gazetesi yayın koordinatörlüğü ve aynı gazetede köşe yazarlığı görevinde bulunan Esayan, gazetede geçici olarak genel yayın yönetmenliği de yaptı. Kısa süreli olarak Akşam ve Star gazetelerinde ve serbestiyet.com sitesinde de yazmıştır. Son olarak 21 Ağustos 2013 tarihinden itibaren Yeni Şafak gazetesinde köşe yazıları yayınlanmıştır.

TBMM XXV, XXVI ve XXVII. Dönem İstanbul AK Parti milletvekili olup 2018 yılında TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanvekili olarak görev yapmıştır.

Eserleri

Markar Esayan'ın ilk romanı Şimdinin Dar Odası 2004 yılında İnkılâp Kitabevi Büyük Ödülü’nü aldı ve 2005 yılında okuyucuya ulaştı. İkinci romanı Karşılaşma2007'de okuyucularla buluştu. Jerusalem adlı üçüncü romanı ise 2011 yılında yayınlandı.

Markar Esayan'ın romanları dışında yayınlanmış iki inceleme kitabı da bulunmaktadır. Bunlardan birincisi olan ve çeşitli deneme ve makalelerini içeren İyi Şeyler2011'de yayınlanmıştır. Cemil Ertem ile birlikte kaleme aldığı ve 2013'te yayınlanan Dünyayı Durduran 60 Gün: Meydan, Darbe, Demokrasi adlı inceleme kitabında Gezi Parkı olayları çeşitli yönleriyle geniş bir tarihsel ve coğrafi çerçeve içinde değerlendirilmektedir.

Ölümü

16 Ekim 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim KalınTwitter hesabından hayatını kaybettiğini duyurdu.[5][2]

Dış bağlantılar

> Twitter'da Markar Esayan

> Markar Esayan Köşe Yazıları

> Markar Esayan röportajı: "Annem Çerkes, babam Ermeni diye uzun süre akrabam bile olmadı!"

> Markar Esayan Kitapları

Kaynakça

  1. ^ Adalet ve Kalkınma Partisi web sitesi [1], Erişim tarihi: 1 Mart 2020.
  2. ^ a b "AKP İstanbul Milletvekili Markar Esayan hayatını kaybetti!"T24. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020.
  3. ^ "Markar Esayan röportajı: "Annem Çerkes, babam Ermeni diye uzun süre akrabam bile olmadı!""Fatih Vural. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020.
  4. ^ Yeni Şafak gazetesi web sitesi [2], Erişim tarihi: 1 Mart 2020.
  5. ^ "İbrahim Kalın"Twitter. 16 Ekim 2020. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020.

tr.wikipedia.org

 

 

Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.