Sel Felaketinde Onları da Kurtarmayı Unutmayın!
Sel Felaketinde Onları da Kurtarmayı Unutmayın!
Eklenme Tarihi: 10.09.2009 02:18
Facebook'ta paylaş
0

Çatalca’nın 2 köyüne ulaşılamıyor.

Silivri ve Saray sular altında... Saray ve Marmara Ereğlisi barınağında sorun yok ancak İstoç ve Bağcılar barınağının olduğu bölgelerden haber alınamıyor. Ne yazık ki Beylikdüzü tarafında birçok hayvan boğularak ölmüş durumda.

Zincirsiz ve bağlı olmayan hayvanlar daha şanslıydı gibi gözüküyor, en azından kaçabildiler .

Birçok büyükbaş ve küçükbaş hayvan ağıllarında boğuldular.

Çatalca köyleri İstanbul belediyelerinin kopeklerini attığı belli başlı yerlerdendi.

Yüzlerce yetişkin ve yavru kedi, köpek, tilki, yılan, kirpi, kaplumbağa, fare, tavuk vs. damlarda ağaçlarda kurtarılmayı bekliyorlar.

Hiçbirşey yapamıyoruz...

Örgütlenmemiz sadece belediyelere karşı veya internet başında olmamalı.

Mutlaka ama mutlaka sadece doğal afetlerde hayvanlara yardim eli uzatacak bir oluşumu kurmayı başarmalıyız...

Afetler konusunda yapılacaklar 3 ana başlıkta ele alınır:

-afet öncesi
-afet sırası
-afet sonrası

Afet öncesi hazırlık yapmadığınız ve donanımınız olmayan bir durumda, afet sırasında bölgede de yaşamıyorsanız müdahale şansınız çok düşüktür. Afetten etkilenen bölgede iseniz, yapabileceğiniz kendinizi ve yakınlarınızdaki yardıma muhtaç çocuk, kadın, yaşlı ve hasta insan ve yardıma ihtiyacı olan canlıları afetten etkilenmeyecek bölgelere nakledebilmektir. Afet sonrası iyileştirme çalışmalarına ekipmanlarınız doğrultusunda katılabilirsiniz, aksi durumda siz de risk altındaki kazazede durumuna düşersiniz.

Bu aşamada sel devam ediyor ve sel afetinden etkilenen bölgede örgütsel bazda yapılacak çalışmalar için, teçhizat ve bireysel takım donanımlı yetişmiş personel ile tahliye araçları ve is makineleri gerekiyor.

Şu anki durumda yapılabilecekler: Meteorolojik tahminleri göz önüne alarak risk altındaki bölgelerde, bağ ya da kafeste barındırılan hayvanların acil durum tahliyesi için plan oluşturulmasıdır. En basit ifade ile sel sırasında ya da sonrasında oluşacak heyelandan etkilenmeyecek yüksek bölgelere transfer edilmesidir.

Bu nedenle şu an risk altındaki bölgelerde hayvan barındıran kurum idarecileri, gönüllüler ve yetkilileri önlemler konusunda uyarmalısınız. Zaman kaybetmeden acil durum planlaması yapılarak, hazır olma durumunun sağlanması, yani tahliye tedbirleri ve planlamasının yapılması gerekmektedir.

Ahmet Kemal Şenpolat
HAYTAP

 

Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.