ForumFuar-İzmir  Yeni Konu 

Fuar'ın tarihçesi

01 Eylül 2007

Barok

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın doğuşu, 17 Şubat 1923'te (henüz Cumhuriyet ilan edilmemişken) Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle İzmir'de toplanan İzmir İktisat Kongresi'ne uzanır. İktisat Kongresi ile eşzamanlı olarak bir ticari ürünler sergisi düzenlenmiş, sergi mekanı olarak İkinci Kordon'da Osmanlı Bankası'nın deposu olarak kullandığı Hamparsumyan binası seçilmiştir. Burada, el tezgahı ve küçük sanayi ürünleri; Isparta, Kula, Gördes, Uşak kilim ve halıları, yağ ürünleri, sabunlar, makarna ve unlu yiyecekler, kolonyalar, helvalar, ihraçlık pamuklar, ayakkabı, mobilyalar, deri ürünleri, tarım araçları, kiremit, tuğla, maden örnekleri, tütün, sigara, şarap örnekleri, kereste çeşitleri sergilenmiştir.

İzmir İktisat Kongresi Sergisi'nden sonraki ilk sergi Eylül 1927'de, "9 Eylül Mahalli Sergisi" adı altında Mithatpaşa Sanat Enstitüsü'nde açılmıştır. İzmir Ticaret Odası'nın teklifi ve İzmir Valisi Kazım Dirik'in kararı ile açılan sergide 71 resmi kuruluş, 195 yerli firma ve 9 ülkenin 72 kuruluşunun ürünleri sergilendi. Sergiyi 80 bin 744 kişi gezdi.

İkinci 9 Eylül Sergisi Eylül 1928'de yine aynı binada ve uluslararası düzeyde gerçekleşti. Sergiye 155'i yabancı olmak üzere 515 firma katıldı.

1935 İzmir 9 Eylül Panayırı dönemin İktisat Vekili Celal Bayar tarafından açılmıştır. 311 bin kişinin gezdiği panayır, bugünün organize uluslararası fuarının öncüsü oldu. Fuar alanının temeli, evvelce 1922 İzmir Yangını'nda kül olmuş mahallelerin bulunduğu ve sonraki yıllarda şehrin ortasında bir pislik ve derbederlik yuvası haline gelmiş bulunan bugünkü yerinde 1 Ocak 1936'da törenle atıldı. 360 bin metre karelik alanın Kültürpark haline getirilmesi ve yılın belirli bir ayında bu alan üzerinde uluslararası bir fuarın gerçekleştirilmesi planlandı. Kültürpark alanının düzenleme çalışmaları, dönemin İzmir Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz'un ve gazeteci sıfatıyla Moskova kültürparkını gezmiş olan yardımcısı Suat Yurtkoru'nun yönetiminde olağanüstü çabalarla, proje aşamasında da dönemin Moskova Belediye Başkanı Bulganin tarafından görevlendirilen mimarların tasarımı çerçevesinde 1936 yılında tamamlanmış; bu tarihten itibaren İzmir Uluslararası Fuarı Kültürpark'ta açılmıştır. İzmir, Kültürpark ve Fuar adeta özdeşleşmiştir. Lozan Kapısı önünde yapılan coşkulu törene Mısır, Yunanistan ve Sovyetler Birliği'nden 48 yabancı kuruluş, 32 vilayet pavyonu ve 45 yerli kuruluş katıldı. 1937 İzmir Enternasyonal Fuarı, diğer yıllara göre çok daha büyük bir coşkuyla hazırlandı. Açılışı İktisat Vekili Celal Bayar yaptı. Fuar'ın en büyük özelliği Kültürpark'ın sürekli bir kurumuna dönüşecek olan Paraşüt Kulesinin açılışı oldu. 104 yabancı şirketin katıldığı Fuar'da 424 yerli kuruluş temsil edildi. Bu rakamlar 1938 yılında fuarına 140 yabancı, 46 devlet kurumu ve 527 yerli kuruluşun, 60 bin metre kare fuar alanının eklenmesiyle hazırlanan ve açılışını Başvekil Dr. Refik Saydam'ın yaptığı 1939 fuarına 574 yabancı şirket. 27 devlet kurumu ve 333 yerli şirket katılmasıyla giderek arttı.

1940 yılında sürmekte olan II. Dünya Savaşı yüzünden katılımın olmayacağı ileri sürülmesine karşın yerler çok önceden kiralandı, ancak fuar zararla kapatıldı. Açılışı Ticaret Vekili Nazmi Topçuoğlu yaptı. 30 Ağustos tarihinde Milli Piyango ilk kez fuarda çekildi. Fuara 243 yabancı, 463 yerli şirket katıldı. Savaşa karşın 1941 yılında Fuar hazırlıkları eksiksiz gerçekleşti. 1942 fuarı ise sürmekte olan savaş gerekçesiyle Hükümet kararı ile açılamadı. 1943 İzmir Enternasyonal Fuarı Başvekil Şükrü Saraçoğlu himayesinde açıldı. Ziyaretçi sayısı bir milyon kişiyi aştı. 1944, 1945, 1946 İzmir Enternasyonal Fuarı, "milli mahiyette" açılabildi. Uluslararası fuarlar 1947 yılından itibaren kesintisiz ve giderek önem kazanarak devam etti.
03 Eylül 2007

sultan

Teşekkür ederiz. Bilginin her yerde varolması değil bizim onu elde edip etmediğimiz önemli. İzmirizmir.Net farklı bakış açısını bu konuda da göstermeli ve İzmir Fuarı'na ait belge ve hikayeleri bir "Tarih okuyan"dan derlemeli ve toplamalı hatta onun yol göstericiliğinde gezmeli İzmir'i adım adım...
pervin
02 Nisan 2015

kereste

Günümüzde kerestelerin ağaç gövdelerinde elde edildiğini biliyoruz. Ağaçlar Sertliklerine göre pek çok çeşide sahiptir. Bunlar çok sert ağaçlar, orta sertlikte ve yumuşak sertlikte ağaçlar olarak sınıflandırabiliriz. Ceviz, Kara salkım, Karaağaç çok sert ağaç çeşitleridir. Kırmızı sakız, Beyaz Karaağaç, Bazı kavak cinsleri orta sertlikte olan ağaç türlerimizdendir. Beyaz çam, Ladin, Ihlamur, Söğüt yumuşak ağaç türlerindendir. Ama günümüzde ülkemizde ki üretimi karşılayamazken ithal kereste, tomruk olan hammadde dış piyasadan temin edilmeye çalışılmıştır. www.bayindirtomruk.com olarak konuya farklı bir bakış getirimiştir Ülkemizde gelişen ithalat sektörün de hammaddenin ülkeye giriş çıkışları nakliyat firmalarıyla sağlanmaktadır. İthal kereste, tomruk teminini sağlayan firmalar özenle seçilir ve işlerini yaparken kişilere iyi bir hizmet sunma çabasına girerler. Gelişen teknolojinin izlerini taşımacılık sektöründe de fazlasıyla görmekteyiz. Araçların uydudan takip edilmesi günümüzde karşılaştığımız önemli bir güvenlik sistemini oluşturmuştur. Nakliyatta karayolu, havayolu ve denizyolu ulaşımının kullanıldığı görülmüştür. İthal kereste, tomruk getiriminde parsiyel taşımacılıkta oldukça sık bir şekilde kullanılmıştır. Birbirine yakın ülkelerin yol güzergâhlarına göre farklı müşterilerden alınan ürünler tek tek varış noktasına bırakılmaktadır.
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0