ForumKutlu-Yorumlar!  Yeni Konu 

Nâzım’ın asıl doğum tarihi 1902

14 Ocak 2011

hurkus

Bugüne kadar genellikle 20 Kasım 1901 olarak bilinen Nâzım Hikmet’in doğum tarihinin aslında 17 Ocak 1902 olduğu, Halet Çambel arşivinde yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıktı.

Bugüne kadar genellikle 20 Kasım 1901 olarak bilinen Nâzım Hikmet’in doğum tarihinin aslında 17 Ocak 1902 olduğu, Halet Çambel arşivinde yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıktı.

Daha önce bazı yayınlarda da yer alan Halet Çambel’in amcası Memduh Ezine’nin hatıratı, M. Melih Güneş’in dikkatini çekti ve yaptığı araştırma sonucunda şairin bugüne kadar bilinen doğum tarihinin aslında yanlış olduğunu kesinleştirdi. Bu değerli hatırat, Yapı Kredi Yayınları tarafından bu yıl kitaplaştırılacak.

Nâzım Hikmet’in doğduğu yıllarda Selanik’te Ticaret Mahkemesi Reisi olan Memduh Ezine (Nâzım Hikmet’in halası Mediha Hanım’ın kocası ve Hasan Cemil Çambel’in ağabeyi), önemli bir hukukçuydu ve güçlü bir edebiyat diline sahipti. Memduh Ezine’nin günlüklerini içeren bu defteri küçük oğlu (Nâzım’ın da yakın arkadaşı) Orhan Ezine, koruması ve sahip çıkması için amcasının kızı Halet Çambel’e verdi.

Nâzım Hikmet, Harp Okulu Komutanlığı Askerî Mahkemesi’nde yargılanmak üzere, 17 Ocak 1938 gecesi, Beyoğlu’nda Celâlettin Ezine’nin (Memduh Ezine’nin büyük oğlu) evinde gözaltına alındığında Hilmi Ziya Ülken’le bir dergi tasarımı yapıyordu.

Memduh Ezine Hatıratındaki İlgili Sayfanın Çevirisi: 4 Kânunusani 317
Çok şükür Cenab-ı Hakk’a, aileye bir vücut daha karıştı. Yengen Celile Hanım bugün saat dörtte vaz-ı haml etti. Dayı Beyin Hikmet’in bir oğlu dünyaya geldi. Kendisi “Mehmet Nâzım” diye çağrıldı. Gerek vaz-ı haml esnasında ve gerekse yedi yatağı kalkıncaya kadar bir müddet zarfında orada başlarında bulunmak ve muavenet etmek üzere Hikmet’in evine gitmiştik. Sen sonradan oraya götürülmüş idin ki dayının sokak kapısından içeriye girmekliğini müteakip Nâzım doğuyordu. Bunu senin ayağının uğuru saydık ve müteyemmin addettik. Cümle ile beraber Cenab-ı Hak bu Nâzım kulunu da muammer ve hayırlı kılsın.


Taraf/08.01.2011



Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0