ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

İkinci Cumhuriyete Beş Kala

30 Ekim 2009

hurkus

Sait Almış - 29 Ekim 2009

ABD emperyalizminin “yeni dünya düzeni” planları çerçevesinde Kuzey Afrika’dan Ortadoğu’ya ve Asya’ya uzanan bölgeyi yeniden yapılandırma planı “Genişletilmiş Ortadoğu Projesi” (GOP), Türkiye Cumhuriyetini de köklerinden sarsıyor.

GOP çerçevesinde Türkiye’ye biçilen misyon ve kariyer iyice ortaya çıkmaya başladı. T.C “Bölgesel Lider” payesi altında, ABD ve Avrupa emperyalizminin bölgedeki alt-emperyalist ülkesi olarak belirlenmiş durumda.

Bu çerçevede GOP'de taktik değişiklikler yapan ABD emperyalizminin ,Obama ile birlikte “demir yumruk” politikası üzerine “kadife eldiven” geçirmeye; İsrail’i geri çekerek Türkiye’yi öne sürmeye başladığı görülmektedir.

Emperyalizmin bu politika değişikliği T.C devletinin yeniden yapılanma sürecini de hızlandırmış görünüyor. 2001 krizi ile GOP'de görev almakta ayak sürüyen 1.Cumhuriyet partileri etkisizleştirilmiş, yeni oluşturulan AKP desteklenerek, hızla hükümete taşınmıştır.

Bu pencereden bakıldığında:

1- GOP eşbaşkanı AKP hükümetinin ekonomik, siyasal ve moral olarak ABD ve AB emperyalistleri tarafından sürekli desteklenmesi anlaşılır olur;

2- AKP nin hükümete gelmesiyle 1.Cumhuriyeti kuşatma harekatının başlatıldığı, 2003'de Irak işgalinde ABD’ye zorluk çıkaran ordu üst yönetimi başta olmak üzere devlet bürokrasisinin yeniden yapılandırılmaya girişildiği görülür;

3- AKP’nin hükümete gelmesiyle başlayan ve Ergenekon davasına dek uzanan hükümet ile ordu ve diğer devlet bürokrasisi arasındaki çatışmayı ve bu çatışmanın giderek AKP lehine sonuçlar doğurması ile çatışmanın şiddetinin giderek azalmasını anlamak da kolaylaşır; kuşatma son evresine gelmiş ve sonuç almak üzere olabilir.

4- Gül, Tayyip ve Davutoğlu’nun el birliği ile yerleştirmeye çalıştıkları, dışa dönük, nüfuz oluşturucu 2. Cumhuriyet dış politikasının, 1. Cumhuriyetin içe dönük, savunmacı dış politikasından farklılığı da anlaşılır olur.

5- Yine bu pencereden bakıldığında sadece Altan’ların fantezisi gibi görünen 2.Cumhuriyet fikrinin değişik adlarla da olsa daha geniş kesimlerce savunulur olması ve bu düşüncenin Türkiye solunu da ortadan ikiye bölmesi anlaşılır olur.

Sınıfsal açıdan ve devrimci açıdan bakıldığında ise sosyalistlerin, T.C devletinin yeniden yapılanmasının ürünü olan bu kavganın bir tarafı değil, tarafları ile birlikte hem Kemalist hem de İslamcı Cumhuriyet karşıtı olması gerektiği de açık olmalıdır. 

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0