ForumSeçim Kürsüsü  Yeni Konu 

CHP İzmir’de sildi süpürdü

30 Mart 2009

hurkus

CHP İzmir’in neredeyse bütün belediyelerini aldı. Büyük başarı bekleyen AKP, Buca, Aliağa ve Bergama’daki belediyelerini de kaybetti. ANAP Bayındırı, DP de Beydağ’ı elinde tutamadı. CHP dışında tek koltuk DP’nin.

Başbakan Erdoğan’ın düşürmeyi hedeflediği kalelerden İzmir’de CHP daha da güçlendi. İzmir’e verdiği önemi Milletvekili Taha Aksoy’u aday olarak gösteren AKP, umduğunu bulamadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan CHP adayı Aziz Kocaoğlu, baştan beri yarışı önde götürerek oyların yüzde 79’u sayılan oyların yüzde 57’sini aldı. İzmir’in merkez ilçesi olan Konak’ta adayını değiştirerek yoluna devam eden CHP, gazeteci Hakan Tartan ile oyların yüzde 63’ünü alarak ezici bir başarı kazandı. Tartan’a karşı geçmiş yıllarda belediye başkanlığı yapmış Ahmet Sarışın’ı aday gösteren AKP ise, yüzde 24’lük oyla CHP’ye yanaşamadı bile.


Buca ve Aliağa el değiştirdi

AKP, 2004’te İzmir merkezde kazandığı tek belediye olan Buca’yı da CHP’ye kaptırdı. CHP’nin yüzde 53 oyuna karşı önceki başkan Cemil Şeboy ile yola devam eden AKP, yüzde 32’de kaldı. AKP’nin Belediye Başkanı Şeboy, geçtiğimiz günlerde yolsuzluk suçlamasıyla belediyeye yapılan baskın ve gözaltına alınmasıyla kamuoyunun gündemine gelmişti.

Aliağa ilçesi de sürpriz ilçelerden biri oldu. Geçtiğimiz dönem Belediye Başkanı AKP’li Tansu Kaya, yerini CHP’li Ö. Turgut Oğuz’a kaptırdı. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının bulunduğu Aliağa’nın CHP tarafından kazanması, AKP hanesine bir eksi olarak yazıldı. Bedeva su dağıttığı için hakkında dava açılan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de, koltuğunu koruyan başkanlar arasındaydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Piriştina’nın ölümü üzerine İzmir İl Genel Meclisi tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na getirildi. Kocaoğlu evli ve iki çocuk babası.


Karşıyaka’da sürpriz yok

CHP’nin en büyük kozu Karşıya’da da beklendiği gibi CHP’nin oldu. CHP’li başkan adayı Cevat Durak, AKP’li Cenk Hasan Karace’nin yüzde 17’lik oyuna karşı, yüzde 64 oy alarak yüzde 47’lik büyük bir fark attı.


Çiğli’de oylar bölünmedi

Yıllardır CHP’li başkanların yönetiminde olan Çiğli ilçesi ise, parti içindeki bölünmeye karşın sonuç değişmedi. Mevcut belediye başkanı da olan Ensari Bulut, oyların yüzde 45’ni alarak koltuğunu korudu. AKP’nin büyük umut beslediği iki yeni ilçe olan Bayraklı ve Karabağlar’da da seçim, CHP’nin üstünlüğü ile sonuçlandı. AKP ise, sandıkların açılmasından itibaren yarışı önde götürdüğü Bayındır ve Kemalpaşa’da da havlu attı.

Kocaoğlu yola devam

Kocaoğlu 1948 yılında Tokat’ta doğdu. 1973 yılında Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 1974’te İstanbul Üniversitesi’nden İşletme dalında master derecesi alan Kocaoğlu, 1975-1978 yılları arasına bir kamu kuruluşunda muhasebe uzmanı olarak çalıştı. 1978-1979 yılları arasında özel sektörde yöneticilik yaptı. 1979 yılında kendi işini kurdu. Ortak bir girişimle 1986 yılında toprak sanayii dalında çalışmaya başladı. Sanayiciliğin ardından siyasi yaşamına CHP Gençlik Kolları’nda başlayan Kocaoğlu, SODEP kurulduğunda bu partiye üye oldu. 2001-2003 döneminde CHP Bornova İlçe Başkan Yardımcılığı yapan Kocaoğlu, 28 Mart 2004 seçiminde CHP’den Bornova Belediye Başkanı seçildi.

30.03.2009
Taraf
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0