Forumİçimizdeki Taşra Hakkında Her Şey  Yeni Konu 

Gez dünyayı gör Tire'yi

11 Kasım 2008

hurkus

Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli, ilçenin İzmir’e sadece 80 kilometre uzaklıkta, ulaşımı rahat bir kültür kenti olduğunu belirtti. İçelli, iyi bir hafta sonu tatili için Tire’de farklı seçeneklerin bulunduğunu ifade ederek, ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde “Şehr-i Muazzam” olarak tanımladığı Tire’nin tarihçesinin 5 bin yıl öncesine kadar uzandığını kaydetti.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli ve büyük şehirlerden biri haline gelen Tire’nin, özellikle dokumacılık alanında ün yaptığını dile getiren İçelli, ordunun ihtiyaç duyduğu urganların ve Yeniçerilerin iç çamaşırlarının yıllar boyu ilçenin ünlü tezgahlarında üretildiğini kaydetti. İçelli, İstanbul’un fethi sırasında da Fatih’in gemilerini Tire urganıyla çekip Haliç’e indirdiğini belirterek “Bugüne kadar birçok yer görmüş olabilirsiniz. Ancak ‘gizli cennet’ Tire’yi görmediyseniz hâlâ bir yanınız eksik demektir. Çünkü Tire, her zaman modernleşmenin ve endüstriyel gelişmenin çok ötesinde, o saf ve bozulmamış görüntüsü ve güzelliğiyle karşılayacaktır sizleri” diye konuştu.

İlçede tarihi eski dar sokakların, muhteşem güzellikteki tarihi evlerin, türbelerin, ayazmanın, hanların, hamamların, camilerin, içinde çok değerli el yazması kitapların yer aldığı tarihi Necip Paşa Kütüphanesi’nin ve Tire Müzesi’nin mutlaka görülmesi gerektiğini vurgulayan İçelli, şunları söyledi: “Bunların yanında parkları, mesire yerleri, yöresel yemekleri ve aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı pazarı olan ‘Salı Pazarı’ ile Tire, sizlere sayısız seçenekler sunuyor. Kızlarına, oğullarına çeyiz hazırlayan hanımlar, pazarın baş müşterisidir. Yörede yaşayan kadınların ürettiği iğne oyaları, danteller, yemeniler ve kanaviçeler, bu pazarda alıcı bekliyor. Yine ev yapımı pekmezler, zeytinyağları, reçeller, koruk ekşileri, turşular, çeşit çeşit kökler, sebzenin ve meyvenin en tazesi ve doğalı pazarın hiç değişmeyen ürünlerinden. Tire’nin tepelerinden uçsuz bucaksız ve son derece verimli Küçük Menderes Ovası’nı seyretmenin de keyfi çıkartılmalı ve tabii ki, bugüne kadar tatmadıysanız mutlaka Tire köftesi, tandır kebabı ve karadut reçeli yenilmeli.”

İçelli, tarihi el sanatları çarşısında kentsel rehabilitasyon projeleri kapsamında çalışmalar yaptıklarını aktararak, şöyle konuştu: “Tire’ye yolu düşenler ilçemize özgü el sanatlarını görmeden dönmüyor. İlçemiz bu açıdan oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Örneğin, dünyada sadece Tire’de dokunan Beledi dokuma tezgahını izlerken, son Beledi dokuma ustasıyla söyleşme fırsatı da bulabilirsiniz. İlçede yapılan keçelerin enfes motiflerini henüz işlenirken görmeniz, el emeği, göz nuruyla nakış nakış işlenen telli nalınları hemen oracıkta ayağınıza geçirmeniz, semerci, kalaycı ve ahşap ustalarını izleyip bir çaylarını içmeniz hem onları hem de sizi mutlu edecektir. Su kabağında harika sesler çıkartan ‘kabak kemane’ ustalarının marifetli elleri neyzenlerin gönüllere huzur veren melodiler eşliğinde ney imalatlarını izlemek Tire’yi ziyaret edenler için unutulamayacak bir anılar zinciri olacağından eminim. En az bir gününüzü bu şirin ilçeye ayırmanızı öneriyoruz. Alternatif gezi programı içinde belki de ailenizle hoşça vakit geçirebileceğiniz şirin ilçemize hayran kalacak, uzun süre anılarınızdan silemeyeceksiniz.’’


10.11.2008
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0