ForumSigortalý Yaþam  Yeni Konu 

ESNEK ÇALIÞMA NEDÝR?

02 Aðustos 2015

Serap K

ESNEK ÇALIÞMA NEDÝR?

Esneklik, emeðin üretim sürecinin gereklerine, iþin ve iþyerinin ihtiyaçlarý ve sermayenin isteklerine göre, kurallara baðlý kalmadan, kolaylýkla uyum ve uygunluk saðlayacak þekilde, sürekli ve yeniden düzenlenmesi olarak tanýmlanabilir. Tanýmdan da anlaþýlabileceði gibi esnek çalýþma kavramýnýn en önemli özelliði, iþçi ya da emekçiler dýþýnda, yapýlan iþin, iþyerinin ve en önemlisi iþverenin istek ve beklentilerine göre belirlenmiþ bir çalýþma biçimi olmasýdýr.
En yaygýn uygulanan esnek çalýþma biçimleri;1- Ýþlevsel esneklik (Ayný kiþinin farklý iþleri yapabilmesi); 2-Sayýsal esneklik (Daha az kiþi ile daha çok iþ yapabilmek) 3-Çalýþma sürelerinde es-neklik (Kýsmi süreli çalýþma ve çalýþma zamanýnýn ihtiyaca göre esnek kullanýmý)3-Ücret esnekliði (Ayný iþi yapanlara farklý ücret ödenmesi, performansa göre ücretlendirme).
Esneklik ya da esnek çalýþma kavramý, emekçilerin çalýþma biçimi, sayýsý, çalýþma koþullarý, ücreti, çalýþma süresi ve çalýþma yetenekleri bakýmýndan “piyasa koþullarý” neyi gerektiriyorsa o koþullarda yapýlmasýný ifade eder.

Eðer “piyasa koþullarý” çalýþan sayýsýnýn azaltýlmasýný, ücretlerinin düþürülmesini ya da çalýþma saatlerinin arttýrýlmasýný gerektiriyorsa, herhangi bir yasal engel olmaksýzýn bu adýmlar atýlmalý, “piyasanýn talebine” en hýzlý þekilde yanýt verilmelidir.

ESNEK ÇALIÞMA PÝYASA AÐZI ÝLE SÝNEKTEN YAÐ ÇIKARMADIR.
14 Þubat 2016

Kocero

Esnek çalýþma bu gün Özel istihdam bürolarý vasýtasý ile yürütülmek isteniyor.Emekcinin iþ olmadýgýndan boþa gecen zamanýnýn karþýlýgýný vermekten kurtulmak
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0