ForumPolitikitiraf.izmir  Yeni Konu 

NEYÝN YEÞÝL YOLU?

14 Temmuz 2015

habibtaskin

NEYÝN YEÞÝL YOLU?
Kapitalizm; sana, bana, hepimize düþman. Türkiye halký ve halklarý bir anlayabilse her þey daha güzel olurdu. Ýþimiz çok zor ama bizler birbirimize kenetlenirsek, çoðalýrsak inanýn yer yerinden oynar güzel günler için.
Sermaye talan ve soygununa devam ediyor. Madenler, Hesler, termik santralleri kurulurken doðanýn güzellikleri, özellikleri ortadan kalkýyor.
Doðu Karadeniz’de Artvin, Rize ve diðer yerleþim birimlerinde bir avuç sermayenin talanýna, rantýna karþý doðalarýný koruma pahasýna kendi bedenlerini, yüreklerini kadýnýyla, kýzýyla, erkeðiyle ortaya koydular.
Bu onurlu, haklý direniþi sevgi ve saygýyla selamlýyorum. Selamlýyoruz.
TC tarihinde AKP iktidarý hariç doða hiçbir zaman bu kadar katledilmedi.
Doðu Karadeniz’de on binin üzerinde bitki türü vardýr. Bu bitki türleri özgür akan derelerin sayesinde yeþil, yeþilin ton renklerini almýþtýr.
AKP iktidarýnda az maliyetli diye yýllar önce sahilden verilen otoban Doðu Karadeniz’in cennetine darbe vurmuþtur. Gelelim maden çeþitlerine özellikle altýna, heslere, termik santrallerle! Bu cennet yer cehenneme döner. Ekolojik denge sarsýlýr. Yeþillik, yeþilliðin ton renkleri sararýp solar. Dereler özgür akmaz. Ýnsanlara küser.
Artvin’de Carettepe’de altýn madeni yapýlma planlarýna karþý baþta yöre ve çevre halký ayakta olmak üzere Türkiye’de rengârenkli, çok dilli, sesli insanlarda ayakta.
Rize’de Yeþil Yol Projesi’nin durdurulmasý için yöre halkýnýn baþlattýðý direniþin ardýndan Samistal ve Kavrun yaylalarýndaki çalýþmalara ara verildi. Diye basýndan öðreniyoruz.
Rize Valisi “5-10 günlüðüne bölgeye lüks araçlarý ile gelenlerin eylem yaptýðýný öne sürerek, “Gelip eðlenecekler, kafasýna göre bir þeyler söyleyecekler. Calip oynayacaklar, ahkâm kesecekler. Halk bu yolu istiyor. Kimse bakmasýn. Devlet halkýn istediðini yapar” demiþti.
Vali, AKP’nin sözcülüðünü yapmaktadýr. En güzel yanýtý direniþin sembolü olan Rabia Özcan “Gideceðim zaten o valinin kapýsýna. Ýsterse beni hapse atsýn, ama bu vatanýmýn topraðý için, aðacý için, yeþilliði için, torunlarýmýn geleceði için direneceðim. Vali kim oluyor?” diye vermektedir.
Konuþmasýna: Samistal Yayla’sýnda komando birlikleri eþliðinde çalýþma yapan dozerlerin önüne geçerek elinde sopasýyla oturan Rabia Özcan; valinin kendilerine çapulcu demesine þöyle tepki göstermiþti: “Devlet nedir? Devlet yok halk var. Ben halkým ve buradayým. Kimdir devlet? Devlet bizim sayemizde devlettir. Vali bize iki tane çapulcu diyor. Biz çapulcuysak sen nesin? Sen sandalyede oturmuþsun. Biz buralarýn hamurunda yoðrulmuþuz. Biz çocukluðumuzdan beri burada yaþýyoruz. Ýþ makinelerini alýp gidin buradan.”
“Biz ormana gittiðimiz zaman, ormanda kuruyu kesip de getirirdik, yaylamýzda yakardýk. Gidip de yaþý kesmezdik. Biz buraya kesinlikle yol yaptýrmayýz. Yol istemez deðiliz, yaylalarýmýzda tabii ki yol olacak, ama her yaylanýn da yolu var þu anda. Bizim çocuklarýmýz da torunlarýmýz da yürümesini bilecek, o topraklara basmasýný bilecek, düþüp kalkacaklar, bir yayladan öbür yaylaya yürüyüþ yapacaklar, oturup pikniklerini yapacaklar. Biz bu þekilde istiyoruz.”
Ýktidar gücü sermayeden yanadýr. Bu ara vermeler geçicidir. Örgütlü olmak zorundayýz. Daha çok ses, destek sermaye güçlerine geri adým attýrýr. Doðamýz korunmuþ olur.
Doðu Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarýný birbirine baðlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluðundaki Yeþil Yol Projesini bir ele alalým:
Bu yolun yapýmý halkýn çýkarýna deðildir. Sermayenin tüm araç ve gereçleri rahatlýkla madenlere, heslere, termik santrallere ve doðayý tahrip edecek her türlü þantiyeye rahatlýkla ulaþýp, iþlerini görmesini saðlayacaktýr. Madenden çýkarýlan altýn, gümüþ, bakýr ve benzeri maddelerin kamyonlarla gerekli yere hýzlý bir þekilde götürülmesi saðlanmýþ olacaktýr. On binlerce yeþillik solacak solacak. Solmanýn yanýnda çayýna, fýndýðýna, mýsýrýna ve insan saðlýðýna zarar verecektir.
Hüseyin Habip Taþkýn
Yazarevi Topluluðu Derneði üyesi.
13.07.2015


Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0