ForumPolitikitiraf.izmir  Yeni Konu 

ÖLDÜÐÜNE SEVÝNEMEDÝM KATÝL

15 Mayýs 2015

habibtaskin

ÖLDÜÐÜNE SEVÝNEMEDÝM KATÝL
Bu dünyaya sende kazýk çakamadýn Kenan Evren. Öldüðünü basýndan öðrendim. Keþke ölmeseydin de halkýn ve halklarýn adaletinde hesap verseydin.
Ýnternet ortamýnda ölüm haberin hýzlýca yayýldý. Ne çok sevmeyenin varmýþ benim gibi. Kadýn, erkek, yaþlý, genç, çoluk çocuk birçok insanýn canýný yaktýn.
Ýþkence hanelerin, idam sehpalarýn, Özel E Tipi Cezaevlerin, Askeri Cezaevlerin, Sýkýyönetim Mahkemelerin. Askeri üniformalý yargýçlarýn, Cellatlarýn, gardiyanlarýn, askerlerin, yalaka basýnýn, muhbirin ve nice onursuzlarýn, senin ve kurmaylarýnýn, Askeri Faþist Darbeciliðin bile bunca insaný sindirememiþ.
“Mehmet Ali Birand'ýn bu kitabýnda ortaya atýlan, 12 Eylül Darbesi sýrasýnda dönemin ABD Merkezi Haber alma Ajansý CIA Türkiye Masasý Ýstasyon Þefi Paul Henze askerî müdahaleyi haber alýrken, haberi ulaþtýran diplomatýn "[y]our boys have done it" (seninkiler yaptý/bizim çocuklar iþi bitirdi) þeklindeki konuþmasý, 12 Eylül Darbesi içinde ABD'nin rolü konusunda tartýþmalara neden olmuþtur. Henze'den sonra Ankara'daki çocuklar baþardý þeklindeki mesaj Baþkan Jimmy Carter'a iletilmiþtir. Paul Henze 2003 yýlýnda bir Türk gazetesine verdiði demeçte "bizim çocuklar iþi baþardý" sözlerinin Mehmet Ali Birand'ýn uydurmasý olduðunu belirtmiþ, ancak kýsa bir süre sonra Birand 1997'de Henze ile yaptýðý görüþmenin sesli ve görüntülü kayýtlarýný yayýnlayarak Henze'i yalanlamýþtýr.”
Türkiye'de 27 Mayýs 1960, 12 Mart 1972, 12 Eylül 1980 Askeri Faþist Darbeleri ABD güdümünde CIA'ye örgütlemesiyle Türk Ordusunun iþbirliðiyle devrimcilere, halka ve muhalif olan kesimlere yapýlmýþtýr. Devrimciler bu tespiti yýllar önce yapmýþlardý. Mehmet Ali Birand'ýn Paul Henze ile yapmýþ olduðu röportaj tam anlamýyla bir delildir.
Anarþiyi önlemeye gelmiþ askeri faþist darbeciler. Ekonomiyi düzelteceklermiþ, parlamento týkanmýþ önünü açacaklarmýþ.
Erdal Eren'i idam sehpasýna çýkarmak için yaþýný jet hýzýyla nasýl büyüttünüz? Devrimcilerin idam sehpasýna çýkarýlmasýyla, sömürü ve talan düzeninize muhalif olanlar çýkmayacak mý sandýnýz? “7 bin kiþi için idam cezasý istendi, 517 kiþiye idam cezasý verildi. Bu cezalardan 50'si infaz edildi.”
Siyasi Þubelerde, askeri birliklerde sorgu odalarý kurulurken, gözaltýna alýnan her cinsiyete iþkence ve metotlarý farklý denendi. Ölenler oldu. “Yaklaþýk 300 kiþi gözaltýndayken öldürüldü. 171 kiþinin iþkenceden öldüðü belgelendi.”
Cezaevlerinde Ankara'dan gelen talimatlar doðrultusunda iþkenceler, emir komuta zinciriyle gardiyan ve askerlere uygulamasý yaptýrýldý. Resmi rakamlara göre “cezaevlerinde toplam 299 kiþi yaþamýný yitirdi.”
Ýþkence her yerde vardý. Mahkeme salonlarýnda, sorgu odalarýnda, cezaevlerinde. Tutuklu ve hükümlü yakýnlarý bile psikolojik, direk olarak fiili iþkenceyle karþýlaþtý. “Açýlan 210 bin davada 230 bin kiþi yargýlandý.”
Fiþlenenlerin çocuklarý, akrabalarý polis, asker ve önemli makama gelemiyor. “Bir milyon 683 bin kiþi fiþlendi, bir milyona yakýn kiþi gözaltýna alýndý.”
Askeri Faþist Darbecilerin sýkýyönetim mahkemelerinde “71 bin kiþi "irtica" ve "komünizm propagandasý" suçlamasýyla, 98 bin kiþi örgüt üyesi olmak suçundan yargýlandý.”
Göze batan kiþilerin mesleklerine bakýlmadan “3 bin 854 öðretmen, üniversitede görevli 120 öðretim üyesi ve 47 hâkimin iþine son verildi.”
Yurtdýþýna çýkanlarý þöyle sýralayabiliriz? Önceden ve cezaevinden tahliye olduktan sonra yurt dýþýna çýkanlar diye. “14 bin kiþi yurttaþlýktan çýkarýldý. 30 bin kiþi siyasi mülteci olarak yurtdýþýna gitti.”
Diyarbakýr cezaevini de görmemezlikten gelemeyiz. Kürt devrimcilerine, sýradan tutuklu ve hükümlülerine sadece Kürt olduklarý için her türlü iþkence üzerlerinde denenmiþtir. Kürt aileler görüþte Kürtçe konuþtuklarý için iþkencelere maruz kalmýþtýr.
Özellikle Cezaevinin sorumlusu ve en tanýnmýþ iþkencecisi olarak bilinen Yüzbaþý Esat Oktay Yýldýran'dýr ve onun Köpeði 'Co'yu iþkencelerde kullanmýþtýr.
Mamak Cezaevinde kafesler meþhurdur.
Benim yattýðým dönemde Çanakkale Özel E Tipi Cezaevinde haftalarca çeþmelerden mazotlu suyu bilinçlice akýtmýþlardý. Biz devrimcileri imha ve sakat býrakmak için yapýlmýþtý.
12 Eylül 1980 Askeri Faþist Darbesini anlatmakla bitmiyor. Gerçek yargýlanma olmadýkça bu dava bitmez.
12 Eylül 1980 Askeri Faþist Darbesi anayasasý 2015 yýlýnda bile iþleyiþini sürdürüyor. Darbeci Kenan Evren öldü ama yasalarýyla beraber fikirleri iktidarda.

Hüseyin Habip Taþkýn
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0