ForumPolitikitiraf.izmir  Yeni Konu 

ADIM DENİZ

26 Nisan 2015

habibtaskin

ADIM DENİZ
Yazarın bir amacı vardır. Yazdığı yazıyı kitaplaştırmak, yayınlatmak ve okuyucusuyla buluşturmak. Emeğinin karşılığını almak. Türkiye coğrafyasında yazarların fırsat eşitliğinin olduğunu söylemek hayal ürününden başka bir şey olamaz.
Ali Fuat Karaöz arka arkaya çıkardığı kitaplarına bir yenisini daha ekledi. ‘Adım Deniz’ adlı kitabını ilk okuyanlar arasında olduğum için inceleme fırsatım oldu.
Metinlerde yaşanmışlıkları, geçmiş döneme ait fotoğraflarla ele alması, okuyucuyu sıkmayacağı gibi o dönemi yaşayanların anılarını da canlandıracak türden. O dönemi bilmeyen geçlerimiz de geçmişe doğru yolculuğa çıktığında; öğrenci hareketlerinde, halk içinde önderlik eden devrimcilerin nasıl bir bedel ödediklerini okuyarak, hayalinde canlandırarak, yorumlayarak, tartışarak kendilerine bir yol çizeceklerine inanıyorum.
Adım Deniz, Deniz Gezmiş ve yol arkadaşlarını, yoldaşlarını ele alan bir çalışmanın ürünüdür. Zor koşullar altında devrimci mücadelenin verilmesi, 12 Mart 1971 Askeri Faşist Darbesinin gelmesiyle birlikte devrimci kadroların çalışma koşullarının hepten zorlaştığı, işkencelerin yoğunlaştığı, idam sehpalarının kurulduğu ve çatışmalarda devrimcilerin katledildiği kitapta anlatılırken, faşizme karşı devrimci duruşun nasıl olacağı da biz okuyuculara yalın anlatımla sunuluyor.
Sizlere bir anımı paylaşayım: Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın idam edildiği günün sabahı ilkokulda sınıfımızda öğretmenimizi dinliyorduk:
“Devlete karşı gelinmez! İdama giderken yalvardılar. Yaptıklarına pişman oldular.”
Çocuk beyinlerimizle inanmış ve teneffüslerde ‘devlet düşmanlarına’ çocukça yorumlarda bulunmuştuk. Derslerimiz bittiğinde okulda hiç kimse kalmadı. Akşama doğru oyun oynamak için okulun bahçesinde yaşıtlarımla buluştuğumda tanımadığımız kişilerin idamlarını kulaktan dolma, uyduruk sözlerle birbirimize anlatıp durduk.
Akşamleyin, evimizde tahtadan yapılma ince uzun bir radyodan ailece haberleri dinliyorduk, ‘devlet düşmanlarından’ söz ediliyordu. Babamın ağzından,
“Öğrencilere yazık oldu!”
Sözlerini duyunca şaşırmış, bir daha onlar hakkında konuşmamıştım. Genç yaşlarında Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın halkı için idam edildiğini, ölüm sehpalarında onurluca tavır koyduklarını konuşmaya başladığım günler daha sonraydı.
78’kuşağı diye adlandırdığımız, bizlerin o günler için ayrı ayrı anıları vardır. Benimkisi de böyledir.
Adım Deniz, Egeus Yayınlarından çıktı. 271 sayfa.
Bir döneme damgasını vuran, halkı ve halkları için hayatlarını mücadeleye adayan devrimci önderlerin unutulmaması, gençlerin onları daha iyi tanıması için okunmasını öneririm.
Hüseyin Habip Taşkın
Yazarevi Topluluğu Derneği
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0