ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

TARIMIN ÇÖKME NOKTASINA GETİRİLMESİ

21 Nisan 2015

Kocero

1-) çiftçilik getirisi düşük, emeği bol ve zor, üstelik riskli bir meslektir.
2-) bu nedenle, özellikle gelişmiş ülkelerde bu işi yapmak isteyen insan sayısı oldukça azdır.
3-) lakin insanların yemek yemesi gerekli. yani üretim şart.
4-) hali ile bu zor, kazancı düşük, riskli ve tehlikeli mesleği birilerinin yapması lazım.

hal böyle olunca, dünyadaki hemen hemen tüm (özellikle de tarımda liderliğe oynayan) devletler, çiftçilerine sahip çıkar.

peki nasıl?

- modern devletler, bütçe üzerinden, ürettiklerine göre çiftçiye maddi destek verirler. mesela hollanda'da geçen yıl için tarıma aktarılan destek tutarı (yanlış hatırlamıyorsam) gsmh'nın %8.6'sıydı.

- yine devletler, çiftçinin temel gideri olan mazotu ucuz verir. yine hollanda'da yapılan "kırmızı mazot" uygulaması mesela.. bu uygulamada devlet, tarımsal üretim yapan çiftçilere, rengi kırmızı olan ve sadece tarımsal üretimde kullanılması amacı ile çok çok ucuz bi fiyattan (aslında sadece vergisiz olarak) verir bu mazotu.

çiftçi de bu ucuz mazot sayesinde: bol ve kaliteli işçilik yapar:
a-) verimini artırır. (misal almaya'nım ortalama buğday verimi 960kg/da iken türkiye'nin ortalama buğday verimi 297 kg/da'da kalır) (not: özelden çok soran oldu. "da" dekarın kısaltması: 1000m2'lik alan ölçüsü)
b-) ürünün kalitesini artırır.

işte adaletsizlik burada başlar:
2 adet traktörüm var. sadece 1 tanesinin deposu 500 liraya doluyor. bu mazotla ortalama 8 saat çalışıyor. samimi olarak söylüyorum, marşına basmaya korkuyorum. ben kaça kaça, korka korka iş yaparken hollandalı çiftçinin kafa rahat. mazotu benim aldığımın 3'te birine aldığından hali ile tarlada iş değil, sanat yapıyor. (biz de çok kötü olmasak da harmanda muhakkak farkı koyuyor elin oğlu)

yanlız kimse iyimser olmasın. bu ucuza mal ettiği ürünü, sırf ucuza mal oluyor diye ucuza satmaz. mükemmelleşen kooperatifleşme sayesinde pahalıya, en kötü ihtimal gerçek değerine satar. ciddi para kazanır. kendi de kalkınır, ülke de.

yine yanlış anlaşılmasın. bu kıyaklar çiftçinin kara kaşına, kara gözüne yapılmaz. amaç, bu adamların hayatlarını, daha doğrusu "üretimlerini devam ettirebilmelerini" sağlamaktır. çünkü bu adamlar, aldıkları mazotu bodrum'a tatile gitmek için kullanmaz, sizin her gün sofranızda gelen ekmeği üretmek için kullanır. hatta kursağınızdan geçen her şeyi üretmek için. hepsinin içinde bu adamların alın terleri var.
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0