ForumPolitikitiraf.izmir  Yeni Konu 

CİNAYETLERİ GÖRDÜK

12 Ekim 2014

habibtaskin

CİNAYETLERİ GÖRDÜK
Hepimiz kitap okumalıyız. Okuduğumuz kitabı paylaşmalıyız. Ne anladıysak onu etrafımızdakilerle paylaşmalıyız. Özellikle bir dönemi anlatan kitaplarda, yazarın yaşadıklarını, tanıklık ettiği olayları kavrarız.
Bende size okuduğum, etkisinde kaldığım, sade dille yazılmış olan Ali Fuat Karagöz'e ait olan ‘Cinayetleri Gördük' anı-romanından söz etmek istiyorum: Kitap Ortak Yaşam tarafından Temmuz 2013'te yayınlandı. İki yüz elli dört sayfadan oluşmaktadır.
Ali Fuat Karagöz'ün ilk anı-romanıdır. Yazar, 1978-1982 yılları arasında yaşanan olayların tanığıdır. O dönemi yaşayan kırktan fazla TEK-DER'linin anlatımıyla gelişen olayları aktarmıştır.
Ali Fuat Karagöz, Ankara'da üniversiteyi okurken başından geçenleri anlatıyor. Yazar, bir gün toplu halde olan arkadaşlarına faşistlerce okula yakın bir sokakta kurşunların yağdırıldığına tanıklık ediyor.
İşkencede kendisine ve başkalarına yapılan insanlık dışı uygulamaları, cezaevi süreci ile sıkıyönetim mahkemesinde yargılanmasını anlatıyor.
Kitabın detayına girmek istemiyorum. ‘Cinayetleri Gördük' kitabını o günleri yaşayanlar veya yaşamayanların okumasını öneririm. Bu kitabı okuduktan sonra kendinizi farklı yerlerde bulacağınıza eminim.
1976-1980 yılları arasında devrimci mücadelenin yükseldiği dönemlerdi. Öyle anlatıldığı gibi bir sağ-sol çatışması değildi yaşananlar. Faşist devletin ezilen, yoksul, sömürülen insanlara saldırısı vardı. Devrimci mücadele içinde farklı hareketlerden olan insanlar vardı. Bu insanların kişisel menfaatlerini geri plana iterek, hataları, eksiklikleri olsa da, canla başla insanların üzerindeki sömürünün kalkması, eşit koşullarda bir yaşam sağlanması, paylaşması, birlikte hareket etmesi ve insani değerleri taşıyan ne varsa uygulanması vardı. Bunun için bir çok devrimci kendi bedenini faşizme karşı siper etmiştir.
12 Eylül1980 askeri faşist darbesi ile işkencehaneler, cezaevleri, askeri cezaevleri dolup taşmıştı. Devrimciler idam sehpalarına çıkartılıyordu. Şubelerde, cezaevlerinde işkence sonucunda ölen devrimciler, her türlü insanlık dışı uygulamalarla iç içe kalıyorlardı. Her yerde devrimci avı başlatılmıştı. Her yurttaş potansiyel birer suçlu sayılıyordu. Bir dönem böyle geçti ama insanlarda ağır izler bıraktı.
Şu an yapılması gerekenlerden bir tanesi: 12 Eylül1980 askeri faşist darbesi, öncesi ve sonrası dönemleri yaşayanların, tanık olanların gelecek kuşaklara yaşadıklarını aktarması gerekliliğidir. Sistemle özdeşleşenler, 12 Eylül 1980 askeri faşist dönemini kulaktan dolma yazılarla, allayarak, pullayarak romanlaştırdılar. Bu yazar tayfası her iktidar döneminde halkın ve halkların sorunlarına değinmediler.
Onun içindir ki, 12 Eylül1980 askeri faşist darbesi, öncesi ve sonrası dönemleri yaşayanlar, tanık olarak yazmalıdır. Sermayeden yana olanlar yazamaz. Bizim değerlerimiz üzerinden rant, şan, şöhret elde edemezsiniz. Buna da hakkınız yoktur.
Ali Fuat Karagöz kendi yaşadıklarını, duyduklarını sade dille yazdığı için gelecek kuşaklara değerli bir anı-roman bıraktığı için kendisine şahsım adına teşekkür ederim.

Hüseyin Habip Taşkın
08.10.2014
İsteme Adresi:
Ali Fuat Karaöz
afkaraoz@hotmail.com
Tel: 0537 285 55 710537 285 55 71

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0