ForumPolitikitiraf.izmir  Yeni Konu 

KÖLE ÝÞÇÝSÝ TAÞERON

26 Eylül 2014

habibtaskin

KÖLE ÝÞÇÝSÝ TAÞERON
Taþeron iþçisi, patronlarýn ucuz iþ gücü, ayný zamanda neo liberal politikalar uygulanmasýyla bir devlet politikasýdýr. Çalýþma saatlerinin sýnýrsýzlaþtýrýldýðý emek sömürüsüdür. Emekçilerin iþlerinden kolaylýkla atýlmasýdýr. Devlet, iþçilerin sendikalaþmasýna kolaylýk saðlamadýðý gibi kota uygulamasý getirmiþtir. Her patron, devletin iþ yasasýna dayanarak iþçilerinin sendikalaþmamasý için iþyerinde kendi yönetiminde bölüm bölüm taþeron firmalarý kurdurmuþtur.
Taþeron firmalarý özel sektörde olduðu kadar devletin yapý organlarýnda da iþtah kabartan ucuz iþgücüdür. Taþeron firmalarý topraktan çýkan mantarlar gibi çoðalmakta, belediyede, hastanede, bankada, özel iþyerinde ve diðer alanlarda varlýðýný sürdürmektedir.
Taþeron iþçileri aylýklarýna ücret artýþý istediði zaman her patron devletin kullanmýþ olduðu aðzý kullanýr: “Bütçemiz elvermiyor”. Devlet de, özel sektör de yalan söylüyor.
AKP iktidarý, çýkaracaðý yasayla hâkim ve savcýlara kýyak maaþý bütçeleri elverdiði için uygulamaya sokacaða benziyor. Ayný iktidar partisi taþeron iþçisine ‘bütçem elvermiyor' diyerek öteye itmesini çok iyi biliyor.
Taþeron iþçiliðin sorumlusu herkes tarafýndan AKP olarak biliniyor. AKP iktidarý da sistemin, iþleyiþin bir parçasýdýr. Sadece AKP iktidarýna bunun sorumluluðunu yýkmak yanlýþ olur.
12 Eylül 1980 askeri faþist darbesiyle tüm iþçi haklarý gasp edildi. Türk-Ýþ hariç iþçi örgütlenmesi yasaklandý. 12 Eylül 1980 askeri faþist darbesini yapanlar patronlara kolaylýk saðlayýp daha önceki iktidarlarýn çýkarmak istediði fakat çýkaramadýðý taþeron örgütlenmesinin temelini atýp, harekete geçmesini saðlamýþlardýr.
7 Kasým 1982'de Anayasa'yý þantaj ve korkuyla kabul ettirdiler. Güdümlü siyasi partiler kurdurularak “demokrasiye geçiyoruz” denildi. 16 Mayýs 1983'te emekli Orgeneral Turgut Sunalp baþkanlýðýnda Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) kuruldu. Turgut Özal, Anavatan Partisi (ANAP) adý altýnda partisini oluþturdu. ANAP, 24 Ocak Kararlarýyla baþlayan ekonomide liberalleþme ve ekonomik istikrar programýnýn temsilcisi olduðunu açýkladý ve Türkiye'nin temel sorunlarýnýn çözüleceði halkayý “ekonomi” olarak tanýmladý. Turgut Özal partisinin dört farklý eðilimden politikacýlarý barýndýrdýðýný dile getiriyordu; ANAP'ta sosyal demokrat, milliyetçi, Ýslamcý ve sað eðilimli olarak tanýnan eski ve yeni politikacýlar bir araya gelmiþti. Kurulan üçüncü parti, merkez-sol eðilimli olmasý amaçlanan Halkçý Parti (HP) idi. HP'nin ilk Genel Baþkaný, Ulusu Hükümeti döneminde Baþbakanlýk Müsteþarlýðý yapmýþ olan Necdet Calp idi.
6 Kasým 1983 genel seçimlerine yalnýzca MDP, HP ve ANAP katýldý. Turgut Özal'lý ANAP iktidarý dönemiyle devlete ait kamu mallarýnýn özelleþtirilmesi ve ucuz iþgücü süreci net olarak baþlamýþ oldu.
Gelen tüm iktidarlar, koalisyon hükümetleri 1980 Faþist Anayasasý'na baðlý kalarak özelleþtirmeyi, asgari ücreti ve ucuz iþgücünü devlet politikasý olarak uyguladýlar.
AKP iktidarýnýn ne kadar suçu varsa, diðer iktidar ve koalisyon hükümetlerinin, 12 Eylül 1980 askeri faþist darbesinin de suçu vardýr.
Meclisteki mevcut siyasi partiler asgari ücreti, ucuz iþgücünü, kölelik düzenini kaldýramaz.
Ülkemizde hala 12 Eylül 1980 askeri faþist darbesinin Anayasa'sý devam ediyor. Emekçilerin örgütlü ve kararlý tutumuyla, sýnýf sendikacýlýðýyla, halkýn, halklarýn desteðini alarak kendi emek sistemini kuran iþçiler olduðu zaman bu sömürü düzeni ortadan kalkar.

Hüseyin Habip Taþkýn
22.09.2014
http://www.ansiklopedi.biz/tarih/12-eylul-1980-darbesi





Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0