ForumSeçim Kürsüsü  Yeni Konu 

SENDİKALARA ÜYE OLMADAN DA EYLEME KATILABİLİRSİNİZ.

13 Temmuz 2014

Kocero

DANIŞTAY: “SENDİKA ÜYESİ OLMAYAN MEMURLARIN İŞ BIRAKMA EYLEMİNE KATILMALARI SUÇ DEĞİLDİR…”

SENDİKA ÜYESİ OLMAYAN PERSONELİN İŞ BIRAKMA EYLEMİ HAKKINDA MAHKEME KARARI...
Haber: memurunyeri.com - 13 Mayıs 2014

Danıştay 12. Dairesi, sendikal faaliyet kapsamında bir günlük iş bırakma eylemine katılarak 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılan davacı hakkında tesis edilen işlemi iptal etmeyen İdare Mahkemesi kararının bozulmasına hükmetti.

Mahkemelerin daha önce verdikleri bu tür kararlarda, sendika üyesi olan kişilerin, sendikal faaliyet kapsamında bir günlük iş bırakma eylemine katılmasına disiplin cezası verilemeyeceği şeklinde hükümler yer almaktaydı. Ancak bu kararda diğerlerinden farklı ve önemli nokta ise, personelin sendika üyesi olmasa bile sendikal faaliyet kapsamında bir günlük iş bırakma eylemine katılması sebebiyle disiplin cezası verilemeyeceğine hükmedilmesi oldu.

Danıştay 12. Dairesi kararında; “Davacının sendikal eylemin yapıldığı tarihte sendika üyesi olmamasının eylemin suç teşkil etmediği sonucunu değiştirmeyeceği, sendikal eyleme destek niteliğinde olan görevi terk etme eyleminin de kabul edilebilir bir mazeretle işlendiği sonucuna ulaşıldığından aksi yönde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır.

Nitekim İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'nin 17.07.2008 tarihli ve K:23018/04 sayılı kararında iş bırakma eyleminin gerçekleştiği dönemde sendika üyesi olmayanların da kamu çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi amacıyla bir günlük ulusal greve katıldıklarından üye olup olmama durumu gözetilmeksizin AİHS'nin 11. maddesinin ihlal edildiğine karar verilmiştir.

Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulü ile temyize konu mahkeme kararının bozulmasına” ifadelerine yer verilmiştir.

http://memurunyeri.com/memur/sendika/6714-sendika-uyesi-olmayan-personelin-is-birakma-eylemi-hakkinda-mahkeme-karari.html
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0