ForumPolitikitiraf.izmir  Yeni Konu 

ASKERİ DARBELERİ HALK HALKLAR YARGILAYACAKTIR

26 Haziran 2014

habibtaskin

ASKERİ DARBELERİ HALK HALKLAR YARGILAYACAKTIR
Türkiye'de tüm askeri darbeler dönemi yargılanmalıdır. Ama bu sistem anlayışıyla bu yargılama yapılamaz. Çünkü askeri darbeler dönemi sistemin, işleyişin bir parçasıdır. AKP iktidarında bile 12 Eylülün 1980 askeri darbesinin bizlere dayattığı sözde demokrasi anayasası yürürlükte var olduğu gibi aynı kalıp içerisinde baskıcı, şiddetçi temelde işlemektedir.
Bu askeri darbecilerin anayasası AKP'nin işine bile gelmektedir. AKP zaman zaman özgürlüklerden söz etse de yaşanan pratikte 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yaptırımlarını kendi iktidarında estirmektedir.
Türkiye'deki askeri darbelerin tezgâhlanmasında, yapılmasında başta ABD'nin CIA'sı direk olarak bu işin içinde yer almıştır. 12 Eylül 1980 askeri darbesi olduğunda, insiyatifi ellerine aldıklarında ABD yönetiminin darbeden haberdar olduğu ve darbe gecesi Başkan Jimmy Carter'a Damdaki Kemancı oyununu izlerken "bizim çocuklar işi bitirdi" mesajını ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Türkiye Masası Sorumlusu Paul Henze'in iletildiği basında yer aldı.
AKP iktidarının yapmış olduğu 12 Eylül 2010 tarihinde anayasa değişikliği referandumu sonucu: Sandıktan çıkan %58-Evet %42-Hayır oyu ile, Anayasa değişikliği paketine onay verilmiş oldu. BDP'nin Boykot (yani seçimlere katılmama) kararının da etkisiyle referanduma katılım %77-78 düzeyinde gerçekleşti.
AKP referandum propagandasını yaparken 12 Eylül 1980 askeri darbesini koz olarak kullanarak ‘yargılayacağız' diye alanlarda oy alabilmek için kullandı. Bu oylamada devrimcilerden, sosyalistlerden boykot eden, hayır oyu kullanan olduğu gibi evet oyu verende olmuştu. "Yetmez ama evet" diyen bir grup liberal de destek vermişti.
Erdoğan konuşmasında şunları söylemişti: "Yıllarca 12 Eylül mağdurları solcuları istismar eden CHP, 12 Eylül ile yüzleşemese de biz yüzleşeceğiz. Yıllarca 12 Eylül mağduru ülkücülerin sesine kulak vermeyen MHP, 12 Eylül ile hesaplaşamasa da biz hesaplaşacağız. Adil bir şekilde yargılanmadan, darağacağına gönderilen Necdet Adalı'nın, Mustafa Pehlivanoğlu'nun, Erdal Eren'in, sabah namazında dayakla öldürülen Hüseyin Kurumahmutoğlu'nun hatıraları karşısında alnımız ak kalırken, onlar boyunlarını bükmüş durumda kalacaklar, mahcup olacaklar."
Koskoca 12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumluları olarak dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında yargılama süreci başlatıldı.
2014 Haziranında Mahkeme, 12 Eylül 1980 askeri darbesini yapan dönemin Genelkurmay Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya için müebbet hapis cezası verdi. Özal affından yararlanacakları ve ceza yatmayacakları da gündemdedir. Cezalarını cezaevinde çekmeyecekler.
Askeri darbeyi yaptıranlar, uygulayanlar, Gözaltında insanların işkence sonucunda öldürülmesi, sakat kalması, ölenin bedeninin imha edilmesi, idamlar, Erdal Eren'in yaşının jet hızıyla büyütülerek idam sehpasına çıkartanlar, cezaevlerinde işkenceler, ölümler, sakat kalmalar, yargısız infazlar, Yargının, özelliklede sıkıyönetim mahkemelerinin acımasızlığı, gaddarlığı, işkenceye göz yumulması ile buraya yazamadığım birçok nedenden dolayı yargılama iki kişinin üzerine yıkılıp oldubittiye getirilmek isteniyor.
12 Eylül 1980 askeri darbesini hazırlayanların, uygulayanların, destekleyenlerin, muhbirlerin, işkencecilerin, üst kademeden alt kademeye kadar resmi ve özel kurumlarda bu işe bulaşmış olanlar yargı önüne getirilmelidir.
Diyarbakır cezaevini de unutmamak gerekir? Nedeni ise: Burada hükümlü ve tutuklu olanlar Kürt halkındandı. Her türlü işkence bu cezaevinde uygulandı. Görüşe gelen ailelere de uygulandı. Türkiye cezaevlerinde de yatan devrimcilere işkence, baskı uygulandı. TC devletinde 12 Eylül 1980 askeri darbesi her yönüyle kara bir lekedir. Onursuzluk örneğidir.
9 Şubat 2011 tarihinde 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına Meclis'te BDP Milletvekili Hasip Kaplan'ın darbe yapanların yargılanmasına ilişkin kanun teklifinin gündeme alınması oylanması MHP ve AKPli vekillerin oylarıyla reddedildi.
Hasip Kaplan'ın önerisi gerçek bir öneri olduğu için MHP ve AKP çatı ittifakı yapmışlardır. AKP'nin 12 Eylül 1980 askeri darbesini yargılama diye bir derdi hiçbir zaman olmadı. Çünkü AKP iktidarı da sistem partisidir. Beslendikleri yer aynı olunca birbirlerine dokunmazlar.
Bu yapılan mahkeme göz boyamadır. Askeri Darbeleri dolaylı yoldan kollamadır. İşin özü şudur: 12 Eylül 1980 ve diğer askeri darbeleri devrimciler, sosyalistler, halk, halklar gün gelecek yargılayacaktır.
Hüseyin Habip Taşkın
25.06.2014





Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0