ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

Liselere yerleştirme sistemi degişti..

15 Haziran 2014

Kocero

İMAM OLACAKSIN BAŞKA YOLU YOK.
Liselere yerleştirme sistemi değiştirildi. Büyük kaos ve haksızlık kapıda. Çünkü Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın geçen hafta açıkladığı değişiklik büyük bir dayatma içeriyor.
Görünüşte sistem oldukça demokratik. Bakanlık öğrenciye, iki tercih sunuyor. “Birinci tercihine istediğin 15 okulu yaz” diyor. Öğrencinin, Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) aldığı puan bu 15 tercihten hangisine yetiyorsa öğrenci o okula kayıt hakkı kazanıyor.
Ya hiç birine puanı tutmazsa... Bakanlık, ‘üzülme' deyip ikinci bir tercih hakkı sunuyor. Öğrenciye diyor ki; “6 okul türünden en çok okumak isteğini en başa yaz. İsteğine göre diğerlerini, Anadolu, fen, Anadolu imam hatip, meslek vb. sırala.”
Son derece demokratik gözüken bu uygulamada bakanlığın şöyle bir şartı var: “İkinci tercihlerin arasından seçimi ben evine en yakın yerden yapacağım. Seni boş kontenjanı olan liseye yerleştireceğim.”
İki nedenle bu tam bir dayatma. Birincisi, ‘boş kontenjan' kriterinin yolu daha çok İmam Hatip Lisesine çıkar. Çünkü, pek tercih edilmediği için en fazla boş kontenjan İmam Hatip liselerinde oluyor. Hükümetin bütün yönlendirmesine, cazip hale getirebilmek için modern binaları imam hatiplere tahsis etmesine rağmen gerçeklik bu.
Madem tercihle olmuyor, ‘Boş kontenjan' kriteriyle zorunlu olur o zaman.
İkincisine gelince. Evine ‘en yakın lise' kriteri de İmam Hatip'e çıkar. Zira Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4 modeli ile birçok mahalledeki okulları İmam Hatip liselerine çevirdi. Örneğin İstanbul'da her ilçede en az bir imam hatip var; üç dört olanı da...
Devlet okulları çatır çatır imam hatip lisesine dönüştürülüyor. “Okulunuz sağlam değil” denilerek kovulan öğrenciler, okullarındaki güçlendirme ve tkadilat bitince bir daha geri dönüşlerine izin verilmiyor. Deprem fırsata çevrilip, güçlendirilen okul İmam Hatip ilan ediliyor.
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0