ForumSSS  Yeni Konu 

Su hakkında kısa kısa - Oğul Türkkan

14 Ağustos 2011

hurkus

Su hakkında kısa kısa - Oğul Türkkan


Su bir nimettir. Sonludur ve doğru muameleyi hak eder.

Su, günlük ihtiyaçlarımız arasında vazgeçilmezler listesinin başında yer almaktadır. Gelecekte dünya savaşlarına neden olacağı söylenen su, insanoğlunun en eski içeceğidir. Dünyada sıvı, katı ve gaz olarak bulunan tek madde sudur. H2O yani saf su tatmaz ve kokmaz, ne asit nede baziktir. Ancak kaynak suyu, kökeni olan kaynağın bulunduğu yeri, tadını ve kokusunu yansıtır. Tarihte suyun rengi, tadı ve kokusu insanoğluna içilebilecek ve içilmeyecek suyu ayrıştırmasını sağlamıştır. Mitolojide okyanus, deniz, nehir, yeraltı suları için Poseidon, Oceanids, Alpheus, Styx gibi birçok tanrı adanmıştır.

Su dinlerde de abdest alma, vaftiz etme gibi birçok kutsal işlevde kullanılıyor. İnsan vücudunun ve dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 70’i sudan oluşmaktadır. Bir anlamda bizim ve dünya yüzeyinin çoğunluğu su. Bu oranın azalması hem dünya hem de insanoğlunun sonunu getirebilir. Vücudumuzdan yüzde 1 su kaybı susuzluğa, yüzde 10 su kaybı bilinç kaybına, yüzde 15 su kaybı ise ölüme neden oluyor.

* * *

Su bir nimettir, sonludur ve doğru muameleyi ve dikkatli kullanımı hak eder.

Çay ve kahvenin kalitesini demlemede kullanılan su önemli ölçüde etkiler. Kaynamış ve soğumuş su veya fokurdayan su ile demleme içeceğin tadını bozacaktır. Çay ve kahvede suyun teması öncesi fokurdamasının durmasını bekleyiniz.

Şaraptaki suyu, asma topraktan alır. Bira ve damıtık içkide ise su, üretenin eklediği bir hammaddedir. Şarapta sulamada kullanılan su şarabın tadını etkilemezken biranın ve damıtık içkinin tadını üretimde kullanılan su önemli ölçüde etkiler.

Birçok damıtık üreticisi seyreltme için kullandığı su ile övünür. Biz suyu yok falanca dağdan, filanca irtifadan alıyoruz, yok şu buzuldan alıyoruz, yok şu kaynaktan alıyoruz gibi su kaynağını bir pazarlama aracı olarak kullanılır.

Rakıya önce su sonra buz eklenmelidir. Önce buz eklenirse rakı pullanır, tadı bozulur. Rakıya sıcak su eklenirse rakı beyazlamaz.

Bugün su işlenip mineral içeriği, sertliği ve ph’ı ayarlanarak istenilen tada getirilebiliyor. Buna işlenmiş su deniyor.

İçeceğinizin kalitesini kullandığınız buz bozabilir. Buzun hangi sudan yapıldığı çok önemlidir. Ayrıca buzun nasıl bir ortamda dondurulduğu da onun kalitesini ve içkiye katacağı tadı etkiler.

Su tadar ve kaynaktan kaynağa, markadan markaya farklılık gösterir. Suları birbirinden tadarak ve koklayarak ayırmak sanılanın aksine diğer birçok içeceğe göre daha kolaydır.

Türkiye dışında su istediniz mi, “Gazlı mı gazsız mı?” diye sorarlar. Bizde ise su deyince gazsız su anlaşılır. Gazlı su bizde soda diye anılır.

Soda kelimesi aslında kötü bir çeviri nedeniyle yanlış kullanılmaktadır. ABD İngilizcesinde gazoz veya kola niyetine kullanılırken, bize köpüklü, kabarcıklı su anlamına gelir.

Türkiye’de lokantalarda devamlı suyunuz tazelenir. Yemeğiniz gecikebilir ama bardağınız devamlı su ile doldurulur. Zaten su sipariş edilmez, bedava servis edilir. Müşteri su ile şişer ve daha az yer ve içer. Doğrusu su istenmedikçe servis edilmemelidir. İyi servis devamlı su doldurmak değildir.

Su plastik şişede tat değiştirir. Cam ise tatsız ve kokusuz olduğundan su için en ideal konteynerdir. Plastik şişe camın ağırlık veya kırılma dezavantajlarını nedeniyle kullanılamayacağı ortamlar için uygundur.

Ve son olarak adlarıyla su çeşitleri ve bazılarının İngilizce karşılığı: (Yurtdışında sıkıntı çekenler için)

İçme suyu: Ülkelerin standartları ve coğrafyalara göre mineral yapısı ve içeriği değişiklik gösterebilen içme suyu.

Musluk suyu: Genelde belediye şebekeler tarafından dağıtılan, bazı işlemlere tabi tutulmuş içme suyu. (tap water)

Şişe suyu: Şişelenmiş içme suyu. Alt kategorileri ise içme suyu, kaynak suyu ve mineral su olabilir. (bottled water)

Kaynak suyu: Yeraltı suyunun işlenmeden içilebileni. (spring water)

Maden suyu: Mineral içerik açısından zengin kaynak suyu. (mineral water)

Mineral su: Maden suyu. (mineral water)

Gazlı su: Karbondioksit gazı içeren su. Bu gaz doğal olabileceği gibi, şişeleme sırasında eklenmiş de olabilir. (sparkling water)

Gazsız su: İçme suyu veya şişe suyu olarak tanımlanabilir. (flat water)


Radikal


13.08.2011

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0