ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

DERSİM KATLİAMI: 'Mağaraları Ateşe Verdik, Çıkanları Diri Diri Yaktık'

03 Mayıs 2011

hurkus

"Mağaraları Ateşe Verdik, Çıkanları Diri Diri Yaktık"

"Kara Vagon-38 Dersim Sürgünleri" isimli belgeselde harekata katılmış iki asker de anılarını anlattı: "Mağaralara bomba attık. İçeridekilerin çoğu yaşlıydı. Çıkanları üst üste yığdılar, gazyağı döküp yaktılar, canlı canlı..."

Dersim katliamını konu alan "Kara Vagon-38 Dersim Sürgünleri" isimli belgeselde, harekata katılmış olan askerlerin tanıklıkları da yer alıyor.

CCNTurk haber sitesinden Murat Aydın'ın haberine göre, yönetmen Özgür Fındık'ın çektiği ve 5 Mayıs Perşembe günü Bilgi Üniversitesi'nde galası yapılacak belgeselde, iki asker Dersim'de yaşananları anlattı. Belgeselde, Dersim katliamında sürgüne gidenlerin yaşadıkları da yer alıyor.

"Irmak kıpkırmızı aktı"

Hayder Dede isimli asker katliamı şöyle anlatıyor:

Bir alay komutanımız geldi, Konya'dan. Dedi ki; "Arkadaşlar, vatandaşlar dünyada dört hain vardır. Biliyor musunuz?" Biz nereden bilelim dört haini. "Bak" dedi. "Biri fani (veya vali), biri kurt, biri domuz, biri de Kürt" dedi. Bu dördünü de aynı anda söyledi.

Adamları vurduk, vurdular. Şöyle kol kola taktılar beş yüz, alt yüz kişiyi ağır makineli tüfeklerle öldürdüler. Harçik ırmağına koydular, ırmak kıpkırmızı aktı. Yalnız bir kadın kendisini suya attı, kaçtı kurtuldu."

"Bomba atıp içeri girdiler. Yetmiş üç kişiyi içerden çıkardılar, yedisi erkekmiş. Gerisi kadın ve çocuk."

"Yaşlıları canlı canlı yaktılar"

Belgesele konuşan diğer asker de Eskeri Akyol. Dersim olaylarının yaşandığı dönem 2. Tabur 9. Bölük'te askerlik yapan Akyol şimdi 101 yaşında.

74 yıl sonra konuşan Akyol, Dersim'e Diyarbakır'dan 7 gün 7 gece yürüyerek gittiklerini anlattı:

"Gittikten sonra bizi Ali Boğazı'na verdiler. Gittiğimizde askerler evleri yakıyordu. Ulaştıkları tüm evleri yakıyorlardı..."

Askerlerin mağaralara girmekten korktuğunu ama "Girin" talimatıyla içeri girip mağaraları ateşe verdiklerini anlatan Akyol, şöyle devam ediyor:

"Bombaları atmak zorundaydık mağaralara. Sonra gidip baktk, çoğu yaşlıydı. Getirip üst üste yığıyordu askerler ve üzerlerine gazyağı döküp ateşliyorlardı... Öyle canlı canlı..."

"Çok öldürüldüler! Askerlerden de, ahaliden de çok insan öldürüldü. Yukarı Kutu deresinde ceset kokusundan durulamıyordu. İnsanları öldürüp atmşlardı. Öylesine felaket görülmemiştir. Askerler Allah'ın emrine karşı geliyorlardı ha..."
(AS/ŞA)

Bianet
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0