Forum7. Sanat-İzmirSinema  Yeni Konu 

Geçmişten gelen dost - Ali Abaday

20 Ağustos 2010

hurkus

Geçmişten gelen dost - Ali Abaday

Sevdiğin filmlerden bahsetmenin ve yazı yazmanın ortak noktalarından biri de kişi hakkında bazı fikirler vermeleridir. Bir arkadaşınıza veya hoşlandığınız birine film önerdiğinizde sizin hakkınızda az çok bir fikir sahibi olur. Yazı da öyle... Bu yazı da film eleştirisi ya da film tanıtımı olmakla beraber kişisel bir şeyler de taşıyor.

1980'lerde videolara ve sonrasında televizyona düşkün olanlar için A-Takımı'nın yeri ayrıdır. Dört eski askerin bir taraftan isimlerini temize çıkarmaya çalışırken diğer yandan kendilerinden yardım isteyenleri yüzüstü bırakmamaları ve her seferinde zorlu durumlardan kurtulmaları çocuklar kadar yetişkinlerin de hoşuna giderdi.

Tüm ekip birarada
A-Takımı'nın sinemaya uyarlanacağı söylentilerinin ardından yönetmen Joe Carnahan ünlü diziyi beyazperdeye taşıdı. Filmde ekibin biraraya toplanma macerası Meksika'da başlıyor (Dizinin ilk bölümünde de Meksika'da kaçırılan bir gazeteciyi kurtarmaya çalışıyorlardı). Hannibal Smith (Liam Neeson) ve arkadaşı Templeton "Face" Peck (Bradley Cooper), General Javier Tuco (Yul Vazquez) ve adamlarının elindedir. Onların elinden kaçan Hannibal yolda eskiden kendisi gibi özel birlikte bulunmuş B.A. Baracus (Quinton Jackson) ile karşılaşır. İkisi B. A.'nin modifiye edilmiş GMC Vandura kamyoneti sayesinde Face'i kurtarır.

Ne var ki general peşlerini bırakmaz, üçlü yakındaki askerî hastaneye sığınır. Buradan pilotluk yetenekleri eşsiz, ancak kafası biraz karışık olan H. M. "Howling Mad" Murdock'in (Sharlto Copley) yardımı ve Hannibal'ın iyi işleyen planıyla kurtulurlar.

Dizi daha iyiydi
Sekiz yıl boyunca bir daha ayrılmayan dörtlü, Irak'ta (Dizinin orjinalinde Vietnam'daydılar) 80 başarılı operasyon gerçekleştirir. Amerika'ya dönmeleri yaklaşmışken CIA ajanı Lynch (Patrick Wilson), Hannibal'dan özel bir göreve katılmasını ister. Bunu başaracak tek ekip Hannibal'ınkidir, ne var ki görev kâğıt üzerinde yer almayacaktır. Hükümet adına çalışan ve Face'in eski sevgilisi olan Charissa Sosa (Jessica Biel) bazı söylentiler duyduğunu, herhangi bir aksilikte kendisini haberdar etmesini söyler. Ekip görevi kusursuz bir biçimde yerine getirirken olaylar bir anda tersine döner ve A-Takımı kendilerini işlemedikleri bir suçtan dolayı askerî hapishanede bulur.

Diziyle arasında belirgin farklar bulunan filmin karakterleri fiziksel açıdan da dizideki oyuncuları andırıyor, ama onlar Liam Neeson'un da röportajlarında belirttiği gibi, daha sertler. Özel kuvvetlere mensup askerler olduklarını hâl ve hareketleriyle belli ediyorlar. Ancak içten içe dizi daha iyiydi denmeden edilmiyor.

En sivri karakter Sharlto
A-Takımı fanatikleri filmi yadırgayabilir ama söylentiler doğru çıkıp da devamı çekilirse film de tıpkı dizi gibi kendi hayran kitlesine sahip olabilir. B. A.'in kişiliğiyle alâkalı kimi sorunlarla yüzleşmesi, Murdock ile arasında herkesi eğlendiren o garip çekişmenin olmaması, filmin eksi hanesine yazılabilir. Ekibin en iyisi çocukluğundan beri A-Takımı fanatiği olan Sharlto Copley. Murdock'ı canlandırma cesareti gösteren aktör oldukça iyi bir performans sergiliyor. Rolünün hakkını veren Bradley Cooper ise Sharlto kadar sivrilemiyor.

Çocukken mahalledeki arkadaşlarla kendi A-Takımı'mızı kurar, ağaçlara tırmanır, oyuncak silahlarımızla ateş ederdik. O zamanlar en büyük arzum saçımın B. A. gibi kesilmesiydi ama ailem buna izin vermemişti. İçten içe Murdock'ın deliliklerine de bayılırdım. Hâlâ arada delice şeyler yapınca onu hatırladığım olur. Çocukluk farklı bir dönemdi ve bizim için A-Takımı'nın yeri de farklıydı. Filme giderken o zamanları tekrar yaşarım diye düşünmüştüm ama zaman geçince geriye dönmek pek mümkün olmuyor.

jpardaillan@gmail.com

Taraf
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0