ForumGüncel Politika - Ýskender'in Düðümü  Yeni Konu 

'DARBECÝLER, ALLAH'TAN DEÐÝL, MÝLLETTEN BULACAK...'

28 Temmuz 2010

hurkus

Zeynep Tanbay: 'Ufuk Uras da 'yetmez ama 'evet' demeli'

"12 Eylül anayasasýnýn deðiþmesi konusunda hiç arada kalmýþ deðilim. Bu bir darbe anayasasý, vesayetçi, mutlaka deðiþmeli. AKP çok güzel bir adým attý ama BDP'den, sivil toplumdan gelen önerilere yeterince kulak asmadý, hata etti. Buna raðmen paket, darbe anayasasýndan vesayet rejiminden sivil demokrasiye geçiþin ilk adýmý. O yüzden mutlaka: Evet." "Bu dünyada Gandi'ye benzeyen biri varsa o da Ahmet Türk'tür. Sadece Kürtlerin deðil Türklerin de lideri, sevdiði, güvendiði biri. Türkiye'de uzun senelerdir, insanlar partisine oy vermese de herkesin takdir ettiði baþka bir siyasetçi bilmiyorum ben. Tavrýný hiç bozmadý, 'barýþ olsun Allah ertesi gün canýmý alsýn" dedi..." "Darbeden 30 yýl sonra, bir Baþbakan Meclis çatýsý altýnda, asmak için yaþlarý büyütülen çocuklar için aðladý. Muhalefetse soluk almadan 'bu siyasi sahtekarlýktýr' dedi. Bir tiyatro oyuncusu bir metni okurken aðlayabilir, bunun adý oyunculuk olur, rol olur. Ama Baþbakan olsun, olmasýn bir insanýn gözyaþlarýný tutamayýp aðlamasýnýn sahtekarlýk olabileceðýini zannetmiyorum. Yanýna soðan getirmesi, gözüne tutmasý gerekir. Ki çok saçma. Ben içtenlikle aðladýðýný düþünüyorum. Kürt açýlýmý için yaptýðý konuþma da beni çok heyecanlandýrmýþtý. Yalnýz Erdoðan'ýn gözyaþlarýnýn sonuna kadar gitmesini isterim. Hiç utanmasýn, hüngür hüngür aðlasýn ama gözyaþlarýnýn hakkýný da versin, her yaptýðý yarým kalýyor. Ben onun tabaný deðilim ama benim gibi bir kitleye çok dikkat etmesi gerekiyor bence. Biz ona oy vermeyen ama yaptýðý her doðruda onu desteklemiþ kiþileriz. Bu büyük bir baþarý. Bize daha fazla saygý duymasý, suistimal etmemesi gerekiyor." "Ben DBP üyesiyim ve partime çok kýrgýným. Boykot etmelerini boykot ediyorum." "Ben, Ufuk Uras'ýn, BDP'de olmasýndan çok memnunum. Siyaseti orada sürdürmesinden yanayým. Ama partide aðýrlýðýný koyup onlarý týrtýklamasý gerektiðini de düþünüyorum. BDP'nin kendi içinden sert eleþtiri almasý çok da faydalýdýr. Mutlaka da yapmýþtýr. Ama mesela referandumda Ufuk Uras'ýn açýk bir þekilde 'Yetmez ama evet' demesi gerektiði taraftarýyým..."

"DARBECÝLER, ALLAH'TAN DEÐÝL, MÝLLETTEN BULACAK..."

Zeynep Tanbay, modern dansýn Türkiye’deki en önemli öncülerinden biri. Ama onunla bu röportajý yapma nedenimiz bu deðil. Vicdanlý, duyarlý ve cesur olmasý. 16 yýl Amerika'da yaþadýktan sonra 1997'de Türkiye'ye dönen Zeynep Tanbay o günden beri ülkenin meselelerini kendine dert ediniyor. F tipi için, Manisalý Gençler için, Lice'de havan topuyla paramparça olan Ceylan Önkol için, Ergenekon savcýlarýný yalnýz býrakmamak için, Hrant'ýn gerçek katillerinin bulunmasý için çabalýyor. Þimdi de darbe anayasýndan kurtulmanýn ilk adýmý olan referandum için 'yetmez ama evet' diyor. Solun baðýmsýz adayý olarak Meclis'e giren BDP milletvekili Ufuk Uras'ýn eþi olan Tanbay, Uras'ý da eleþtiyor, üyesi olduðu BDP'yi de.

» Önce koordinatlarýmýzý belirleyelim: Siz dansçýnýz ve dans, diðer sanat dallarýna nazaran daha steril, toplumsal-siyasal olana daha uzak. Bu alanda sanat icra edenler de pek ilgili deðillerken bu alana, siz toplumsal meseleleri dert ediniyorsunuz. Nasýl oldu bu?

- Ýlgim hep vardý ama dansçý olma aþamasýndayken zaman ayýramamýyordum. Dansçý olmasaydým herhalde 80 öncesinde, 20'li yaþlarýmda, saðcý-solcu çatýþmalarýnda ya ölmüþtüm ya hapse girmiþtim. 16 sene Amerika'da yaþadýktan sonra 97 sonunda döndüm Türkiye'ye, 28 Þubat süreciydi. Manisalý Gençler, iþkencenin onlarda býraktýðý hasar beni çok etkiledi. Sonra kendimi F tipiyle ilgili bir giriþimin içinde buldum ve o öyle devam etti.

» Demiþsiniz ki: "Bunca pislik midemi bulandýrýyor, hiç bir þey olmamýþ gibi yapamam". Bu mudur sizi hak adalet arayýþýna, tavýr almaya iten?

- 12 yaþýndaki Uður Kaymaz'ý 13 kurþunla vurdular ve failleri meþru müdafaa diye salýverildi! Türkiye'de bir þeyler yolunda gitmiyor ve kimse de umursamýyor hissine kapýlýyorsunuz haliyle. Sokaklara çýkýp adalet arayýþýný sürdürmek, bu insanlar yalnýz deðil, demek gerekiyor. Herþey doðru düzgün iþleseydi ben de daha çok stüdyomda olurdum.

"MUTLAKA EVET"

» Þimdi de 'Yetmez ama evet' diyorsunuz. Nasýl bir pozisyon, ruh hali bu?

- 12 Eylül anayasasýnýn deðiþmesi konusunda hiç arada kalmýþ deðilim. Bu bir darbe anayasasý, vesayetçi, mutlaka deðiþmeli. AKP çok güzel bir adým attý ama BDP'den, sivil toplumdan gelen önerilere yeterince kulak asmadý, hata etti. Buna raðmen paket, darbe anayasasýndan vesayet rejiminden sivil demokrasiye geçiþin ilk adýmý. O yüzden mutlaka: Evet.

» Referandumda evet çýkmasý yeni sivil bir anayasayý öterler mi, önceler mi?

- Kolaylaþtýracaktýr. Daha dirençli olacaðýz çünkü. Þimdi ben buna evet diyeceðim, ardýndan da diðer tüm eksikler tamamlansýn diyeceðim.

» AK Parti'nin yakasýna yapýþacaksýnýz yani?

- Yapýþacaðýz tabi. Bir evin badanasýný yýllarca yapmýyorsunuz, nihayet biri gelip beyaza boyayacaðým diyor. Panjurlarý mavi olsa daha iyi diyorsunuz, o inat ediyor. Peki, diyorsunuz ama sonradan o panjurlarý maviye boyayacaðýnýzý biliyorsunuz. Buna benzer bir þey.

"KAYMAKLI HAYIR OLUR MU?"

» Hayýrcýlarý anlamýyorsunuz o zaman?

- Mavi boyamýyorsan hiç boyama, duvarlar döküntü ve pis kalsýn denmesini hiç anlamýyorum. Çok kötü bir durumda olduklarýný düþünüyorum. MHP'nin ilerisinde ýrkçý bir parti olsa da, CHP bunun hesabýný bir gün mutlaka verecektir. Bir de bizim hayýrýmýz baþka, diyen solcular var. Böyle þey mi olur; kaymaklý, viþneli hayýr mý olur?

"BEN BDP ÜYESÝYÝM, BOYKOTU BOYKOT EDÝYORUM"

» BDP de boykot ederek bir çeþit hayýr diyor.

- Ben DBP üyesiyim ve partime çok kýrgýným. Boykot etmelerini boykot ediyorum.

» Neden boykot ediyorlar, anlayabildiniz mi? Üstelik meclise de girmediler deðiþiklik geçerken. En çok kapatýlan partiyken parti kapatmalara yönelik deðiþiklik için bile oy vermediler!

- Ahmet Türk'ün siyasi yasaklý olmasýndan sonra BDP çok sert bir yapýyla geri geldi. AKP'ye karþý bir kin ve nefretle geldiler. Evet, AKP belediye baþkanlarýnýn tutuklanmasý, TMK maðduru çocuklar konularýnda hata yaptý ve AKP benim oy verdiðim, vereceðim bir parti de deðil ama doðru bir þey yapýyorlarsa yanýnda olmak, desteklemek gerekir.

» CHP, MHP ve BDP birbirinden çok farklý partiler ama anayasa deðiþikliðinde müttefikler. Ortaklaþtýklarý nokta ne?

- AKP düþmanlýðý. Referandumu da güvenoyuna dönüþtürmeye çalýþýyor, bir ilüzyon yaratmak istiyorlar. Hem CHP, hem MHP kendi tabanýna yalan söylüyor ama insanlar evet diyecekler.

"VESAYETE SON OYLAMASI"

» Referandum tahmininiz ne?

- Evet çýkacak.

» Siz evet oyu kullanýnca AK Partili mi olmuþ olacaksýnýz?

- Elbette hayýr. Ben bu referandumu 12 Eylül anayasasýna vesayete bir cevap olarak görüyorum. Bu ne AKP'nin zaferi, ne CHP'nin kaybý. Vesayet rejiminden sivil demokrasiye geçiþtir. Baþbakanýn mektubunu okuduðu, darbecilerin astýðý mustafa Pehlivanoðlu 'Allah'tan bulsunlar' demiþ. Hayýr, Allah'tan deðil milletten bulacaklar.

"SÝSTEM AKP ÝLE RAYINA OTURUYOR"

» 28 yýldýr pek çok hükümet kuruldu, sol partiler de iktidar oldu ve 1982 darbe anayasasýna suya sabuna dokunmayan maddeler dýþýnda neden kimse dokunmadý?


- Çünkü bugüne kadar hep vesayet rejimini savunan partiler iktidar, vesayet düzenini savunan medya hakim oldu. Ýktidar olanlar hepsi askerin karþýsýnda el pençe duran, sözünden çýkmayan, küçük, zavallý, ideolojisi olmayan yakalacý partilerdi. Ilk defa bir parti itiraz ediyor buna.

» AK Parti niye ve nasýl yapýyor bunu peki?

- Ýlk defa muhafazakar çevreden gelen, sistem tarafýndan maðdur edilen bir parti iktidara gelince sistem rayýna oturmaya baþladý, Türkiye'de görülmemiþ reformlarý yaptý. Bu doðrularý da kabul etmek gerekiyor. Ben BDP'liyim. Oyumu AKP'ye hiç vermedim, vermeyeceðim ama doðru yapýlan þeyin yanýnda duruyorum. Aa AKP yapýyor, diyemem, bu bir önyargý. O yapýyor diye MHP'nin CHP'nin karþý çýkmasýný zaten pis politika yaptýklarý için anlayabiliyorum fakat hayýr diyen solcularýn bu utançla nasýl yaþayacaklarýný bilmiyorum.

"DÜNYADA GANDÝ'YE BENZEYEN TEK KÝÞÝ AHMET TÜRK"

» Ahmet Türk'ün yasaklanmasý neyi deðiþtirdi?

- Bu dünyada Gandi'ye benzeyen biri varsa o da Ahmet Türk'tür. Sadece Kürtlerin deðil Türklerin de lideri, sevdiði, güvendiði biri. Türkiye'de uzun senelerdir, insanlar partisine oy vermese de herkesin takdir ettiði baþka bir siyasetçi bilmiyorum ben. Tavrýný hiç bozmadý, 'barýþ olsun Allah ertesi gün canýmý alsýn" dedi. Onun uzlaþmacý ve barýþý getirecek kiþi olduðunu gördükleri için yasakladýlar bence. Türk giderse yerine Emine Ayna'nýn geleceði de biliniyordu, sert söylemleri olduðu da. Bu yolla BDP'yi uç noktalara gitsin, Türk halkýnýn Kürtlere sevgi saygý güveni azalsýn istendi. BDP de bu oltayý çok güzel yedi ve sertleþtiler.

"TOPLUM PARTÝLERDEN DAHA ÝLERÝDE"

BDP boykot kararýyla kiþilerin özgür iradelerini ipotek altýna almýþ olmuyor mu? BDP tabanýna güvenemediði, evet çýkmasýný önlemek için bölgede daha komünal kontrol edilebilir bir hayatýn yaþanmasýný da deðerlendirirek boykot kararý aldýðý yorumlarý var.

Kararýn kendisini o kadar yanlýþ buluyorum ki! Hangi nedenle verildiðini de bilmiyorum. Ayrýca Kürt halkýnýn ciddi þekilde evet diyeceðine inanýyorum ben. Öyle kolay kolay manipüle edilebilir falan deðiller. Ilk baþlarda siyasi partilerin sivil toplum kuruluþlarýnýn onlarý yönlendirmesine ihtiyaçlarý vardý ama artýk o kadar akýllý, bilinçli ve haklarýnýn farkýndalar ki. Partileri çok aþmýþ vaziyetteler.

Oy verdikleri partilerin tutumlarýnýn aksine referanduma evet diyecek ciddi bir kitle de var zaten.

Türkiye'de genel olarak bütün bir toplum, sistemi aþmýþ durumda. Bu da baþka bir sorun: Türkiye kabuk deðiþtiriyor ve partiler topluma yetiþemiyor, hepsi geri kalýyor. BDP'nin boykotu da halkýndan geri kaldýðýnýn göstergesidir. Bir BDP'li olarak söylüyorum bunu, eleþtiriyorum partimi, onlara mektubumu da yazdým evet cephesinde olmalarý için. Artýk sivil toplum, bireyler bütün devletten partilerden kurumlardan Anayasa Mahkemesi'nden çok daha ileri. Þu anda Türkiye'nin tek umut veren yaný da bu.

"TÜRK YERÝNE TÜRKÝYELÝ DESEK NE OLUR?"

» Pakette ne eksik sizce?

- Kürt halkýnýn haklarý yeterince yok pakette. Türkiye Cumhuriyeti vatandaþ kimliði Türk deðil Türkiyeli olsun isterim. Bu topraklarda yaþayan herkes Türkiyeli olsun, bir Japon da burada yaþamak istediðinde Türkiyeli olsun. Anayasada millet tanýmý da olmasýn ýrk tanýmý da.

» Siyasi Kürtler anayasada kurucu unsur olarak Kürtlerin de adýnýn geçmesini istiyor...

- Olsun, ne zararý var? Üstelik gerçek. Yeterki çocuklar ölmesin. 40 yýldýr maðdur edildiklerini, katlediklerini, çocuklarýnýn öldürüldüðünü, evlerinin yakýldýðýný, köylerinden göç ettirildiklerini, b.k yedirildiklerini, BOTAÞ kuyularýný biliyoruz artýk, herkes biliyor.

» PKK'nýn bir iddiasý var: "Demokratik adýmlar sayemizde atýlýyor. Biz daða çýkmasaydýk kan dökmeseydik bu haklar verilmezdi". Herþey doðal seyrinde ilerliyor ve Türkiye bundan baðýmsýz olarak mý demokratikleþiyor sizce PKK itici güç mü?

- Onun da zorlayýcý etkisi olmuþtur. Tarihi sürece baktýðýmýzda da görüyoruz hiç bir þey doðal akýþta gelmemiþ. Yeni yeni böyle bir doðal süreç var ama yine zorlu bir mücadeleden sonra elde ediliyor.

» Bu PKK'nýn tavrýný meþrulaþtýrýr mý?

- Bir þeyi meþrulaþtýrýp meþrulaþtýrmamak benim iþim deðil, ortada bir gerçek var. Uður Kaymaz diye bir çocuk 13 kurþunla öldürüldü. Ceylan'ýn baðýrsaklarý daðýldý. Uður'un katillerini meþru müdafa diye serbest býrakýrsanýz bunun sonucunda ne olabileceðine dikkat edeceksiniz. Hem A hem B planý yapacaksýnýz., A planý Ahmet Türk gibi bir insan olabilir ama B planý öyle biri olmayabilir. Herkes uzlaþmacý olmayabilir, birinin de tepesinin tasý atabilir. Vermiyorsanýz bir insan kitlesine haklarýný, herþeye hazýr olacaksýnýz. Hiç bir þekilde þiddetin yanýnda deðilim, çok karþýyým ama þiddet olmasýn demek burada bizim gibi oturup limonota içerken çok kolay. Ne kadar þiddet gördünüz ki þiddete karþý olduðunuzu söylüyorsunuz? Fýrat'ýn batýsýndaki Türkiyeliler yeni duyuyor gerçekleri.

NÝÞANTAÞI KURTULUÞ ÖRGÜTÜ VAR MI?

» Þehit anneleri benim oðlum neden öldü diye soruyor artýk. Kürt annelerinin de benim oðlum neden öldü demelerinin vakti gelmedi mi?

- Mutlaka ama soruyorlar zaten. Bunu derken de her iki tarafa da söylüyorlar. Bunu Güneydoðulu 99 sivil toplum örgütü de dile getirdi. Bir taraftan da Kürtler çocuklarýnýn adýný Berivan koydu, parkýn adý Hewan oldu, mutlu mutlu yaþýyorken birden bire PKK diye bir þey ortaya çýktý gibi bir hava estiriliyor. Öyle de olmadý yani. O zaman niçin Niþantaþý Kurtuluþ Örgütü diye bir örgüt yok? 40 yýl öncesine dönmek lazým. Ilk kurþunu kim attý?

"HÜRRÝYET ÇOK ZARARLI BÝR GAZETE"

» Toplum artýk daha sorgulayýcý çünkü tek yönlü enformasyon yok. Ama yine de duygular yönlendirilmeye çalýþýlýyor. Mesela daha önce, PKK Kürtleri Türklerden ayrýþtýrmaya çalýþtý, baþaramadý, þimdi Türkleri Kürtlerden ayrýþtýrma gayreti var deniyor. Bu esnada da Ertuðrul Özkök, 'Türkler Kürtlerle birlikte yaþamaya mecbur mu' diye yazdý?

- Ben Türkiye Türklerindir diyen Hürriyet gazetesini kesinlikle elime almýyorum. Hürriyet gazetesi Türkiye'nin en büyük ayýplarýndan biri. Çok zararlý bir gazete. Ertuðrul Özkök'ü de hayatta okumam, kendi gazetemde çýkan yorumlardan haberdar olurum. Özkök'ün mecbur mu lafý çok ilginç. Kürtlerin Türklere karþý nefretini de hiç hissetmedim bu güne kadar. Son derece ýrkçý þoven bir kesim birbirilerini galeyana getirmeye çalýþsa da Türklerin Kürtlere nefretini de hiç hissetmedim. Þunu unutmayalým: Kürtler yýllardýr ayrýlmak istemediklerini, beraber yaþamak istediklerini söylüyorlar, sadece kendi haklarýný talep ediyorlar.

"ÇÖZÜM ÝÇÝN KÝMSENÝN ÖLMESÝ GEREKMÝYOR"

» Kürt sorunu terörle, Türkiye'nin dört tarafýna daðýlan þehit cenazeleriyle birlikte Türklerin de sorunu haline geldi ve bir hassasiyet oluþtu. Milliyetçi hassasiyete yatýrým yapan partiler zaten malum ama Kürt açýlýmý yapýp adýmlar atmaya çalýþan bir partinin bu hassasiyetleri gözetmesini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz?

- Hem de çok. Bunlar ezberden verilen tepkiler. Küçük hatalar. Hem sadece þehitler dolayýsýyla bu sorun Türkiye sorunu olmamalý. Ayný topraklarda birlikte yaþadýðýnýz halklarýn sizinle ayný haklarý sahip olmamasý sizin sorununuz olmalý. Sen çocuðunun ismini Sinan koyuyorsun, o Þiwan koyamýyor; sen çocuðunu Fransýz okuluna gönderiyorsun o Kürtçe okula gönderemiyor; sen evinde Ýspanyolca þarký çalýyorsun o evinde Kürtçe türkü söyleyemiyor. Bu kadar basit olaylarda bile komþun bu sorunlarý yaþarken, sen hiç bir þey olmamýþ gibi bir yaþam sürebilir misin? Bunun için kimsenin ölmesi gerekmiyor ki. Büyük bir medya manipülasyonu var. Yargý, vesayet rejimi-ordu ve medya, þeytan üçgeni gibi. Bir çok barýþçý insan bana, "Ama Zeynep, biz yýllarca barýþ içinde yaþadýk Türk ve Kürt halký olarak' diyor. Ýyi de, sen onu öyle zannettin. Bir de git onlara sor. Artýk Kürt olmayan Türkiyelilerin de bunu kendilerine sormasý gerekiyor. Çözüm ancak bununla gelecek.

"BAÞBAKAN UTANMASIN HÜNGÜR HÜNGÜR AÐLASIN"

Darbeden 30 yýl sonra, bir Baþbakan Meclis çatýsý altýnda, asmak için yaþlarý büyütülen çocuklar için aðladý. Muhalefetse soluk almadan 'bu siyasi sahtekarlýktýr' dedi.

Bir tiyatro oyuncusu bir metni okurken aðlayabilir, bunun adý oyunculuk olur, rol olur. Ama Baþbakan olsun, olmasýn bir insanýn gözyaþlarýný tutamayýp aðlamasýnýn sahtekarlýk olabileceðýini zannetmiyorum. Yanýna soðan getirmesi, gözüne tutmasý gerekir. Ki çok saçma. Ben içtenlikle aðladýðýný düþünüyorum. Kürt açýlýmý için yaptýðý konuþma da beni çok heyecanlandýrmýþtý. Yalnýz Erdoðan'ýn gözyaþlarýnýn sonuna kadar gitmesini isterim. Hiç utanmasýn, hüngür hüngür aðlasýn ama gözyaþlarýnýn hakkýný da versin, her yaptýðý yarým kalýyor. Ben onun tabaný deðilim ama benim gibi bir kitleye çok dikkat etmesi gerekiyor bence. Biz ona oy vermeyen ama yaptýðý her doðruda onu desteklemiþ kiþileriz. Bu büyük bir baþarý. Bize daha fazla saygý duymasý, suistimal etmemesi gerekiyor.

"UFUK URAS DA AÇIKÇA 'YETMEZ AMA EVET' DEMELÝ"

» Eþiniz Ufuk Uras BDP milletvekili. BDP referandumu boykot ediyor, sizse evet diyorsunuz. Muhalefet ediyor musunuz evde de kendisine?

- Fazlasýyla. Hatta en fazla muhalefeti evden görüyor, acýyorum bazen ona. Ama ben onun BDP'de olmasýndan çok memnunum. Siyaseti orada sürdürmesinden yanayým. Ama partide aðýrlýðýný koyup onlarý týrtýklamasý gerektiðini de düþünüyorum. BDP'nin kendi içinden sert eleþtiri almasý çok da faydalýdýr. Mutlaka da yapmýþtýr. Ama mesela referandumda Ufuk Uras'ýn açýk bir þekilde 'Yetmez ama evet' demesi gerektiði taraftarýyým.

"KENAN EVREN TÝR TÝR TÝTRESÝN"

» 13 Eylül'de nasýl bir Türkiye'ye uyanacaðýz?

- Ýnþallah, vesayet rejiminin halk tarafýndan artýk istenmediðini gösteren bir evetle uyanacaðýz.

» Kenan Evren ve onunla iþ tutan her kesimden diðer darbecilerin ne hissetmesini istersiniz?

- Çok tedirgin olmalarýný, iliklerine kadar titremelerini isterim.

» Piþman olmalarý affetmeye yeter mi?

- Piþman olmalarý iyi fikir ama sanmam. Kenan Evren hala, yine olsa yine yaparým diyor, bir saðdan bir soldan astým diyor. Demek ki iflah olmaz halde.

» Ne olursa adalet yerini bulacak?

Yargýlanýrlarsa. Müebbet hapiste olmalarýný istiyorum.

"ESKÝ DOSTLARIM BRÜTÜS ÇIKTI"

» Bütün bu tavýr alýþlarýnýz nedeniyle nasýl bir tepki aldýnýz?

- Tepkiler Ergenekon'la baþladý. Arkadaþlarýmýzý kaybettik. Bir dostluk böyle bitmemeli. Gerçek dostluk da bu deðil midir, iki insan farklý fikirlerde olabilir. Tamam, ben yeni faþist biriyle anlaþamam ama dost bildiðim biri MHP'lileþmeye baþlarsa da dostumdur, ben de gýrgýr geçerim ne biçim faþist oldun diye. Bu bile kýrýldý malesef.

» Niye taþýyamadý iliþkileri bu keskinleþme?

- Demek ki insanlar gerçekten demokrat deðillermiþ, sýnanmamýþlar demek ki. Ergenekon, Hrant, 367, referandum... turnusol kaðýdý oldu, hýmm sen de mi Brütüs, diye diye gidiyoruz.

» Daha önce birlikte çalýþtýðýnýz Fazýl Say o bu konuda çok sert.

- Tam zýt fikirlerdeyiz ama Fazýl'ý görsem baþýmý çevirmem, merhaba derim

» Ülkeyi terk etmekten bahsetmiþti...

- Ben de Hrant bu ülkede yaþamýþsa, burada yaþamak boynumuzun borcudur, diyorum....



Zeynep Tanbay'la röportaj, Fadime Özkan, Star Gazetesi, 26 Temmuz 2010

(Sesonline.net'ten alýnmýþtýr.)

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0