ForumYeni kitaplar  Yeni Konu 

M.Ýnanç Turan - TARÝHÝN SÝLÝNMEZ MÜREKKEPLÝ AÞKLARI (YENÝ!..)

15 Temmuz 2010

hurkus

M. Ýnanç Turan'ýn TARÝHÝN SÝLÝNMEZ MÜREKKEPLÝ AÞKLARI isimli kitabý KALKEDON Yayýnlarýndan çýktý.

Kitap, Goethe, Napoleon, Heine, Geoge Sand, Franz Liszt, Herzen, Ogarev, Rodin, Rosa Luxenburg, Sigmund Freud, Lou Andreas Salome, Kafka, Mayakovski, Frida Kahlo, Paul Eluard, Stefan Zweig, Althusser, vb. gibi ünlülerin yaþadýklarý aþklarý anlatýyor.

Yazar son sözde þöyle diyor:

"Hayat hareket halinde olduðundan dolayý, onun bir parçasý olan aþk da hareket halindedir. Hayat zaman içinde akarken aþk da akar ve altta yatan zorunluluðun rastlantý olarak ortaya çýkmasýyla yeniden baþka bir kiþilikte kendini gösterir. Aþk ayný biçimde tekrar etmez; benzer biçimde tekrar ederek bekleyen gönüle habersizce girer. Aþkýn teorisi yeniden pratiðe dönüþür. Yaþam bir süre sonra o aþkýn pratiðinden daha öncekilere benzer bir teoriyi yaratýr.

Yeni bir aþk teorisinin ortaya çýkmasý için yeni bir ortam gerekir. Ortam deðiþmeden ne aþký yaþayan kiþiler, ne aþk deðiþir. Aþký yaþayan insan ortamýn ürünüdür, ortamýn ürünü olan insan ise çýktýðý yerin damgasýný taþýr. Ýnsanlýðýn ortaya çýkýþýndan bu yana ancak ortam deðiþtikçe insanýn doðasý deðiþmiþ, aþk da ona uygun deðiþim geçirmiþtir. Ýnsanýn ortam tarafýndan þekillendirilen doðasý nasýlsa aþk da öyledir. Çýkarcý, sahtekâr, aldatmacý çevre kendisine uygun kiþilikler, karakterler yaratýr. Ýnsanýn doðasý bozulmuþsa, aþk da bozulmuþtur.

Aþk sonuçta insanlar arasýndaki duygusal – toplumsal iliþkiyi simgeler. Toplumsal iliþki bütün kusurlarýyla aþkta kendini gösterir. Bu kirlilikten ortam deðiþmedikçe kaçýnýlamaz. Dünya kirliyse, aþk da kirlidir.

Günümüzün aþklarý hesap yapar; çünkü dünya hesap üzerine kuruludur. Oysa gerçek aþk hesap bilmez.

Evet, bugünkü aþkýn pratiði kýrýk döküktür, yaralýdýr, ikiyüzlüdür. Þüphesiz ki, aþkýn dünyasý köklü biçimde yenilenmeden, tertemiz, özgür aþk ortaya çýkmaz. Eðer insanlýk aþkýn dünyasýný yenileyemezse, aþk barbarlýk çaðýnýn sadece süsü olacaktýr."

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0