ForumSağlık  Yeni Konu 

Kolesterolü beyin düzenliyormuş

08 Haziran 2010

hurkus

Kolesterolü beyin düzenliyormuş

Son bilimsel araştırmalar, kandaki kolesterol seviyesini, beynin hipotolamus bölümünde bulunan ghrelin adlı hormonun düzenlediğini ortaya koydu.

Ghrelin hormonu aynı zamanda iştahı da düzenliyor. Fareler üzerinde yapılan deneyler, ghrelin hormonundaki yükselmenin hem iştahı hem de kandaki kolesterol seviyesini arttırdığını ortaya koydu.

Günümüzde milyonlarca insan, kanındaki kolesterol oranını düşürmek ve kalp krizi riskini bertaraf etmek için çeşitli ilaçlar kullanıyor. Ancak bu ilaçların karaciğer ve böbrek bozukluğu, kaslarda zayıflama ve katarakt gibi yan etkileri olduğu biliniyor.

ABD’deki Cincinnati Üniversitesi’nden profesör Matthias Tschop, fareler üzerindeki araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlara göre, kandaki kolesterol seviyesini düşüren ilaçlar üretmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Araştırma sonuçlarının öneminden bahseden Matthias Tschop sözlerine şöyle devam ediyor: “Bugüne kadar kolesterolün besin emilimi ve karaciğer salgılarıyla ilgili olduğu düşünülüyordu. Bu araştırma ilk defa, kolesterolün sinir sistemi tarafından kontrol edidiğini gösterdi.”

Kimya alanında MC4R olarak adlandırılan ghrelin hormonu, kalori girişi ve enerji üretiminin düzenlenmesinde de önemli bir işleve sahip.


Taraf

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0