ForumGeçmişte politika nasıl yapılırdı?  Yeni Konu 

Emniyet klasiği: Polisin suçu yok

22 Şubat 2010

yapukay

- Engin Çeber’in işkence sonucu ölümüyle ilgili idari soruşturma açan İl Emniyet Müdürlüğü, aralarında Çeber ve arkadaşlarına ‘işkence’ yaptığı suçlamasıyla hakkında ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis istenen Abdulmuttalip B.’nin de bulunduğu 13 polisle ilgili ‘ceza tayinine mahal olmadığı’ kararına vardı.

Çeber’in İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi ve Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucunda ölümüyle ilgili Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde altısı tutuklu 60 sanık hakkında dava açılmıştı. Bu sanıklardan 13’ü polisti. Polislerden Abdulmuttalip B.’ye ‘ağırlaştırılmış müebbet’, ikisi hakkında ‘eziyet’ suçunu iki kez işledikleri iddiasıyla 10’ar, diğerleri hakkında da beşer yıla kadar hapis cezası istenmişti.

İl Emniyet Müdürlüğü de ‘eziyet’ suçlamasıyla tam bir yıl sonra 15 Temmuz 2009’da idari soruşturma açtı. 2. Sınıf Emniyet Müdürü Hüdai Sayın’ın 33 polis hakkındaki soruşturması sonucunda şu değerlendirme yapıldı:

Polisler, 28 Eylül 2008’de Sarıyer’de dergi dağıtan gruptan Çeber ve arkadaşı Karakaya’yı hakkında ‘arama kaydı’ olduğu gerekçesiyle alınmak istemiş, iddiaya göre Çeber ve Karakaya’nın yanı sıra Aysu Baykal ve Cihan Gün de buna direnmişti. Polisin ‘tahliline’ göre bu direniş polis aracında ve karakolda sürdü. Bu sırada dört polis yaralandı.

Bu ‘tahlil’ ışığında, aralarında ‘işkence’ suçundan ‘ağırlaştırılmış müebbet’ istenen Abdulmuttalip B.’nin de bulunduğu 13’ü şüpheli, 33 polis hakkında ‘ceza tayinine mahal olmadığı’ kararına varıldı. Ancak “Gözaltındakilere fiziki müdahaleler, kelepçe takma ve çıkarma, sakinleştirme, öfke kontrolü konusunda eğitim verilmesi” kararlaştırıldı.

Tahta copla dayak ve taciz

Çeber’in üç arkadaşı, teşhis ettikleri polisler hakkında şu suçlamalarda bulunmuştu:

* Aysu Baykal, İsmail Cengiz K.’nin Asayiş Bürosu’nda parmak tespiti sırasında kol, baş, boyun ve sırtını 25 dakika boyunca okşayarak kendisini taciz ettiğini ileri sürdü.

* Serkan T., Karakaya’ya tekme attı. Mehmet B. de tahta copla, Erkan E. ise tekmeyle Karakaya’ya vurdu, Gün’ün kafasına yumruk attı.

* Ümit Remzi A., birbirine kemerle bağlanan üç arkadaşa tekme ve tokatla vurdu.

* Mehmet P., tahta copla dövdü.

* Mustafa K., Karakaya’ya tekmeyle vurdu. Ömer D. tekme, tokat ve tahta copla vurdu.

* Abdulmuttalip B. Gün’ün beline basıp tekme attı. Baykal’ın kuyruk sokumuna tekmeyle vurdu, “Bırakın öldüreyim” dedi.

* Baykal, Aliye U.’nun “Seni ezmek, öldürmek istiyorum, sen fahişesin” dediğini, saçını çekip masaya ve yere vurduğunu ve bu yüzden bayıldığını öne sürdü. Bu iddiaya Karakaya ve Gün de doğruladı.

Çeber Davası’na, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edilecek.


İSMAİL SAYMAZ (Radikal)




Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0