ForumDemokratik İzmir Dosyası  Yeni Konu 

İzmir.izmir.Net Yönetiminin Açıklaması

29 Kasım 2009

hurkus

DEMOKRATİK TAVIR MANİFESTOSU

İZMİR TAŞİST DEĞİLDİR!

İZMİRİZMİR.NET


1. İzmirizmir.net sitesi, İzmir’in adını kötüleyen son taşlama operasyonuna karşıdır.

2. Doğuda taş atan çocuklara nefret püskürtüp, İzmir’deki taşistleri övgüye boğmak ikiyüzlülüktür.

3. İki tür taşlama da kötüdür. Politikanın bu araçlarla sürmesi vahim olur. Ancak ikisi arasında ayrım yapmak da politik vicdan gereğidir. Birisi yılların birikimiyle, verilmeyen demokratik hakları nedeniyle köşeye sıkışmış kedinin tırnaklarını çıkarması ise, diğeri doğrudan fikri tahammülsüzlük sonucu demokratik hak ihlali yapmaktır.


4. İzmirizmir.net, her siyasi partiye tanınmış anayasal bir hak olan sesini duyurma, görüşlerini yayma, bildiri dağıtma, afiş yapıştırma, halka açık ve kapalı toplantı yapma, araba konvoylarıyla bir yerden öbür yere gitme, bayrak, flama açma, kendi renklerini çevreyle paylaşma, slogan atma gibi etkinliklerin engellenmesine, bunun için yapılan keyfi müdahalelere, linç girişimlerine kesinlikle karşıdır. Parti propagandası, İzmirlilere has biçimde hoşgörü ortamında sürmelidir.

5. Herhangi bir partinin doğal hakkı olan kimi etkinliklerinin baskı ve zorbalıkla, taşlanarak engellenmesi demokrasi sınırları içinde görülemez. Bu hak ihlali ile karşılaşan partinin adının DTP, AKP, TKP, CHP ya da MHP oluşu önemli değildir. Önemli olan, herkesin bunun karşısına demokratça dikilebilmesidir.

6. Birbirinin fikirlerine katılmasa bile partiler, bir demokratik hakkın ihlali karşısında ortak tavır alabilmelidir. Bugün ona yapılana göz yuman yarın kendisini benzeri bir durumda bulabilir. Şunu bilelim ki İzmirizmir.Net o zaman da yine mağdurun yanında yer alacaktır.

7. İzmirizmir.Net sitesinin sınırları demokrasinin sınırlarıdır. Sitemiz, aşırı milliyetçi, ırkçı, faşist ya da bölücü içerikli; terörizmi, şiddeti öven; halkın bir bölümünü aşağılayan ya da özel biçimde (örneğin ötekinin gözüne sokarcasına) yücelten; halklar arasında kin, intikam, nefret duygularını yayan, kadını ikinci sınıf olarak değerlendiren herhangi bir ideolojinin, partinin, dinin, mezhebin ya da tarikatın yanında olamaz.

8. Medyanın dili bu tür ortamlar açısından yaşamsaldır. İzmirizmir.net, iki türlü yanlış yaklaşımın da karşısındadır:

a. Bu ortamı biraz aceleyle, aradaki kimi sosyal psikolojik incelikleri atlayarak hemen faşizm diye damgalamak yanlıştır. Bu tür yaklaşımlar, taşlama işinin karşısında olduğu halde kimi konularda da tereddütleri olan çevreleri karşı kampa itebilir.

b. Medyanın tehlikeli dili kendini başka biçimde gösteriyor. Kimi kanalların ve gazetelerin haberi veriş biçimi asıl tehlikenin nerede olduğunu gösteriyor: “DTP konvoyundaki taşkınlıklara karşı vatandaşın tepkisi…” İşte geçmişte de örnekleri yaşanmış bu tarz önyargılı ve taraflı habercilik, kitlelerin bilincinin ve bilinçaltının linçlere nasıl hazırladığını bize anlatıyor. 6/7 Eylül, Maraş ve Sivas katliamlarının öncesindeki ve sonrasındaki medyadaki yanlış dilin zehirli etkisini bu toplum hala üzerinden atabilmiş değildir.

9. Ordu, yargı ve medyasında tarihin en büyük yarılmalarını yaşayan Türkiye, İzmir konusunda da bölündü. Sadece konvoydaki bir şoförün tutuklandığı sırada, medyanın demokrasi sınavındaki zayıflığı sürecinden hükümet de nasibini aldı. Bir kısım AKP ve hükümet mensubu, partilerin demokratik haklarını savunmayı unutmuş görünerek DTP’ye yüklenip kurnazlık yapıyor, İzmirlinin gönlünü çalmaya çalışıyor. Buna karşı partinin ve hükümetin bir kısmı da sağduyuyu temsilen açıklamalar yapıyor ve demokratik duruş sergiliyor, görüşlerine katılmasa da DTP’nin hakkına tecavüz edilmesine karşı duruyor. Bu yaklaşım öğreticidir, özlenendir, demokratik vicdana uygundur.

10. İzmirizmir.Net ise, başından beri koyduğu kesin demokratik tavrı yüzünden hem taşa tutuluyor hem destek görüyor. Bir yandan da değişik görüşlerdeki yazarlarıyla bu konuyu sakince tartışıyor. Bu tartışma Türkiye’ye bereket ki kendini sorgulayan, vicdanı ve aklı olan başka bir İzmir’in de varlığını anımsatıyor.

İzmir taşist de, faşist de değildir!

Demokrat duruşuyla İzmir bu sınavdan alnının akıyla çıkacaktır.

www.izmirizmir.net


****

Yorumlar için bakınız:

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/koseyazilari/yazi.php?yazi_no=1182

21 Aralık 2009

EK

Yaklaşımınızı doğru bulduğumu bildirmek isterim. En önce, gerçekten demokrat olmak gerekiyor.

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0