ForumYeni kitaplar  Yeni Konu 

Özgürlük Zanaati, İnsanın Kendi İstencini Keşfetmesi

27 Kasım 2009

hurkus

Özgürlük Zanaati - Peter Bieri
İnsanın Kendi İstencini Keşfetmesi

Çeviri: Türkis Noyan - Kitap Yayınevi


Ne kadar özgürüz?

İsteklerimiz, çeşitli rastlantılardan oluşan özgeçmişimiz tarafından koşullandırılmışsa, bundan ötürü özgürlükten yoksun mu sayılırız?

İnsanları ahlâkları bakımından değerlendirirken ve onlara eylemlerinden ötürü sorumluluklarının hesabını sorarken, onların nasıl bir özgürlüğe sahip olduklarını varsayıyoruz?

İstenç özgürlüğü bizim için neden önemli?

Peter Bieri, felsefe tarihinin önemli bir konusunu irdelerken, bağımsız düşünmeyi de öğretiyor. Özgürlük üzerine şimdiye kadar çok, pek çok, hatta her şey söylenmemiş midir?

Hayır.

Bir filozof tarafından yazılan bu kitap, bir akademik araştırma olmaktan çok, istenç özgürlüğü sorunu için çeşitli çözümlerin, tartışılmak üzere ortaya konduğu bir sahne durumunda. Yazar, kısa skeçlerle, özgürlük hakkında âdeta kendini zorla kabul ettirmiş olan tasavvurları birbiriyle ilişkilendiriyor ve çelişkilerin içinden gerçek özgürlüğün ilkelerini çıkarıp göz önüne seriyor.

Peter Bieri’nin açık ve berrak bir üslupla yazdığı kitabı, bir roman sürükleyici ve gözlemlerden edinilen fikirlerle yüklü. Özgürlüğün olanaksızlığını kanıtlama çabalarının arttığı çağımızda özgürlüğü yeniden keşfetmeye büyük gereksinim var.

Peter Bieri 1944 yılında Bern’de doğdu. Freie Universitaet Berlin’de felsefe profesörü olan Bieri’nin, Pascal Mercier takma adıyla yazdığı Perlmanns Schweigen (Perlmann’ın Suskunluğu, 1995) ve Der Klavierstimmer (Piyano Akortçusu, 1998) adında iki romanı da var.


(Yayınevinin tanıtım yazısı)
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0