ForumYitirdiklerimiz Bize Bakıyor!  Yeni Konu 

İlhan Ayverdi hayatını kaybetti

07 Kasım 2009

hurkus

Misalli Büyük Türkçe Sözlük'ün yazarı, Türk dil bilimci İlhan Ayverdi 83 yaşında vefat etti

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı ve Misalli Büyük Türkçe Sözlük'ün yazarı İlhan Ayverdi hayatını kaybetti. Ayverdi, yarın Merkezefendi Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Merkezefendi Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

İlk ve ortaokulu Akhisar'da tamamlayan Ayverdi, o dönem ilçede lise olmadığı için İzmir'deki Karataş Lisesine kaydoldu.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitiren Ayverdi, 1949'da üniversiteden mezun olduktan sonra edebiyat öğretmenliğine başladı.

Sırasıyla Anarat Hiğutyun Ermeni Ortaokulu, Galatasaray Lisesi, Zoğrafyon Rum Lisesi, Saint ]oseph ve Saint Michel Fransız Liseleri ve Çapa Eğitim Enstitüsünde edebiyat öğretmenliği yaptı.

İlhan Ayverdi, Türk mimarisine büyük hizmetler veren Ekrem Hakkı Ayverdi ile 1959'da evlendi.

1970 yılında kurulan ve aynı zamanda isim annesi olduğu Kubbealtı Vakfının da başkanlığını yürüten İlhan Ayverdi, ömrünün sonuna kadar bu hizmeti sürdürdü. 34 yıl emek verdiği, Misalli Büyük Türkçe Sözlük en önemli eseri oldu.

İlhan Ayverdi hakkında bugüne kadar biri Aysel Yüksel ile Zeynep Uluant'ın hazırladığı ''Bir Hayat Bir Lugat'', ikincisi de İsmet Binark'ın ''Bir İhlas Abidesi İlhan Ayverdi'' adlı kitap olmak üzere iki eser kaleme alındı.

ntvmsnbc.com
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0