ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

İzmir’in Kötü Yönetilmesinin Sebebi AKP’dir - Koray Doğan Urbarlı

06 Kasım 2009

hurkus

İzmir’in Kötü Yönetilmesinin Sebebi AKP’dir - Koray Doğan Urbarlı

Bir şehir düşünün, İzmir, şehirlileri düşünün İzmirliler. Mahkûmlar. Kendilerini mahkûm hissediyorlar. Peki, neye mahkûmlar? Kötü yerel yönetimlere… Arada kaçmaya çalışmışlar aslında. Bir seçimde tutmuşlar Genç Parti’ye vermişler oylarının büyük bölümünü. Fakat o hiç olmamış. Onlar da en iyi bildikleri yöntemi uygulamışlar son yerel seçimlerde. Bütün şehrin yerel yönetimini CHP’ye vermişler. Şehrin bu hale gelmesinden, İzmir’in son yıllarda yaşadığı “felaket”ten onlar mı sorumlu? Bence hayır! Bence tek sorumlu AKP! AKP olduğu için ve AKP’nin temsil ettiği değerlerden korkulduğu ve o değerlerden hoşlanılmadığı için insanlar gidiyorlar CHP’ye oy veriyorlar ve AKP olduğu sürece de bu böyle gidecek. Hiçbir değer yargısı işlemeyecek ve aslında bir seçim de olmayacak İzmir’de.

Şurası açık ki, eğer bir şehir yerel olsun genel olsun tüm seçimlerde oylarını “genel ilkeler” doğrultusunda veriyorsa “yerel yönetilmez!” Yerel yönetilmeyince de İzmir’de karşılaşılan sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunlar sıralanabilir. Ulaşamamak, yürüyememek bile bunların içinde. Siz hiç trafik ışığında arabalar birikir, bu yığılmaya neden olur, ağırlık yapar ve tavanı çökebilir tehlikesiyle yapımına devam edilen bir metro duydunuz mu? Peki, arabalar birikmesin diye alınan önlem ne olabilir peki? Trafik ışıklarını kaldırmak! İzmir’in en yoğun caddelerin birinde güvenlik nedeniyle trafik ışıkları çalışmıyor. Yol kimi yerlerde tamamen iptal edilmiş durumda, kimi yerlerde de kaldırımlar asfaltlanmış ve yol haline getirilmiş. Dünya standartlarında uzun sayılamayacak bir metro, yıllar öncesinde bitmesi gereken bir metro ve vagonları 30 ay sonra gelecek olan yani üç yıla yakın süre daha bitmeyecek bir metro.

Bu kentte elektriğin ve suyun birkaç kez kesilmemesi için yoğun bir yağmur gerekiyor. Yağmur yağacak ki çalışmalar duracak, çalışmalar duracak ki taşeronlaştırılmış ve yaptığı işle alakası olmayan çalışanlar bir ay içinde dördüncü defa kazdığı yolda, hala nerede olduğunu öğrenemediği su borusunu patlatmayacak. Aslında eğlenceli bir kent oldu İzmir AKP sayesinde. Güvenlik nedeniyle trafik ışıklarının kullanılmadığı, elektriğin ve suyun yoğun yağmur yağınca kesilmediği bir “ters”likler kenti. Ama düz bir yanı da yok değil. İşçi düşmanlığı aynen diğer kentler gibi, öyle olmasaydı Kent AŞ işçileri neden Ankara’nın soğuğunda parkta naylon çadırlarda eylem yapsınlar? O konuda bir eksiği yok kentimizin yerel yönetiminin.

Fakat herkes halinden memnun İzmir’de… İzmir, “yerel” yönetilmiyor dedik. İzmir yerel düşünmüyor çünkü. Genel düşünüyor. Yaşam tarzı, laiklik, Atatürkçülük, AKP karşıtlığı gibi hisler ile kendisini CHP’ye mahkûm ediyor. “CHP dışında kime oy verilirse AKP’ye yarar” diye düşünülen bir kent burası. Ve bu düşüncenin aksine bu iki sıtma ve ölüm (hangisi hangisi siz karar verin) seçeneği dışında bir seçeneğin yaratılması gereken bir kent burası. Belirli değerlere sahip çıkmanın getirisi kötü belediyecilik olamaz olmamalı. Bir şehir için, “sizin sokağınızda da belediye çalışır” diye bir beddua olmamalı. İzmirliyi anlamak gerekiyor. Bu insanlar bir şeylere katlanırken, başka bir mesaj veriyorlar aslında. Herkes görüyor, biliyor ama katlanıyor. Üzerinde düşünülmesi gerekli… Bu iki kardeşten başka, güçlü bir alternatifin ortaya konması için (ama şimdiye kadar olanlar gibi laf olsun diye değil) neler yapılması gerektiği konuşulmalı. İzmir, AKP yüzünden CHP tarafından bu kadar kötü yönetiliyorsa bu denkleme başka bir oyuncu sokmak gerekir.

Yeşil Gazete
05.11.2009
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0