Forumİzmir'in Köpüleri  Yeni Konu 

ZEYTÝN KÖPECÝÐÝ DE OTOYOLDA KAYBETTÝK

28 Ekim 2009

Geçen sene yazlýkçýlardan birisi köpeciðini terkedip gitmiþti bizim buralara. 

Diþi bir Haski. Bir gözü mavi, bir gözü siyah.

Terkedilmiþliðinin hüznü hep gözlerindeydi. Ýnsanýn ta içine iþliyordu.
 
Bu yýlýn baþlarýnda bir ara ortadan kayboldu. Eþimle merak ettik aradýk, bulduk bir yazlýk evin bodrumuna sýðýnmýþtý.

Gebeydi. Ýlgilendik bize alýþtý ve dönem dönem kapýmýza gelmeye baþladý.

Bir müddet sonra yine ortadan kayboldu. Bu sefer aradýðýmýzda bulamadýk onu. Aradan bir süre geçti.

Haskicik kendisi çýktý geldi bu sefer. Þubat ayýnýn sonlarýydý. Yanýnda altý haftalýk kadar olan yavrusu ile beraber.

Anneye ve yavruya bakmaya baþladýk. Yavrunun adýný Zeytin koyduk.

Ýri, siyah kocaman gözleri, alnýnda beyaz akýtma, koyu kahverengi tüyler, yumak gibi, minicik, sevimli.
 
Karný acýkýnca hiç korkmaz bahceye Kocaman'ýn yanýna gelir onun kemiklerinden yürütür zevkle kemirirdi Zeytincik.

Bu arada doðum sonrasý böbreklerinden rahatsýzlanan anneciði ölüverdi. Kocaman sahiplendi onu.
 
Çevreyi bizimle ve Kocaman'la gezerken öðrendi. Bir gün arkadaþlarýmýz gördüler Zeytin'i, evlerininin yeni üyesi oldu.

Çok sevdiler. 

Oðullarý Emirle, bazen koyun koyuna yattýlar.
 
Evlerimiz yakýn olduðu için yazý hep beraber Kocaman ve Zeytin ile denizde oynayarak geçirdik.
 
Çok oyuncuydu Zeytin.

Sonra ne oldu biliyor musunuz.

Zeytin'in yaþadýðý ev otoyola çok yakýndý. 25 Ekim'de bahcedeki kulübesine baðlý zincirinden kurtulmuþ Zeytincik.

Deniz kýyýsýna geçmek isterken otoyolda bir araba çarpmýþ Zeytin'e. 

ZEYTÝNCÝK ÖLMÜÞ.
 
Zeytincik bir yýl bile yaþayamadý.

Bu, bu yaz bu otoyoldaki en az 50 hayvan ölümlerinden biri.

Otobanlarýn çevresinin tel örgülerle kapatýlmasý gerekiyor. 

OTOYOLDA HAYVAN ÖLÜMLERÝNÝN SON BULMASI ÝÇÝN;

Siz izmirizmir.net okuyucularý hayvan haklarýna karþý duyarlý olduðunuzu biliyorum ve bu kampanyaya destek vermenizi rica ediyorum.

Hadi bir imza da sizlerden.
 
Nete yazdýðýnýzda önünüze çýkacaktýr sayfa.

"OTOBANDA HAYVAN ÖLÜMLERÝNE ÇÖZÜM. HEDEF BÝR MÝLYON ÝMZA"

ya da aþaðýdaki linki týklayýnýz:

http://www.facebook.com/OTOYOLDAKI.HAYVAN.OLUMLERINE.COZUM

29 Ekim 2009

hurkus

Sevgili mükü,

Zeytin'e gerçekten çok üzüldüm. Baþýnýz saðolsun.

Ben otoyollarýn yaný sýra þehir içindeki yolculuklarýmda da ne yazýk ki artýk yollara bakamýyorum hatta bakmamak için ya bir þeyler okuyorum ya da gözlerimi kapatýyorum. Çünkü artýk yüreðim göreceðim manzaralarý kaldýrmýyor. Yolun üzerinde ya da yol kenarlarýnda göreceðim hayvan dostlarýmýzýn cansýz bedenleri gözlerimin önünden gitmiyor bir daha. 

Zaman zaman Riva'da oturan bir arkadaþýmýn beslediði pek çok kedi deðiþik zamanlarda günübirlikçiler sayesinde feci þekilde ezilerek hayatlarýný kaybettiler. Yetiþkin bir kedi olamadý hiçbiri...

Daha 4-5 gün önce bile Erzincan'da bir karayolunda su içmek için yolun karþýsýna geçmeye çalýþan bir ayý ailesi hayatýný yitirdi. 1'i yavru 3 ayý, meydana gelen trafik kazasýnda öldü. 

Sevgilerimle,
 
Hürriyet

-------

SON KURBAN BÝR AYI AÝLESÝ

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/haberler/haber.php?haber_no=3185

29 Ekim 2009

hurkus

Merak ettiðim bir þey var; insanlar hayatýný kaybettiðinde "öldü" deniyor da hayvanlar hayatýný kaybettiðinde neden "telef oldu" deniyor?

Bu taným yalnýzca bize özgü mü, yoksa tüm dünyada ayný þekilde mi ifade ediliyor?

29 Ekim 2009

cnm benim çok üzüldüm inan :( isterdim ki tertemiz sevgi dolu bir dünyada yaþayalým... ama artýk insanlarýmýzýn kendini toparlama zamaný geldi diye düþünüyorum. yeter artýk 1 sevgiyle kalalým dileðiyle...
30 Ekim 2009

Sevgili hürkuþ,"hayvanlar için neden "telef oldu"kelimesini kullanýrlar"diye sormuþ,bu konudaki hüznünü dile getirerek...Biraz araþtýrdým...

Arapça da itlaf ile kökteþ olan telef‘in yardýmcý fiillerle kullanýlan telef etmek, telef olmak biçimleri vardýr. Ýtlaf’a göre telef ve bunlarýn yardýmcý fiillerle kullanýlan biçimleri olan telef etmek, telef olmak daha canlýdýr. Ýtlaf etmek yerine telef etmek, fiilinin kullanýlmasý önerilebilir. Ancak itlaf bir terim olarak bu tür öldürme olaylarý söz konusu olduðunda ilk akla gelen kelimedir. Ýtlaf
-------
resmî dilde, belediyelerin görevleri arasýnda bulunduðu için tercih edilir.
------------------------------------------------------------------------------------

"Dilimizde ayrýca telef kelimesinin çokluk biçimi olan telefat kelimesi de vardýr. “Savaþ, deprem, kaza ve benzeri olaylarda çokça canlý varlýk kaybý” anlamýnda olan bu kelimenin telefat vermek deyimi de bulunmaktadýr. Zayiat, telafat savaþlarda, depremlerde, yangýnlarda sýk sýk bir arada kullanýlan sözlerdir.

Telef etmek, telef olmak, telefat, itlaf kelimeleri yalnýzca hayvanlar için mi kullanýlýr? Bunlardan itlaf özellikle hayvanlar için kullanýlýr. Eskiden kadýnýn döl yataðýndaki cenini kazýyýp alma, kürtaj anlamýnda da itlaf kullanýlmýþ, daha sonra kürtaj bu terimin yerini almýþtýr. Telef, telef etmek, telef olmak her türlü eþyanýn yok edilmesi için kullanýldýðý gibi hastalýk, deprem, bombalama, yangýn gibi bir afet sonucu hayvanlarýn ölmesi için de kullanýlýr. Çokluk bildiren telefat kelimesine gelince bu söze insan da dâhil her türlü canlýnýn ölmesi, öldürülmesi, yok edilmesi, çeþitli deðerleri, varlýklarý boþ yere tüketme, mahvetme söz konusu olduðunda baþvurulur. Demek ki bunlarýn içinde anlamca en kapsamlý olan telefat’týr."

Tarih belgelerinde kýsa bir gezinti yaparsak; hiç bir canlýya yaþam hakký tanýmayan, mal gözüyle bakan, zulüm edici, sömürücü, þavaþla beslenen ideoloji dilde de gerekli özeni göstermeden ayrýmsýz tüm can kayýplarý için "telef oldu" kaydýný düþmekten çekinmemiþtir.

Bu yaklaþým bende " bak ne güzel doðanýn bütünleyicisi olan tüm canlýlarý hiç olmazsa ölümde eþit belgelemiþler "gibi ironik bir duygu yaratsa da" gerçek; kaçý gettü-kaçý kaldu zihniyetiyle kelle hesabý yapan egemenlerin gözünde ne benim ne de arkadaþým Kocaman'ýn zerre kadar deðeri olmadýðýdýr.

Telef kelimesinin kökenine "itlaf" a yeniden dönersek anlamý öldürme, yok etmedir.Eh her þekilde öldürüyorlar zaten. Ölüm belgesine telef oldu yazsalar ne olur, aceliyle öldü yazsalar ne olur, þehit oldu yazsalar ne olur.

Genel Kurmay Arþivindeki bir Osmanlý belgesinde 1915 Ermeni Techiri'nde bir bölgede 120.000 kiþi için "nufus-ý mubetabýyye kýsmen müsademelerde telef olmuþ ve kýsmen de firar etmiþtir" yazar.

Ayný þekilde Sarýkamýþ'ta donarak ölen 90.000 askerimiz için de bir çok belgede telef oldu kelimesi kullanýlýr.

Napolyon Ordularý Rusya'da telef oldu, Büyük Ýskender' in Ordularý Hindistan'da, Osmanlý Ordusu, Timur tarafýndan telef edildi gibi birçok resmi tarih belgesine kolayca ulaþabilirsiniz.

Egemenlerin uygulamalarý da, yazýlý tarihi de yeryüzünün tüm canlýlarýna eziyet, öldürme ve saygýsýzlýkla doludur.Baþka dillerde de karþýlýðý olan telef kelimesinin, diðer ülke belgelerinde de bulunduðuna eminim.

Hiç bir hayvansever bu kelimeyi kullanmaz.Resmi belgelerdeki "itlaf" görevi ibareleri de kaldýrýlmalýdýr...Kibarca ve sessizce, kimse anlamadan "itlaf ettik" denmesin. Açýkça öldürdük desinler gözlerimizin içine bakýp.

Biz tüm canlýlar için "yitirdik" deriz. "Acý kaybýmýz" deriz. "Topraða verdik" deriz.Güzel anýlarýný yaþatýrýz.

Kim demiþ timsahýn gözyaþlarý sahte diye?Kimin yalandan zýrladýðýný da iyi biliriz.

Ha bu arada; þiirde de "aþkýnla tefef oldum", "aþk taammüden teleftir" ve benzeri binlerce dize vardýr.Geçmiþte bu yolda telef olanlara elimden birþey gelmez fakat genç arkadaþlara uyarým ; aþk için yaþanýr kardeþim, yaþanýr...

29.10.2009 t.ugan



07 Ocak 2010

nomad TJ

cok degerli guzel insan muku , oncelikle basimiz sagolsun. yine haksiz , zamansiz , yersiz ,nedensiz bir aci kayip.cok uzgunum.okurken gozyaslarimi tutamadim.benim de izmir'de besledigim buyuttugum kediciklerim kopeklerimden bircogunu zabitalar geceyarisi tufekle vurdu,bazilari sevgisiz,acimasiz,duyarsiz komsular tarafindan zehirlendi ya da oklavayla dovulerek yaralandi,ya da trafik kazasinda can verdi.gecem gunduzum yazlarim kislarim butun zamanim onlarla gecmisti.onlar benim ailemdi.bu aciyi cok iyi bilirim.bireysel olarak kavgami surdurmekteyim.nerde bir haksizlik veya yanlis varsa ben karsisindayim.susmadim susmam da.kimseden korkum yok.ama engel olamiyoruz elimiz kolumuz bagli kaliyor bazen cok gec kalmis oluyoruz en cok bu beni yipratiyor.bizler kendimize dikkat etmeliyiz cunku bu masum dostlarin bizlere ihtiyaci var yasamak zorundayiz.yasamaya ve mucadeleye devam etmek,sesimizi duyurmak zorundayiz.sorunlara dilerim ki cok gec kalmadan faydali cozumler bulunabilsin ve bu gibi uzucu olaylara firsat vermeyelim birdaha.iyi ki varsiniz iyi ki tanidim sizleri.selamlar,sevgiler...
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0