Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

BÝR NUMARALI HALK DÜÞMANI/DVD

16 Eylül 2009

deepblueeagle

L’ENNEMI PUBLIC No:1

BÝR NUMARALI HALK DÜÞMANI (Ölümcül Ýçgüdü)/DVD

Fransýz Sinemasýndan kaçýrýlmayacak bir sinema yapýtý. Fransýzlarýn, son dönemde, Mathieu Amalric, Mathieu Kassovitz, Benoit Magimel ile birlikte en iyi oyuncularýndan biri olan Vincent Cassel’den etkileyici, fazlasýyla inandýrýcý bir oyunculuk gösterisi.

Fransa’da 70’lerde bir numaralý halk düþmaný ilan edilen, halkýn ise hem sempatisini hem de korkusunu kazanan soyguncu Jacques Mesrine’nin yarý belgesel yarý kurgu yaþamý. Ne kadar doðru yansýtýlabilirse o denli doðru yansýtýlmýþ. Ayrýca, Fransýzlarýn pek usta olduðu eski polisiyeler tadýnda.

Filmde, Mesrine’in (Cassel) soyguncu arkadaþlarýndan birinde, son Bond filminde kötü adamý canlandýran Mathieu Amalric ile Mesrine’nin sol aktivist arkadaþý rolünde yine Fransýz sinemasýndan usta oyuncu Gerard Lanvin var. Bu üç oyuncu için bile izlenebilir. Kaldý ki film zaten çok etkileyici.

Mesrine, banka soygunlarý düzenler, adam kaçýrýr, sürekli kýlýk deðiþtirir ve kýlýk deðiþtirerek polis karakoluna bile girer, cinayete teþebbüs eder, defalarca yakalanýr ve defalarca kaçar, mahkemeden bile kaçar.

Kýlýk deðiþtirip hasta babasýný hastanede ziyarete gider, bankalarýn kapandýðý saatlerde sýkýlýr, hapiste iken roman yazar, dýþarý çýkýnca avukatý yoluyla düþüncelerini anlatýr. Film, biyografi þeklinde.

Çok cesur ve hep bir numara olmak istiyor. Halk düþmaný ancak o bir halk kahramaný olma çabasýnda, bankalar yoluyla düzeni deðiþtirmek istiyor. Kendini bir eylemci olarak görüyor. Ama bir suçlu olduðunu da biliyor. Kýzýl tugaylarla iliþkiye geçmek istiyor. Peþinde polis ordusu olsa bile her defasýnda kurtulmayý baþarýyor. Kendi mahkemesinde bile çok sempatik.

Çok iyi bir film. Belgesel sevenlere, Fransýz sinemasý sevenlere, polisiye sevenlere, iyi film sevenlere, Cassel sevenlere. Doyurucu filmleri özleyenlere.

G.Ö.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0