Forum7. Sanat-İzmirSinema  Yeni Konu 

SANAT SİNEMASI-Sonbahar/Düşüş/DVD

04 Eylül 2009

deepblueeagle


SİNEMA BİR SANATTIR


SONBAHAR (Özcan Alper-2007)

Son yıllarda izlediğimiz en iyi Türk filmlerinden biri. Artvin’in enfes doğası eşliğinde etkileyici, sakin, az konuşmalı ve çok anlamlı bir film. İyi oyunculuklar, iyi bir öykü, iyi bir sinema dili, iyi bir sinematografi ve iyi bir senaryo.

Yusuf, cezaevinde 10 yıl kaldıktan sonra, hastalığı nedeniyle salıverilir ve Türkçe, Gürcüce konuşulan ve farklı kültürlerle yoğrulmuş vadi köyüne döner. Yaşlı annesinin yanına yerleşir. Hastadır, günlerini yalnız geçirir. İnsan içine çıkmayıp zamanını daha çok doğada geçirir.

Annesi onu evlendirmek ister. Ancak, annesine gerçekleri anlatamamaktadır. Çocukluk arkadaşı Mikail ile sohbet eder. Yörede hayat kadınlığı yapan kültürlü güzel Elka ile yakınlaşır.

Yusuf, yalnız geçen anlarında ve kabuslu uykularında geçmişini düşünür. Üniversite yıllarını, katıldığı eylemleri, gençlik aşkını, cezaevine girişini.

F tipi cezaevinde ölüm orucu nedeniyle hastalanmıştır.

Kesinlikle kaçırmayın. Seyrine doyum olmayan, huzurlu bir sanat filmi bu.


DÜŞÜŞ (The Fall-2006)

İşte sinema sanatı. Düş gibi bir film. Ve düşler üzerine kurulu. Nefis bir öykü, mükemmel oyunculuklar, düşsel bir sinematografi, sinemayı sanat yapan, 2000’lerin en iyi filmlerinden biri. Film gibi film.

1920’ler. Los Angeles. Kolu sakatlanmış küçük bir kız çocuğu hastaneye yatar. Kendine ait bir dünyası vardır. Hastanede yatan bir hasta adam ile arkadaş olur. Adam, filmlerde oynayan bir dublördür.

Adamla kız çocuğunun arkadaşlığı ilerledikçe, adam, kıza öyküler anlatmaya başlar. Öyküler, kendi uydurduğu öykülerdir, ancak tarihsel olaylar, tarihsel kişilikler ve efsanelerle beslenmiştir. Öyküleri hasta adam anlatmakla beraber, kızın gözünden ve kızın düş gücüyle izleriz.

Kız öykülerin sonunu merak eder sürekli, adamın hastalığı ve aldığı ilaçlar nedeniyle zihni bulandıkça, öykülerin seyri değişir, öyküye adam ve kız da katılır. Adam aslında ölmek istemektedir. Kız ise bütün masumluğu içinde adamın ölmek istediğini bile anlamaz ve ona morfin sağlar.

Hintli yönetmen Tarsem Singh’den bir Hindistan/İngiltere/A.B.D ortak yapımı. Lirik bir anlatım, şölen gibi görsellik. Gerçek bir sinema yapıtı.

Öyküde, Darwin ve maymunu, bir köle, bir yerli, bir maskeli adam, bir silahşör ve bir patlayıcı uzmanı, kötü kalpli bir valiye karşı birlik olurlar. 

Film, bazı yönlerden, yine düş gibi bir film olan Arizona Rüyası’nı (Arizona Dream) anımsatıyor. Arizona Rüyası’ndaki uçan balığı anımsayın. Bu filmde de benzer bir metafor olarak bir kelebek var.

Kaçırmayın. Böyle filmler kolay bulunmuyor. 


Gökhan Özgen
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0