ForumYeni kitaplar  Yeni Konu 

BANA MODERN TÜRKÜN TARİFİNİ YAPABİLİR MİSİN KAAN?-Vivet Kanetti-Roman

10 Ağustos 2009

deepblueeagle

BANA MODERN TÜRKÜN TARİFİNİ YAPABİLİR MİSİN KAAN?
Vivet Kanetti (Roman-Kanat Kitap)


Romanda Eşsiz Yarışma forum üyelerinden Hatice adlı Almancı bir kız diğer bir üye olan Kaan’a “ sen bana modern Türkün tarifini yapabilir misin o zaman” diye soruyor. Kaan, sorudan çok etkilense de modern Türkün tarifini yapamıyor. Roman da Kanetti de bu tarifi yapamıyor. Çünkü zor.

Modern Türk kim ki? AB’ye girmek isteyenler mi, istemeyenler mi, milliyetçiler mi, laikler mi, liberaller mi, laik askerler mi, askerci solcular mı, Kürtçü solcular mı, darbeciler mi, her şeyi televizyondan öğrenenler mi, laik dindarlar mı, aydınlar mı, permatik aydınlar mı, tatlısu solcuları mı, okumadan nette yazanlar mı, ulusalcılar mı, iş adamları mı, Atatürkçüler mi, fundementalist dindarlar mı, laik fundementalistler mi, TV kanalları yöneticileri mi, ekonomistler mi, uluslar arası sanatçılarımız mı, uluslar arası sporcularımız mı, sendikacılar, doktorlar, bankacılar, öğrenciler, çevreciler, ikoncanlar, ayurvedacılar, azınlıklar. Evet, modern Türk kimdir? Türk kültürü nedir? Bir modern Türk nasıl yaşar? Türk insanı Batılılaşmak mı ister, Avrupalı gibi olmak mı, yoksa geleneksel Türk gibi mi yaşamak?

Bunu söylemek gerçekten de zor. Hepimiz kendimize göre modernlik tanımını yapıyoruz ve kendimize göre moderniz. Türklük, Osmanlılık, Batılılık, Müslümanlık. Türk kimliği. Roman bunlara bir yanıt aramıyor, sadece değişen ve karmaşıklaşan Türklük hallerini olduğu gibi sergiliyor. Özde kim modern, sözde veya görüntüde kim. Modernlik bir övgü müdür, yoksa modern olmak bir alay konusu mu. Modern sözcüğünü de değişik sözcüğü gibi bazen alçaltıcı anlamda kullanmıyor muyuz. Bohem gibi. Veya bizim gibi duygusal olan, okumayı yazmayı sevmeyen toplumlar modern olabilir mi. AB’ye girersek modern olacak mıyız.

Vivet Kanetti, romanımızda yeni yeni kullanılmaya başlayan internet tekniğini kullanmış. Son yıllarda net ve chat, ister istemez sanata ve romana girdi. Temeli net olan aşk ve polisiye romanlar yazılmaya başlandı. Sinema ve müzikte de internet kullanılıyor artık.

Kanetti, gerçekten de yaratıcı bir buluşla, son 3-5 yılın Türkiye gündemini, günümüzün en önemli iki teknoloji olgusu televizyon ve internet üzerine oturtmuş. Roman internet forumu diliyle yazılmış. Serbest bir dille, esprili, eğlenceli. Aynen forumlarda olduğu gibi. Forumlarda olduğu gibi herkes her şeyi söylüyor. Yazar, bazıları gerçek ismini bazıları ise rumuz kullanan forum üyeleri yoluyla son yıllarda gündemi oluşturan her olayın yorumunu çok rahat bir dille sunuyor bizlere.

Bir TV kanalı bir yarışma düzenliyor. Son yıllarda izlediğimiz tarzda, bir eve yerleştirilen ve toplumun çeşitli kesimlerinden örnek insanlar var yarışmada. Eşsiz bir yarışma bu eşsiz ev. Burak, Hüseyin, Hatice, Emine, Alaattin, Dilara, Cemal, Şengül, Ela, Serhat. Hepsi kendi içinde ilginç insanlar. Emine, gazeteci. Romanı da Emine yazıyor. Emine aslında elbette Vivet Kanetti. Roman baştan sona forum formatında ilerler ve biterken arada Emine’nin yarışma günlüklerini de okuyoruz. Hatice türbanlı ama perukla katılıyor yarışmaya. Yarışma devam ederken, süreç içinde yarışmacılar arasında birçok olay yaşanıyor. Bir bayan hamile kalıp ayrılıyor, bir diğeri de daha sonra ayrılıyor. Yarışma ve roman yaklaşık 3 yıldan fazla sürüyor. Sonlara doğru yarışma reyting kaybediyor.

Yarışmanın amacı Avrupa’ya Türkün modern olduğunu göstermek ve Avrupa bizi AB’ye alıncaya dek yarışmacıları evden çıkarmamak. Yarışmacılar modern kişiler, aramızdan insanlar. Yarışma başlayınca, yarışmayı düzenleyen kanal, internette bir forum açıyor. Ve yaklaşık 3 yıl boyunca forum üyeleri yarışma hakkında ve Türkiye’deki politik, kültürel olaylar üzerinde yazışıyor. Romanın temeli bu yazışmalar. Yazışmalar arasına arada bir Nurullah Ataç, Gülten Akın, Orhan Veli, Behçet Necatigil, Edip Cansever gibi edebi kişiliklerin yazışmalara uygun düşen sözleri veya şiirleri giriyor. Arada bir de İlber Ortaylı gibi tarihçiler, politikacılar, mankenler, gazeteciler, televizyoncuların sözleri, haberleri, yorumları giriyor.

Kanetti, ülkemizde gerçekleşen olayları bazen gerçek bazen sanal kişilikleri konuşturarak bizlere hatırlatıyor. Arada bir bir forum üyesi “İstanbul’a gidip vurucam birini” diyor. Forum üyeleri, terör, töre cinayetleri, kuş gribi, AB, türban, kurban kesimi, ezan, deprem, azınlık ölümleri, seçimler, selülit, reality şovlar, daha önceki TV yarışmaları gibi, yaşanan her şeyi tartışıyor forum sitesinde. Forum üyeleri arasında gurbetçiler, Almancılar, milliyetçiler, dindarlar, cahiller, aydınlar, dürüstler, yalancılar, her türden insan var.

Kanetti’nin romanı AB konusunu ve forum tekniğini kullandığı için oldukça modern ve güncel bir roman. Günümüz teknolojisinde artık eski roman tekniklerinin kullanılmayacak olması da normal. Roman dilinin değişmesi de kaçınılmaz. Marcel Proust şimdi yaşasa belki yatağında yatarak romanlarını yazarken o da interneti kullanır ve romanlarına netin sanal dünyasını sokardı. Belki çiçek açmış sevgilisi Albertine ile nette konuşurdu. Önümüzdeki yıllarda bir edebiyatçı mutlaka bir MSN aşkını anlatacaktır romanında.

Artık romanlarda belki de çalkantılı karakterler çalkantılı ilişkilerini ve aşklarını internet ortamında yaşayacaklar. Bir yandan da ruhlarında bir boşluk duygusu hissederek gerçekten de gerçek sevgiyi arayacaklar umutla.

Herkes AB’ye girecek, bu romanı okumayanlar hariç! 

***
Sitede daha önce yer alan "Bize modern Türkün tarifini yap" başlıklı Vivet Vivet Kanetti - Ayça Örer röportajını okumak için tıklayın lütfen:

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1785

12 Ağustos 2009

deepblueeagle

kanetti'nin romanında TV yarışmasında evde şengül adlı kız hamile kalıyordu. bu gerçek oldu. ingilterede bbg evi yarışmasında bir kız hamile kalmış. romancılar her zaman geleceği görürler.
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0