Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

DÜNYANIN DURDUÐU GÜN - Keanu Reeves/DVD

08 Aðustos 2009

deepblueeagle

THE DAY the EARTH STOOD STILL -
Keanu Reeves (2008)


Merhaba Uzaylý! Biz Dost Deðiliz!

Keanu Reeves’in (Keanu, daðlarýn üzerinde esen serin rüzgar demek) sondan bir önceki filmi. Keanu, son yýllarda çok sýk film çevirmiyor. Yýlda bir bazen iki bazen hiç çevirmiyor. Hollywood’un en çok giþe yapan saðlam, saygýn oyuncularýndan olmasýna raðmen o Hollywood tarzý bir oyuncu sayýlmaz. O hep az çok kendini oynayan oyunculardan. Sinema dýþý yaþamý da çok sade. Keanu, naif kiþiliklerden. Yakýþýklý olmasýna raðmen çok sakin, cool bir duruþu var. Kendinden bir önceki kuþaktan Richard Gere havasý var onda. Gere’in sakin, bilge duruþunda Budist olmasýnýn etkisi var. Keanu da öyle duruyor.
Keanu temiz yüzlü yýldýzlardan. Ve bu dünyada yaþamýyor gibi sanki rollerinde. Yanlýþlýkla bu dünyaya düþmüþ gibi. Dünyanýn Durduðu Gün’de de zaten dünyalý deðil. Dünyayý insanlardan kurtarmaya gelen seçilmiþ bir kiþi. Ama vicdanlý da. Ýnsandaki kötülüðü görse de, insanýn deðiþmeyeceðine ikna olsa da insandaki sevgiyi görüyor, ve dünya uçurumun eþiðine geldiðinde, yok olmaya yaklaþtýðýnda, insanýn duyarlý yanýnýn ortaya çýkacaðýna inanýyor. Ve dünyayý kendi haline býrakýp gidiyor.

Yani dünyayý kurtaracaksak biz insanlar kurtaracak. Ýyi kalpli insanlar, saðduyulu insanlar. Dünyayý kurtarmak için dünya dýþýndan gelecek daha ileri uygarlýklar olmayacak. Bu uygarlýklar belki var belki yok. Belki de uzaklardan dünyanýn halini izliyorlar.

Dünya, insan uygarlýðý ileriye mi gidiyor, iyiye mi, kötüye mi. Savaþlar, terör, çevre kirliliði, doðanýn doðallýðýnýn azalmasý gibi olumsuzluklar olsa da saðlýk, týp, bilim, hukuk gibi birçok alanda dünya iyiye gidiyor. Belki de insanlýðýn sonu ileride bir gün, doðanýn son bulmasýyla yok olacak. Bu da olacaksa olacak. Ýnsanýn da elinden gelen bu. Alkol, sigara, savaþlar, silahlar, uyuþturucu olmasa dünya daha yaþanasý olacak. Ama þu da var, dünyadaki milyarlarca insan ne ile zaman geçirecek. Ýnsan ve uygarlýðý ileriye, iyiye doðru gidiyor, evet, ama bunu yaparken de doðayý kötüye doðru götürüyor. Belki de bunun bedeli bu.

Son yýllarda Johnny Depp ile birlikte Amerikan sinemasýnýn kendi kuþaðýnda en iyi iki oyuncusundan biri olan Keanu, Youngblood ve Bill ve Ted’in Maceralarýnda dikkatimizi çekmiþti 80’lerde. 90’larda Point Break’de (Kýrýlma Noktasý) sörfçü ajan olmuþtu (Swayze ile), My Own Private Idaho’da (Benim Güzel Ýdahom) River Phoenix ile, Dracula’da Oldman ile oynamýþ, sonra Küçük Buda’da Siddhartha Gotama Buda olmuþtu, sonra Speed, Johnny Mnemonic, Þeytanýn Avukatý, Matrix’ler, Kasým’da Aþk Baþkadýr, Göl Evi, ve geçen yýl Sokaðýn Krallarý’nda (Street Kings) iyi polis olmuþtu ve yine kötülüðü anlayamýyordu, kendi temel deðerleri ile iyiyi buluyordu.

Dünyanýn Durduðu Gün bir tekrar çevrim. Orijinalini 51’de Robert Wise çekmiþti. Keanu, dünyayý kurtarmaya gelen uzaylý dost Klaatu rolünde. Yanýnda da onu koruyan robotu var. Film, orijinalinden biraz daha deðiþik ve modernleþtirilmiþ haliyle.

1928 yýlýnda dünyaya bir küre geliyor ve Hindistan’da bir adamdan bir doku örneði alýp gidiyor. Sonra günümüz. Küre tekrar geliyor. Dünyanýn baþka yörelerine baþka küreler de iniyor. Dünyayý insandan temizleyecekler, dünyanýn doðasýný kurtaracaklar. Klaatu da seçilmiþ kiþi. Daha önce aldýklarý dokudan yararlanarak Klaatu insan þeklinde iniyor dünyaya. Klaatu insanýn temizlenmesine önderlik edecek. Bu arada, askerler, bilim adamlarý, politikacýlar onu tehdit olarak görüp yok etmek istiyorlar, küresini de. Ancak, onun daha geliþmiþ bir uygarlýktan geldiðini de anlýyorlar.

Klaatu, bir bilim kadýný ve onun üvey oðluyla arkadaþ oluyor ve onlar insanýn deðiþeceðini, dünyaya bir þans daha vermesini istiyorlar Klaatu’dan.

2001 Uzay Yolu Macerasý veya Blade Runner gibi derin ve felsefik olmasa da görsel açýdan iyi bir bilimkurgu. Bilim kadýný da Jennifer Connelly. Keanu donuk uzaylý rolüne çok yakýþmýþ. Yan rollerde Kathy Bates ve John Cleese var. 



Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0