Forum7. Sanat-İzmirSinema  Yeni Konu 

SPIRIT-Frank Miller/DVD

27 Temmuz 2009

deepblueeagle


THE SPIRIT-Frank Miller/DVD

Ona Spirit derler
Şehrin ruhudur
Gölgelerde şehrin koruyucusu
Kötülerin canına okur

Bir çizgi roman uyarlaması. Çizgi romanların, band romanların, grafik çizgi romanların Amerikalı ustası Will Eisner’in Spirit çizgi romanının yine bir Amerikalı çizgi roman ustası Frank Miller tarafından sinemaya uyarlanması.

Frank Miller’ı çizgi roman severler ve sinemaseverler iyi tanır. Miller, Marvel Comics ve DC Comics çizgi film şirketlerinin birçok çizgi roman kahramanını yaratmış bir sanatçıdır. Çizgi romanlar da sanatın kapsama alanına girer. Marvel Comics’i mutant kahramanları seven çizgi romancılar iyi bilir. X-Men, Spider Man, Hulk, Iron Man, Batman gibi süper kahramanlar Marvel etiketi ile yayınlanır. Onlar Amerikan tarzı, başkalaşıma uğramış ve dünyayı kurtaran adamlardır. DC Comics de Watchman, Superman, Batman ve daha birçok süper kahramanın maceralarını yayınlar.

Bunların tam karşısında ise İtalyanların normal insan kahramanları vardır. Daha çok Bonelli etiketiyle yayınlanır. Bunlardan iki tanesinin adını verelim. İmkansızlıklar Detektifi Martin Mystere ile belki de çağdaş çizgi romanın en güzel örneği romantik kahraman Kabuslar Detektifi Dylan Dog (Amerikalılar Daylın, Avrupalılar Dilın veya Dilan diyor!).

Bunların dışında çizgi ve band roman tarihinde Asterix, Red Kit, Tenten gibi Fransızlar ve Tom Braks, Zagor, Mister No, Kinova, Jericho, Tex gibi daha birçok kahraman vardır. Veya Corto Maltese, Spirou, Julia ve Yüzbaşı Volkan. Ayrıca, Tarkan, Karaoğlan, Dilbert, Garfield, Vampirella, Conan, Super Girl, Detektif Nick. Saymakla bitmez. Okumaya doyulmaz.

Frank Miller da çizgi roman kahramanları yarattı, yazdı, çizdi, boyadı. Sinema ile de ilgilendi. Daredevil, Elektra (bir de kompleksi var!), Wolverine, Ronin, Batman, Robocop, Sin City. Robocop filmlerini yazdı.

Onun dünyası, karanlık şehirler, arka sokaklar, suç, güzel kadınlar, kendine özgü karizmatik erkekler, teknolojiden çok gri beyin hücrelerini, yumruklarını ve gündelik yaşamda çevremizde bulunan veya şehrin sokaklarındaki eşyaları, nesneleri kullanan sert erkekler. Yani karanlık dünya. Fransız veya Amerikalıların iyi bildiği kara filmler ve kara romanlar.

Kara romanları (içine ucuz romanlar da girer aslında), Jim Thompson, Dashiel Hammet (Malta Şahini-Humprey Bogart), Raymond Chandler (Büyük Uyku-Humprey Bogart), Mickey Spillane (Mike Hammer) gibi yazarlar yaratmıştır. İçine biraz polisiye de girer, Graham Greene, George Simenon, John Lee Carre gibi.

Spirit, karanlık bir film, siyah beyaz. Sadece Spirit’in kravatı kırmızı, gözleri mavi ve kan kırmızı.

Spirit, polis iken ölüyor ve daha sonra dünyaya bir kurtarıcı olarak dönüyor. Ölümsüz. Onu ölümsüz yapan da en büyük rakibi, suç dehası ve ölümsüz Ahtapot (Samuel L. Jackson). Ahtapot bir çeşit tanrı olmak istiyor. Herkül’ün kanını içerek. Spirit ise dünyayı Ahtapot belasından kurtarmaya çalışıyor. Spirit merkezi şehirde şehrin karanlıklarında yaşıyor. Şehri kurtarmak dışında hayatını kadınlar dolduruyor. Karşısına çıkan tüm kadınlar ona aşık.

Spirit bir varlık aslında. Polis değil, ölü değil, canlı değil, hoplayıp zıplayıp uçabiliyor biraz, ama doğaüstü güçleri yok ancak çok yakışıklı ve bağımsız. Maskeli insan avcısı o.

Spirit rolüne Gabriel Macht çok yakışmış. Dudak çizgileri bile eski tarz çizgi romanları havasında. Filmde birçok güzel kız var. Spirit’i sonsuzlukta bekleyen Lorelai (Jamie King), Spirit’in eski sevgilisi Sand (Eva Mendes), Spirit’i önce öldürmek sonra kurtarmak isteyen Parisli Plaster (Paz Vega), Ahtapot’un yardımcısı Silken Floss (Scarlett Johansson), Spirit’i her yaralandığında, öldüğünde tedavi eden doktor Ellen (Sarah Paulson), Spirit’e yardım eden polis Morgenstern (Stana Katic). 

Gökhan Özgen
27.07.2009

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0