ForumYeni kitaplar  Yeni Konu 

Yazarları anlatan en iyi on roman

27 Temmuz 2009

vanilya

Yazarları en iyi yazanlar 

Yazarları anlatan en iyi on romandan biri de Atwood imzalı Kör Suikastçı.

Britanya’da yayımlanan The Guardian gazetesi, başkarakterleri yazar olan en iyi 10 romanı seçti. Henüz Türkçeye çevrilmemiş olan kitapların da içinde yer aldığı ilginç liste şöyle:

- David Copperfield; Charles Dickens
Romana adını veren başkahraman David Copperfield, küçük yaşta babasını kaybeder. David, üvey babası ve akrabaları tarafından hor görülür ve evden uzaklaştırılır. Zorlu geçen yılların ardından David bir gazeteci olur; hayatının aşkını bulur ve sonunda bir roman yazar. David’in hayatının Dickens’ınkiyle taşıdığı paralellik romanla sınırlı değil. David, tıpkı Dickens gibi kariyerine parlamentoda geçen tartışmaları kaydeden bir gazeteci olarak başlar, ancak sonra kendi romanını yazmaya karar verir.

- Bir Çift Mavi Göz/ A Pair of Blue Eyes, Thomas Hardy
Elfride Swancourt, Cornwall’da yaşayan, sürekli edebiyat eleştirileri okuyan ve bir yazar olmak için yanıp tutuşan biridir. Sonunda bir roman yazar ancak romanı takma bir isimle yayımlar. Roman, dönemin en önemli edebiyat eleştirmenlerinden biri olan Henry Knight tarafından gözden geçirilir. Bunu öğrenen Elfride, Knight’a bir cevap mektubu yazar ve böylece aralarında bir yakınlık oluşur. En sonunda Knight Elfride’e deli gibi âşık olur.

- New Grub Street, George Gissing
Edwin Reardon, iyi bir yazar olmasına rağmen döneme uygun popüler eserler üretemediği için, edebiyat dünyasında bir türlü yer edinemez. Karısı onu terk eder ve Reardon fakirlikle geçen yılların ardından yaşamını yitirir.

- Zor Tercih / The End of the Affair, Graham Greene
Graham Greene’in 1955 ve 1999 yıllarında beyazperdeye aktarılan The End of the Affair‘in roman yazarı kendini saplantılı bir aşk hikâyesi içinde bulur. Aşık olduğu kadının adı Sarah’dır ve Sarah, Henry adında biri ile evlidir. Bendrix’in aşkı kıskançlıkla da birleşince kısa sürede saplantıya dönüşür. Bir gün Sarah hiçbir açıklama yapmadan Bendrix’i terkeder. Bendrix’inkine benzer tutkulu bir aşk yaşayan Greene’in Sarah karakterini yaratırken metresi Catherine Walston’dan ilham aldığı bilinir. Greene romanı Waltson’a adamıştır.

- A Dance to the Music of Time, Anthony Powell
Anthony Powell’ın usta ressam Nicolas Poussin’in aynı adlı tablosundan esinlenerek kaleme aldığı, 12 ciltten oluşan A Dance to the Music of Time, 12. yüzyılın ortalarında İngiliz siyasi, kültürel ve askerî hayatına etki eden olayları konu alır. Romanın anlatıcısı Nick Jenkins tıpkı Powell gibi bir roman yazarıdır.

- Zuckerman Unbound, Philip Roth
Roth’un, anlatıcısının da bir romancı olduğu birçok kitabından biridir Zuckerman Unbound. Yahudi bir romancı olan Nathan Zuckerman, çok satılan kitaplar yazmıştır. Yahudi kökenli Roth’un kitapları da yıllar boyunca en çok satanlar listesinin en başında yer almıştı.

- Sadist/Misery, Stephen King
Paul Sheldon, aşk romanları yazan bir yazardır. Bir gün Paul Sheldon, bir trafik kazası geçirir ve ağır yaralanır. Annie adındaki hayranı onu kaza yerinden alır ve evine götürür. Sheldon’a psikopatlık derecesinde hayran olan Annie, onu şehirden uzak bir noktada bulunan evine götürür ve iyileşmesine yardımcı olur. Sheldon’ı bu evde sürprizler beklemektedir.

- Kör Suikastçi / The Blind Assassin, Margaret Atwood
Romanın anlatıcısı Iris Chase’in kızkardeşi, The Blind Assassin adında bir roman yazdıktan sonra kendini öldürür. Atwood romanında, bu romanın bölümlerini kullanır. Okur ancak romanın sonunda her iki yazarın da sırrını öğrenir.

- Any Human Heart, William Boyd
Boyd, romanında enerjisini tehlikeli ilişkilere adayan Logan Mountstuart adındaki yazarın anı defterine yer verir. Bütün enerjisini talihsiz ilişkilere harcayan Mountstuart sonunda kurgu yeteneğini kaybeder.

- Unless, Carol Shields
Shileds’ın son romanı Unless, yazarın bundan önceki çalışmalarını küçümseyenlere bir yanıt niteliği taşıyor. Romandaki anlatıcı Reta Winters, My Thyme Is Up adlı romanıyla, tıpkı Shields’ın diğer romanlarıyla yaptığı gibi okuru sevindirir ve kitap en çok satanlar listesinin en başına yerleşir.

Taraf

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0