Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

BAÞUCU DVD'LERÝ

26 Temmuz 2009

deepblueeagle


Tortilla Çorbasý (Tortilla Soup-2001)


Sevimli, sýcak, insancýl bir film. Amerika’da yaþayan Meksikalý bir aile. Bir baba ve üç bekar kýzý. Baba eski bir þef, tat alma duygusunu biraz kaybetmiþ. Ama kýzlarý için sürekli lezzetli yemekler yapýyor. Her pazar onlarý toplayýp sofra kuruyor. Kýzlar bazen babalarý ile alay etseler de durumdan memnunlar. Kýzlarýn her biri kendi hayatýný yaþýyor. Aþk, sevgi, düzenli iliþki peþindeler. Onlarýn ve babalarýnýn yaþamlarýna tanýk oluyoruz yemek ekseninde. Babalarý da kendine bir eþ arýyor. Ancak, ailenin ortak noktasý yemek ve sofra. Canlý, neþeli bir film.

Aslýnda Tayvan’lý Ang Lee’nin “Eat Drink Man Woman” adlý filminin tekrar çevrimi. Baba rolünde Özel Bir Kadýn’da Julia Roberts’a anlayýþlý davranan otel görevlisi Hector Elizando. Kýzlar, Elizabeth Pena, Jacqueline Obradors ve Tamara Mello, Ayrýca, babaya göz koyan þen dul rolünde Raquel Welch. Klaus Kinski’nin oðlu Nikolai de sevgili rolünde.

Hasým (L’adversaire-2002)

Ýyi bir Fransýz filmi. Her yönüyle Fransýz. Yönetmeni, oyunculuðu ve çektiði filmlerle tanýdýðýmýz Nicole Garcia. Onu, Resnais filmi Amerikalý Amcam’da Depardieu ile, Lelouch filmi Biri ve Diðerleri’nde Hossein ile, Blier filmi Üveybaba’da Patrick Dewaree ve Maurice Ronet ile, Sautet filmi Garson!’da Montand ile ve daha birçok Fransýz filminde izlemiþtik. Ayrýca onu Deneuve, Dutronc, Seigner, Bacri, Fresson, Berleand gibi sevilen Fransýz oyuncularla çektiði Vendome Meydaný’nýn yönetmeni olarak da biliyoruz.

Baþroldeki Auteuil’in sevgilisi rolünde ise 80’lerden bu yana birçok filmde izlediðimiz çekici oyuncu Emmanuelle Devos bulunuyor. Onu yakýnlarda yazar olmak isteyen evli kadýn öðretmen rolünde izlemiþtik Gerard Darmon’la “Deux vies…plus une-Ýki hayat..Bir tane daha” filminde.

Daniel Auteuil ise Piccoli, Noiret, Rochefort, Brasseur kuþaðýndan sonra gelen Depardieu, Dutronc kuþaðýnýn en iyi aktörlerinden. Orantýsýz yüzü ve sýradan görüntüsü ile Fransýz tarzý oyunculardan. Sýradan görüntülü oyuncular da baþrol olabiliyor bu sinemada. Ondan sonraki yeni kuþaðýn gözde aktörleri ise Vincent Cassel, Benoit Magimel, Mathieu Kassovitz.

Auteuil, Berri’nin Jean De Florette ve Manon filmlerinde Yves Montand ile, Sautet’nin aþk ve müzik filmi Ayazda Bir Yürek’de Emmanuelle Beart ile (bir süre birlikte de yaþadýlar), Techine filmi En Sevdiðim Mevsim’de Deneuve ile, Chereau filmi Kraliçe Margot’da Adjani ile, Ayrýlýk’da müthiþ Huppert ile, Bir Fransýz Kadýný’ýnda Beart ile, Berri filmi Lucie Aubrac’da duru güzel Bouquet ile, Leconte filmi Saint-Pierre Dulu’nda Binoche ile, Haneke filmi Saklý’da Binoche ile oynadý.

Filmde, Auteil iyi bir aile babasý, doktor, iyi bir aile ve arkadaþ çevresi var. Her þey yerli yerinde. Ama bir sýrrý var. Aslýnda iþi yok. Her gün sabah evden çýkýyor, akþam geliyor. Sokaklarda, yollarda, otellerde zaman öldürüyor. Herkesi kandýrýyor. Ailesinin ve arkadaþlarýnýn parasýný harcýyor, onlarý yatýrým bahanesi ile aldatýyor. Ancak, bir süre sonra foyasý meydana çýkýyor. Ve kurtulmak için çareler arýyor.

Stalag 17 (1953)

1953 Billy Wilder yapýmý bir klasik. Baþrolde William Holden. Bir II. Dünya Savaþý filmi. Amerikan askerleri Alman esir kampýnda tutuluyor. Bazý esirler kaçarken yakalanýyor. Esirlerin arasýnda bir köstebek var. Holden’dan þüpheleniyor esirler. O da gerçek haini bulmaya çalýþýyor. Nefis bir savaþ, kaçýþ, macera ve hatta komedi filmi. Kaçýrmayýn.

Konvoy (Convoy-1978)


Þiddetin þairi Sam Peckinpah’dan bir yol filmi. Týr þöförleri þeriften intikam alýyor. Bilirsiniz Týr þöförlerinin önüne geçilmez. Yanýndan geçmek de zordur. Rüzgarýna kapýlýrsýnýz ve kendilerini geçmelerine de izin vermezler. Þerif Ernest Borgnine. Kris Kristofferson baþrolde mükemmel. Ali MacGraw da sevgilisi. Bir kamyon ile arabalýnýn kovalamacasýný anlatan bir de Spielberg filmi vardý. O da bir yol filmi, ancak gerilim. Adý da Duel (1971). Bunu da bulursanýz izleyin.

[Rec] (2007)

2007 yýlý yapýmý Ýspanyol korku filmi. Son yýllarýn en özgün korku filmlerinden. Amerikalýlar daha sonra her zaman olduðu gibi filmin Amerikan versiyonunu (Karantina-Quarantine) çekti. Ama siz orijinal filmi izleyin. Film gerçek gibi, zaten gerçek mekanda çekilmiþ. Bir kameraman ve spiker aðzýndan anlatýlýyor film. TV habercisi ile kameraman, bir gece çekimi için itfaiyeye gidiyor. Röportaj yapýyorlar. Bir haber geliyor. Ve bir binaya gidiyorlar. Binada tuhaf þeyler oluyor. Ýnsanlar garip hareket ediyor. Ve polis binayý kapatýyor, karantinaya alýyor. Ölümler oluyor. Kamera her þeyi çekiyor. Meðerse binada bir saðlýk sorunu varmýþ. Bir enfeksiyon. Ve inanýlmaz bir son. Hýzlý bir film. Deneysel, yaratýcý. 

Kaçýrmayýn.

Gökhan Özgen
26.07.2009
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0