Forum7. Sanat-İzmirSinema  Yeni Konu 

SAHTEKAR-Eastwood/Jolie/Malkovich/DVD

23 Temmuz 2009

deepblueeagle


CHANGELING-Bir Clint Eastwood Filmi


Kavgayı sen başlatma ama bitiren sen ol

Gerçek Amerikan efsanesi Clint ağabeyimizden çok etkileyici, kusursuz bir film. Kendilerinin Gran Torino’dan önceki filmi. Clint Üstat, İyi Kötü Çirkin ve Kirli Harry’likten nerelere geldi. 70-80’lerde yönettiklerini bırakıp son yirmi yıla gelirsek, Charlie “Bird” Parker’ın yaşamını anlattığı mükemmel “Bird” (bir de Alan Parker’ın Birdy’si vardı bu arada, Matthew Modine, Vietnam dönüşü kendini kuş sanıyordu), sonra Beyaz Avcı Kara Yürek, Çaylak, Affedilmeyen, Kusursuz Dünya, Yasak İlişki (Meryl Streep ile), Mutlak Güç (Gene Hackman ile), Gerçek Suç, Uzay Kovboyları, Gizemli Nehir (Sean Penn ile), Milyonluk Bebek (Hillary Swank boksör) gibi.

Clint, filmlerinde insani değerleri, suçu, sıradan insanları, sapasağlam öykülerle ve durulmuş, sakin, olgun bir dille anlatmaya devam ediyor. Dileriz daha uzun yıllar film çeker. Kendisi gerçek bir rol modeldir ülkesinde. Bir ara televizyon reklamlarında gençlere süt için diyordu süt bulaşmış dudakları ile bir zamanların sert abisi. Süt içerken bile sertti. Sonra da konuşmaların ekonomik olduğu filmler çekmeye başladı. Filmleri ve aktörlüğü ile çok güvenilir bir tablo çiziyor. Öyküleri öyle güçlü ki, çarpıcı ki ve öyle sakin anlatıyor ki.

Eski belediye başkanlarından ve iyi bir golf oyuncusu olan Clint aynı zamanda bir bestecidir. Caz sever. Bu filmin müziğini de o yapmış yine bir caz müzisyeni olan oğlu ile, ayrıca filmde kızı da oynuyor, jenerikten anlaşıldığına göre. 

Öykü iyi, yönetmen iyi, bir de Jolie ile Malkovich var üstüne üstlük. Jolie, 1920-30’ların kadını rolüne çok yakışmış. Angelina Jolie’yi Denzel Washington’la Kemik Koleksiyoncusu, Winona Ryder’la müthiş Aklım Karıştı (Girl, Interrupted), Lara Croft, Mr. And Mrs. Smith, Beowulf, ayrıca Banderas, Clive Owen, Ethan Hawke ile çevirdiği filmlerden tanıyoruz. Son filmi ise Morgan Freeman ile Wanted idi.
Delici deli bakışlı John Malkovich (Nicholson daha deli, delici bakar ama), en kendine özgü oyunculardan. Özgün bir hayran kitlesi vardır. Bir de sesini çok sevenler. Onu ilk olarak Ölüm Tarlaları’nda (Killing Fields) görüp sevmiştik. Satıcının Ölümü, Eleni, Spielberg’in Güneş İmparatorluğu, Michelle Pfieffer ile Tehlikeli İlişkiler, Çölde Çay, Fareler ve İnsanlar, Kidman’la Bir Kadının Portresi, Demir Maskeli Adam, Vampirin Gölgesi, Ripley’in Oyunu, Klimt, Beowulf ve en son Aramızda Casus Var’da izledik onu.

Daha birçok unutulmaz filmde oynayan Malkovich Avrupa sinemasında da boy gösterir ara sıra. Çok özel birkaç filmini anımsarsak, Andie MacDowell’la Tutku (The Object of Beauty), Catherine Deneuve ile Saklı Hayat (The Convent), Ogre ve en önemli filmi, kült film John Malkovich Olmak (Being John Malkovich).

Filmin Konusu: Los Angeles 1928. Christine Collins (Jolie) çalışan ve oğluyla yaşayan iyi bir annedir. Bir akşamüstü evine geldiğinde oğlunu bulamaz. Polise bildirir. Aradan 5 ay geçer. Illinois’de bir çocuk bulunur, getirirler. Çocuk, adını, adresini doğru söyler, annem o der. Ama Christine, o benim oğlum değil, der.

Los Angeles Polis Departmanı, halkın tepkisinden çekinerek, çocuğu zorla Christine’e verir. Birlikte yaşarlar. Ama anne emindir çocuğunun o olmadığından. Polis, gerçek oğlunu aramaz. Olayı kapatmaya çalışır. Anneye, çocuğunun o çocuk olduğuna inandırmaya çalışırlar. Başarısızlıktan korktukları için. Sözde, 5 ay kayıp olduğu için değişmiştir çocuk fiziksel olarak.

Oğlan ise halinden memnundur. Bir papaz (Malkovich) yardım eder anneye. Çünkü, polisin çürümüş olduğunu düşünmektedir. Aslında halk da inanmaz polise.

Anne ve papaz olayın üstüne giderler. Oğlunun dişçisi ve öğretmeni de anneye destek olur. 

Anne, basınla da konuşur. Polis departmanı ise utanılacak duruma düşmemek için olayı örtbas etmeye çalışır. Hatasını kabul etmez polis. Ve anneyi, ruh hastası diyerek hastaneye kapatırlar. Halbuki anne çok güçlü bir kadındır.
Bu arada, bir başka öykü gelişir. Polis, başka bir çocuk bulur. Oğlan, kuzeni ile yaşadıkları köydeki bir çiftlikte çok sayıda çocuğu kuzeninin zoruyla öldürdüklerini söyler.

Papaz ve halk olayın üstüne gider. Anneyi hastaneden çıkarırlar. Sorumlu bir polis ise çocuk cinayetlerini araştırır ve olayı çözer. Çocuk katili bulunur. Halk da polise isyan eder.

Katil cezasını bulur. Ancak kayıp oğlan öldürülmüş mü, yaşıyor mu belli olmaz. Katil de bunu söylemez. Ve aradan yıllar geçer. Anne hep umutla beklemektedir.

Bir gerçek yaşam öyküsü olan bu filmi sinemaseverler kaçırmasın. Anneler ise çok sevecektir. 




Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0