ForumYeni kitaplar  Yeni Konu 

ALAÇATI'DA AÞK-Mehmet CORAL-Roman

20 Temmuz 2009

deepblueeagle


ALAÇATI'DA AÞK - MEHMET CORAL

Doðan Kitap Yayýncýlýk


Derin Mantra. Alaçatý’da sörf hocasý. Hayatýnýn son 7 ayýný Alaçatý’da deniz, güneþ ve rüzgarla yalnýz geçirmiþ. Ýstanbul’da yaþadýðý 24 yýl iþ ve duygusal yaþamýndaki darbelerle dolu.

Alaçatý’da mersin, kekik, mimoza, katýrtýrnaðý, yaðmur ve rüzgarýn arasýnda yaþar ve þafakta sörf yaparken hüzünleniyor, anýlara gömülüyor istemese de. Hayatý geri sarýp tekrar yaþamak mümkün deðil. Ama geçmiþinden ve kendinden uzaklaþamýyor, yaþama sevinci kalmamýþ.

Ýzmirli. Ýyi eðitimli. Varlýklý bir ailenin oðlu. Duyarlý, sanatsever, romantik ve sevgiden yana. Hayal kýrýklýklarýnda yalnýz kalmayý, içine kapanýp kendini tedavi etmeyi yeðleyenlerden. Aldýðý her darbeden sonra hayata sýfýrdan yeniden baþlýyor. Ýlk evliliðini Ýzmir’de üvey annesinin zoruyla yapýyor. Yedi ay sürüyor. Sonra, babasýnýn servetinden kendi payýna düþeni alarak Ýstanbul’a yerleþiyor. Denizcilik þirketi kuruyor ve servetini katlýyor. Güzel ve baþarýlý bir kýzla ikinci evliliðini gerçekleþtiriyor. Ancak eþi çok hýrslý, paraya ve lüks yaþama doymuyor. Derin’i çok borca sokuyor. Derin, her þeyi satarak borçlarýndan kurtuluyor, eþinden de. Alaçatý’ya yerleþiyor.

Ancak, güz günlerinde ölümcül bir hastalýðý olduðunu öðrenir. Doðayý, Alaçatý’yý, Çeþme’yi yeniden keþfetmeye baþlar. Alaçatý’nýn doðasý, yemekleri, yerli ve göçmen halký, bir de kolejden arkadaþý ile kýþý geçirir. Sevmeyi sevilmeyi, aþký özler. Kendinle çok baþ baþa kalýr. Geçmiþi için kendini suçlar. Sürekli olarak anýlarýna, geçmiþine, gençliðine döner.

Yaz sezonu geldiðinde sörf okulunu faaliyete açar. Ve O’nunla ilk karþýlaþma. Ýmbat Egeli ile. Sarý saçlý, yeþil gözlü, güzel ve capcanlý genç kýz. Derin, kendini zorlasa da kýzýn etkisinden kurtulamaz. Birbirlerine aþýk olurlar. Geleceði düþleyen Ýmbat ile geçmiþinden kurtulamayan ve geleceksiz Derin.

Derin, kendisini bu kusursuz aþka býrakýr. Ýmbat ile coþku, sevgi, huzur dolu ayný zamanda hüzünlü günler geçirirler. Geriye gidiþlerle Derin’in geçmiþini, kökten Ýzmirli ailesini, soyunu öðreniriz. Adýnýn soyadýnýn nereden geldiðini. Çocukluðunu, gençliðini, içinde birikmiþ her þeyi Ýmbat’a anlatýr. 

Aþk öyküsüyle ve orta yaþlý bir adamýn yaþamýyla birlikte yöre halkýndan çok yaþlý bir kadýnýn yürek burkucu öyküsünü ve yöreye çok uzaklardan gelen bir genç adamýn geçmiþini, köklerini ve dedesinin vasiyetini yerine getirme çabasýný öðreniriz. Bütün öyküler sonunda Derin’in yaþamýnda, geçmiþinde, kalbinde, aklýnda, düþlerinde birbirine baðlanýr.

Doða, tarih, mitoloji, sanat, Uzakdoðu düþünceleri, Anadolu kültürü, Ege ve Rum kültürü ile kaynaþtýrýlmýþ bilge bir roman. Yaþam, gerçekler, düþler, aþk, sevgi, tensellik, hayat denilen yanýlsama, zaman denilen yanýlsama üzerine ve doða, yaþam, insan sevgisinin, insancýllýðýn ve gündelik yaþamýn ancak iyi edebiyatçýlar tarafýndan algýlarýmýza sunulan ince detaylarýnýn küçük bir el kitabý gibi.

Edebiyatýn, romanýn ölmediðinin, ölmeyeceðinin kanýtý. Hepimizin yaþadýðý hayatlarýn, duygularýn, iliþkilerin, insanlýk hallerinin edebi bir dille bize tekrar anlatýlmasý. Romanýn etkileyici yaný, ne anlatýldýðý deðil nasýl anlatýldýðý. Yazarýn dili, üslubu. Roman kahramanýnýn insanýn içini acýtan öyküsüne raðmen anlatý yaþamý olumluyor.

Geçmiþlerinde, atalarýnda gizem yüklü heyecan verici öykülerin saklandýðý her biri benzersiz ve hayatýn farkýnda bile olmadan kendi kiþisel mutluluklarý peþinde koþan, sadece yaþayan, ölünceye dek hayata tutunan insanlarýn gündelik yerel yaþamlarýnýn anlatýlmasýyla evrensele ulaþan ve yaþamýn, sevginin, doðanýn, insani duygularýn estetik, romantik ve açýk, abartýsýz, biraz pastoral biraz da iç gözlem, iç konuþmalarla yansýtýldýðý, gerçekle düþlerin yazýnsal bir tatla eritildiði, elinize alýp bir okuyuþta bitireceðiniz, kurgusuyla polisiye tadýnda bir dram.

Karakterler, mekan, öyküler çok sahici, canlý ve bir sinema filmi gibi. Romaný bitirdikten sonra yaþamýn ne kadar sevilesi ve yaþanasý olduðunu bir kez daha düþünüyorsunuz. Bir sanat yapýtýnýn en önemli iþlevi de budur herhalde. Yaþamý sevmek, yaþamlarýmýzý sorgulamak, yaþamlarýmýzda olumlu küçük deðiþiklikler yapmak, insanlarý, yaþamý olduðu haliyle ve hoþgörüyle kabullenmek.

Roman güzel, edebiyat güzel, hayat güzel. 

Romanýn yazarý Mehmet Coral’a, önsözde olduðu gibi, yazýlmaya deðer olaný okunmaya deðer olarak yazdýðý ve bize sunduðu, dünyadaki tek gerçek olan ve diðer her þeyin onun etrafýnda döndüðü sevgiyi bize bir kez daha anýmsattýðý için teþekkür ederiz.

Ýnsan yaþadýkça edebiyat da yaþar.

Edebiyat severlere, kitap severlere, roman severlere öneririz.

Ýzmirliler anlatýda kendi yaþamlarýndan, geçmiþlerinden örtüþmeler bulacak olsa da kitaptaki öykü, Türkiye’nin, Dünya’nýn baþka bir yöresinde de geçebilirdi. Ýzmirlilere seslenen bir Ýzmir güzellemesi deðil. Bir yaþam, insan, doða güzellemesi. 

Gökhan Özgen
20.07.2009

21 Temmuz 2009

nuhungemisi

Eline, diline saðlýk Gökhan... Senden daha iyi yorumlar da bekliyorum. Kitabý henüz okuyamamýþtým ama senin yazýn üzerine gidip almak ve Ýzmir'e gelmeden okumak þart oldu. Keþke Ýzmirlilikle ilgili yanlýþ balonlarýmýzý daha çok yazar patlatsa ve bilmediðimiz derinliklerimizi ise daha çok bilmemizi saðlasalardý. Coral'ýn ellerine saðlýk...
21 Temmuz 2009

coral

  
"Gökhan Özgen, Ýzmirimizin yetiþtirdiði en büyük edebi kiþiliklerden biri olan Mehmet Coral'ýn ALAÇATI'DA AÞK'ýný mükemmel bir analizle tanýtmýþ. Adeta ayrý bir eser yazmýþ. Kutluyorum kendisini. Coral'ýn hayata, insana ve doðaya bakýþ açýsýyla örtüþen bir yorum. Ben de okurlarla neredeyse her satýrýný çizerek okuduðum romanýnýn yüreðime perçinlenen þu bölümünü paylaþmak istiyorum:

"Sabahýn ilk ýþýklarý günü aydýnlatmaya baþlamýþtý. Son kez geriye dönüp baktým. Ufkun geniþ ucundaki tepeye dizelenmiþ Alaçatý’nýn deðirmenleri hayat adý altýnda yaþadýklarýmý dilimlere bölüyor ve zamanýn arka penceresinden ebediyetin boþluðuna savuruyordu."

Sýradan olaný sanatsaldan ayýran harikulade bir tasvir gücü deðil mi?"

(Dr. Rezzan Egeli'nin notu)
21 Temmuz 2009

rezzan


Benim Alaçatý'da Aþk romaný üzerine yazarýnýz Gökhan özgen'in kaleme aldýðý güzel tanýtým yazýsýna olan beðenimi ifade etmek için yazdýðým yazýnýn kenarýnda çýkan bir kutuda "coral" ibaresi yer almýþ. Bunun neden kaynaklandýðýný bilmiyorum. Yazar nezdinde bir karýþýklýða neden olduysa özür diler, bu meyanda sayýn Özgen'i  bir kez daha kutlarým.

Dr. Rezzan Egeli
21 Temmuz 2009

deepblueeagle

beðeninizi belirttiðiniz için ben de sizlere teþekkür ederim. romaný bir solukta okudum, tanýtýmýný da bir solukta yazdým. roman türü, birçoklarýnca eleþtirilse de, herhalde en doyurucu edebiyat türü. öykü, þiir, deneme, bütün türler güzel tabii ki. bazý insanlar, romandan öðreneceðim bir cümleyi, düþünceyi, gider bir bilimsel, belgesel eserden öðrenirim, der. roman okumayý kadýnsý bulanlar da vardýr. gereksiz bulanlar da. bu ancak edebiyat ruhuyla açýklanabilir. belki yaþama edebiyat gözüyle, sanatsal, estetik veya kiþisel gözle bakmakla. gündelik yaþamlarýmýzý, insan yaþantýlarýný, yaþamýn ayrýntýlarýný roman diliyle okumak bize heyecan veriyor herhalde. iyi edebiyat iyi edebiyattýr. iyi filmin iyi film olduðu gibi. romancýlar, diðer iyi sanatçýlar gibi yaþamlarýmýzý, duygularýmýzý, sezgilerimizi bize yansýtýyorlar. gündelik yaþamda kullanmadýðýmýz, anlamlý sözcüklerle. aslýnda iyi sanatçýlar bizi yukarýya doðru çeker. duygularýmýzýn incelmesini saðlar. yaþamý estetize ederler. bazý yazarlar da, öykü yazamadýðým için roman yazýyorum, der. :) kýsa yazamadýðý için.

coral'ýn romanýnda yazýlanlarýn hepsinin altý çizilebilir. tam edebiyat dili. üstelik kýsa yazmýþ. kýsa yazmak daha bilgelik iþi. 

ve sevgiyle yazýldýðý için de etkileyici. önemli olan kitabý bitirdiðinizde içinizde kalan izlenim. ve sizi iyiye, güzele, doðruya yöneltmesi. coral bunu yapýyor. 

sevgili ilhami aðabey, size de teþekkür ederim. yazdýkça daha da iyi, belki daha nesnel, bilimsel gerçekçi yorumlar gelir. sinema, müzik, kitap yazýlarý, hepsi farklý üsluplarla yazýlýyor. yoksa insan hep kendini yazmýþ olur. yazarken, akýl, mantýk yanýnda, sezgiler de duygular da iþin içine giriyor. önemli olan eseri ve sanatçýyý doðru anlayýp okurlara doðru ulaþtýrmak. ve daha çok insanýn, kitap okumasýný, film izlemesini, müzik dinlemesini saðlamak. okudukça insanlar zaten daha iyi okumalara gider. olumlu etkilemek çabamýz. köþe yazýlarýnda da, birbirinden farklý konularda, farklý üsluplarla yazmaya çabalýyorum. izmir üzerine sadece iki yazý yazdým. onda da eski izmir yaþantýsýný anlatýyorum. bunun yanýnda, teknoloji, müzik, insanlýk halleri, yazýn, felsefe, uzakdoðu, yaþam, aþk, kiþisel geliþim, motivasyon gibi konulara deðiniyorum. amacým olumlu, destekleyici, sade ve zamansýz yazýlar yazmak. hem entelektüel, hem alternatif hem de popüler olaný. ve içten, sevecen bir dille.

örneðin, yakýnda fazýl say ile vivet kanetti'nin yeni kitaplarýný yazacaðým.
 
ayrým yapmadan iyi olandan yanayým.
23 Temmuz 2009

s.çelikbilek

sevgili gökhan'ýn okuduðu bu kitabýn güzel yorumundan sonra ALAÇATI'DA AÞK romanýný okumamak mümkün mü?.. teþekkürler çeyrek yüz yýllýk dostum güzellikleri farkettirdiðin için. 
25 Temmuz 2009

dogan


Gökhan Özgene alkýþ. Son zamanlarda okuduðum en güzel romana en iyi yorumu yazdýðý için. Nuhun Gemisi rümuzu ile yazan üyeye de tamamen katýlýyorum. Keþke Coral'ýn yaptýðý gibi daha çok yazar Ýzmirli sýðlýðýnýn balonlarýný patlatsa. 
53 yýllýk Alaçatýlýyým, kendi öz beldemi Coral dan öðrendim. Sahip olduðumuzun farkýnda olmadan yaþadýðýmýz güzellikleri onun sayesinde keþfettim. "Doðanýn bayram yerindeymiþçesine yaþarsýn burada.." diyor büyük yazar. Biz oflayýp puflardýk, kaçmak isterdik öz yurdumuzdan. "Yalnýz kalmaya, içine kapanmaya, elem duymaya hakkýn yoktur." diye paylýyor bizi güzellikleri yazan kalem. "Doða seni bütün varlýklarýyla kuþatýr, içine alýr.." diyor. Ben geçmiþ yýllarýmý düþünmeye devam ediyorum. Kahvede pinekler, kör talihe küfrederdik bizi buralarda hapsettiði için. "Geceleri bile kokularýyla uykuna girer, düþlerine kadar sýzar, kendi baþýna býrakmaz seni.."  Hey, koca þair, kalemiyle ruhlarý okþayan has oðlu has Egeli adam, seni dinliyor ve 15 yýldýr gönüllü sürgünde yaþadýðým yerden hayatýmýn geri kalanýn yaþamak için ata yurduma dönüyorum artýk. Kýrma taþ döþeli sokaklarýmda avarelik etmeye, süpürge otlarýnýn, katýtýrnaklarýnýn, yasemin kokulu bahçelerimin bayram yerinde yaþamaya. Sen saðol, varol emi...

Doðan Hasoðlu
25 Temmuz 2009

deepblueeagle

sen de saðol suat. güzel bir romaný okumak denli mutluluk veren kaç þey var dünyada.

siz de saðolun doðan bey. evet, izmir, alaçatý, insana yalnýz kalma hakký tanýmaz. yaþama karýþtýrýr, denize (yani topluma) daldýrýr insaný. sokaklarda, balkonlarda, çarþýlarda, bahçelerde, insan kendinden uzaklaþýr. baþkalarýna, hayata yakýnlaþýr. gülten akýn'ýn enfes þiirinde söylediði gibi, insan kendinden uzaklaþmadan baþkalarýna yakýnlaþamýyor.

bir sanat yapýtýný siz de doðru yorumlamýþsýnýz. roman sizi sadece kendini okutmakla býrakmamýþ, olumlu bir iþlev de görmüþ. böyle aylaklýðý kim istemez. :)) doða, deniz, yaþam dolu alçakgönüllü insanlar.

coral'ýn mükemmel romaný, insanýn doðayla bütünleþmesine yardýmcý oluyor. doðayla kendini bir hissetmesine. farkýnda olmasýna. bütüncül sevgiyi algýlamasýna.

bir sanat yapýtýný okuduktan, izledikten, dinledikten sonra insan ayný insan olarak kalmamalý. mutlaka bir þeyler deðiþmeli.

insan biraz daha kendini tanýmalý, bilmeli. insanlar geliþmeden dünya da deðiþmiyor. insanlar, gazete, televizyondan duyduklarýyla deðil de, okuyup özümseseler. vb.
25 Temmuz 2009

Bravo Gökhan Özgen. 

Þu Ýzmir hayret bir yer. Bunca gazete, dergi, þu, bu.. hepsi havagazý. ALAÇATI'DA AÞK benim de belki de okuduðum en güzel, en duyarlý, en yürek burkucu, akýlda kalýcý roman, ama hiçbirinde týk yok. Ýnat ettim yayýncýya telefon ettim. bir ayda 10000 satmýþ. eminimki bunun çok küçük bir kýsmýný izmirliler almýþtýr!!!! Bu medyayla. Bravo izmirizmir.. alkýþlar size..
Diðer katýlýmcýlarýn görüþlerine de katýlmamak mümkün deðil. Doðan beyin içten satýrlarý da gözlerimi yaþarttý. Biz buyuz yaðaaa. Duygulu, coþkulu, yaþamý, bizi, kuþatan doðayý, imbatý, rakýyý, balýðý seven..(Ah, bir de ben Ýmbat olsaydým!!)

Bu akþam Alaçatýda imza günü varmýþ Mehmet Coral'ýn... Benim elim gider arkadaþlar. Ýçim pýr pýr ediyor, elimde çizilmekten, bükülmekten, gözyaþýndan paçavraya dönmüþ kitabýmý imzalatacaðým için. Herhalde 4-5 tane de eþ dost için alýrým artýk.

Ceylan Tepeköylü
30 Temmuz 2009

dogan

Gökhan bey, tekrar merhaba

geçen cumartesi Alaçatýya, sayýn coralýn imza gününe gidip, tanýþtým kendisiyle. Çok hoþ ve kibar bir insan. Bana ilgi gösterdi, yanýna buyur etti. Ama bir þeye þaþtým. Sizin yazýnýzdan bahsettim. Haberi yok. Aslýnda izmirizmir diye bir internet sitesinden haberi yok.  Bana e-mailini verdi.
mehmetcoral@gmail.com  belki iþinize yarar diye yazýyorum.

selamlar
Doðan Hasoðlu
30 Temmuz 2009

ceylan

Ben de gittim imzaya. Bayýldým coral beye. Etrafýna ýþýk saçýyor. Ve...... Evet, haberi yok Gökhan beyden ve harika yazýsýndan.
Bana araþtýracaðýný söylemiþti.
Ceylan
31 Temmuz 2009

deepblueeagle

doðan bey ve ceylan haným,
ne güzel. iyi ki gitmiþsiniz. imza günü, c.tesi akþamý ben de siteden ve sizlerden öðrendim. gidemedim. geç öðrendim. coral beyi sevmenize sevindim. tanýþsam ben de severdim. siteden, yazýdan haberi olmayabilir. birçok yayýnda kitabý hakkýnda yazý çýkmýþ olabilir. ben sadece bir gazetede kitabýn adýný ve kitaptan alýnttýlarý görmüþtüm. yorum yoktu. sadece okuyun, güzel kitap diyordu.
sayenizde öðrenmiþ oldu. kitap önemli. birkaç kiþi yazýyý okuyup kitabý okusa yeter.
kitabýn, sanatýn olumlu, birleþtirici, yüceltici gücü.
iyi bir eserin etrafýnda buluþmak ne güzel.
sizler de okuyun, yazýn, siteye.
hepimiz yazabiliriz.
iyi okumalar, dostçakalýn.
sizlerin de yazýlarýný bekliyoruz.
kitaplar, yaþam, insanlar.
hepimizin söyleyecek bir þeyleri vardýr.
31 Temmuz 2009

ceylan


Gökhan bey, benim kaným size iyice ýsýndý. Tevazu sahibi olmanýz da çok önemli bir meziyet. Artýk hiç bir yazýnýzý kaçýrmayacaðým. Amerikalýlarýn dediði gibi: Keep up the good work!!
06 Aðustos 2009

ceylan

Tekrar ben.
Arkadaþlar, yazarla bu sitede karþýlýklý söyleþemez miyiz? Kafamda hala roman hakkýnda bir sürü soru var.
07 Aðustos 2009

deepblueeagle

çok teþekkür ederim. düzenli yazmaya bu sitede baþladým. çeþitli konularda olumlu, verimli yazmaya çalýþýyorum. okunmak da çok hoþ bir duygu. aslýnda siz de yazabilirsiniz. yazarla bu sitede karþýlýklý söyleþebileceðinizi sanmýyorum. bildiðim kadarýyla yazar, site yoluyla yazýþmýyor. ancak, yazarýn mail adresi var, yukarýda doðan bey belirtmiþti. ayrýca, mehmet coral beyin web sitesi de var. www.mehmetcoral.com. mail adresi ve kendi sitesi yoluyla yazarla baðlantý kurabilirsiniz. mehmet coral bey, yorumumu okuduktan sonra kiþisel mail adresime mail göndermiþ. bugün sitedeki köþemde. romanla ilgili bazý ipuçlarýný belirtmiþ. gerçekten de, sanatçýlarýn, okurlarýn bir sanat yapýtý etrafýnda toplanmalarý ne hoþ. mehmet bey, siteyle yazýþmalarýnda, imza gününde iki okurunun siteden ve yorumumdan söz ettiklerini de belirtmiþ.  
01 Ekim 2009

ceylan

Tekrar merhaba Gökhan bey;
Yaz bitti, çok yazýk..

Hey, bu arada harika bir haber var. Bu Cumartesi (3 Ekim) 15:00-17:00 arasýnda yeni açýlan ÞENOCAK KÝTABEVÝ ne Mehmet Coral ,mzaya geliyormuþ. Aklýma parlak bir fikir geldi. Burada Gökhan beyin yazýsý çerçevesinde oluþan küçük bir grup vardý. Kitapçý da buluþup, tanýþalým mý ha, ne dersini?  :)))))))))))
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0