ForumÝzmir ve Tarihi  Yeni Konu 

YAVAÞLA SEFERÝHÝSAR'DASIN

19 Temmuz 2009

hurkus


'Yavaþ þehir’ diye bir þey duymuþ muydunuz? Neresi mi? Türkiye’nin ilk ‘Yavaþ Þehir-Cittaslow’ adayý Seferihisar.

20 Haziran 2000 tarihinde Roma’da, Ýtalya’daki 32 þehrin yöneticilerinin imzaladýðý, ‘Cittaslow- Yavaþ Þehir’ isimli bir proje çýktý ortaya.


GAZETE HABERTÜRK-HT CUMARTESÝ-NAZENÝN TOKUÞOÐLU

Toskana’daki, þarabýyla ünlü Chianti dünyanýn ilk Cittaslow’u oldu. Onu Bra, Positano ve Orvieto izledi. Sonra Ýngiltere’den Ludlow ve Alysham kasabalarý geldi.Almanya, Hersbruck ve Lüdinghausen’i listeye ekledi. Hareket, özellikle Akdeniz kasabalarýnda kýsa zamanda moda oldu. Sayý Ýtalya’da 46’ya ulaþtý. Ýspanya, Portekiz, Avusturya, Norveç derken, sonunda bizden birileri de bu güzel projeye Türkiye’nin adýný yazdýrmaya karar verdi. O isim Seferihisar Belediye Baþkaný Tunç Soyer.

BANA NELER OLUYOR

“Nasýl yavaþ þehir olunuyor, neler yapýyorsunuz” diye aradým baþkaný. Hemen davet etti. Telefonu kapatýr kapatmaz, soluðu Seferihisar’da aldým. Baþkan, “Bu hafta beþinci nikahýmý kýymak üzere çýkýyorum, siz
de bu arada biraz yavaþlayýn, yarýn buluþuruz” dedi. Ýstanbul’un trafiðini, gürültüsünü, “Bugün git, yarýn gel” ritüellerini ve birbirine baðýrýp çaðýrarak yaþamaya alýþmýþ metropol sakinlerini, Trevanian’ýn
deyimiyle, katlayýp sandýða koydum. “O da nereden çýktý” diyeceksiniz. Þu meþhur Þibumi’si var ya Trevanian’ýn; 40’ýncý sayfadan öteye geçemiyordum, birçok arkadaþým için baþucu kitabý olan bu eser,
benim için iþkence demekti. Ýþte o kitabýn 250’nci sayfasýna geldim müstakbel ‘yavaþ þehir’de. 

BALIK-BALIKÇI-KEDÝ

Biliyorum, daha fazla ayrýntý istiyorsunuz. Ördeðiyle konuþan yaþlý kadýnýn etkisinden kurtulup, sahile indim. Bir kedi gördüm. Tekneden tekneye atlýyor, aðzýnda balýk. Teknesini basamak olarak kullandýðý adam, üstünden atlayan kediye tepki vermiyor, þekerlemeyle meþgul. Kedi sadece balýðýn kafasýný yiyip gidiyor. “Tsunami olmadýkça yerinden kýpýrdamaz” dediðim balýkçý, gelen geçen rahatsýz olmasýn diye kalkýp alýyor balýk artýðýný. Ýki gün boyunca hiç kavga eden görmedim. Turist kazýklayan da, laf atan da, hatta aðlayan da... Herkes iþini yapýyor. Yaþadýklarý kenti daha yaþanýr tutmak da, iþlerinden biri.

Yavaþ þehir olmanýn kriterlerinden bazýlarý

Geri kazaným teknikleri ve çevreci politikalar geliþtirmek.

- Topraðýn çevre dostu þekilde kullanýlabilmesi için gereken altyapýyý kurmak.

- Organik ürünler üretilmesini desteklemek.

- Finansal zorluða düþen yerel üreticileri desteklemek.

- Konukseverlik kalitesini korumak.

- Gençlerin ve okullarýn lezzet eðitimiyle tanýþmasýný saðlamak

- Sadece iþletmecilerin deðil bütün vatandaþlarýn ‘Yavaþ Þehir`de yaþadýklarýný hissettirecek projeler geliþtirmek.

ÜYELÝÐE KESÝN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Yavaþ Þehir Seferihisar’ýn fikir babasý Tunç Soyer, 50 yaþýnda. Hukuk okumuþ, uluslararasý projelerde görev almýþ. Bu ilk belediye baþkanlýðý. Ama halk ona bayýlýyor, sohbet etmekten yürüyemiyor. Soluðu bir teknenin gölgesinde alýyoruz.

- Bu fikir nasýl çýktý ortaya?

Kentin kimlik sorunu vardý. Dünya’daki ilk yavaþ þehir Chianti’den etkilenip araþtýrdým, arkasý geldi.

- Sizde daha ne fikirler vardýr kim bilir.

Hem çok gezdim hem de ilginç yerleri gördüm. Avrupa’yý saymýyorum; Peru, Paraguay, Brezilya, Obidos... Ýki yaþýndaki kýzýmla balon safari yaptýk. Kendini geliþtirmek için gezmek gibisi yok.

- Halk hazýr mý bu yolculuða?

Bu sonsuz bir yolculuk. Varýlacak bir nokta yok, iþin güzelliði o.

-AB’ye girmek gibi mi?

Yaþam standardý artacak.

-Seferihisar ne zaman yavaþ þehir olacak?

Eylül sonuna kadar projeleri hazýrlayýp ekim ayýnda davet edeceðiz. Ama kesin gözüyle bakýlýyor. Onlar da çok heyecanlý. Ýnþallah Türkiye’den baþka baþvurular da olur. 
SAÐLIK TURÝZMÝNE UYGUN

‘Yavaþ þehir’i teknoloji yoksunu, bir yer gibi düþünmeyin. Çöpün ayrýþtýrýlmasýndan enerji elde edilmesi gibi projeleri var. Kriterlerden biri de, kentin farklý taraflarýný öne çýkarmak.

Chianti’nin þarabý meþhur mesela. Seferihisar’ýn en büyük silahý da sahil beldesi Doðanbey’deki, belki de dünyanýn en büyük saðlýk turizm merkezi olmaya aday jeotermal rezervleri. Hedef, tatil için Alaçatý’yý tercih eden turistleri kaplýca tutkunu yapmak.

ÝZMÝR’DEN YARIM SAAT

Ýzmir’e her gün Türkiye’nin önemli noktalarýndan onlarca uçuþ var. Havaalanýndan otomobil kiralarsanýz, yarým saatte Seferihisar’dasýnýz.

BUTÝK OTELLER VAR

Seferihisar’da fiyatlar çok uygun. Teos plajý çevresindeki tatil köylerinde ya da Sýðacýk bölgesindeki sevimli butik otellerde konaklayabilirsiniz.

DENÝZ MAHSULLERÝ

Balýk ve her türlü deniz mahsulü bol. Yavaþ þehir olduktan sonra, ot aðýrlýklý yerel yemek çeþitleri de buranýn vazgeçilmezi olacak.

KAPLICA PAKETÝ

Yakýnda yeniden yetiþtirilmeye baþlanacak üzümle baðlantýlý olarak, þarap üretimi de baþlayacak. Bel aðrýsý çekenlere kaplýca paketi de hediye edebilirsiniz. 

GÖRMEK ÝÇÝN 5 NEDEN

1-49.5 kilometrelik sahiliyle Türkiye’nin en uzun sahil þeridine sahip ilçelerinden. Buradaki Teos Antik kenti de sakin plajlarýyla ünlü.

2-Seferihisar’ýn önemli sahil beldelerinden biri olan Doðanbey’de yakýnda hizmete girecek jeotermal tesislerde; sýrt, bel, boyun aðrýlarýndan kurtulabilirsiniz.

3-Deniz mahsullerini seviyorsanýz, sahil restoranlarý tam size göre. Ayrýca Türkiye’nin en kaliteli satsumasý burada yetiþiyor.

4-Fast food zincirlerine karþýysanýz doðru adrestesiniz. Ama bu kapitalist sisteme karþý olmak gibi bir þey deðil, yani siyasi boyutu yok.

5-“Üreticiyi ürününü satmak için teþvik et” maddesi uygulanmaya baþladý bile.

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0