Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

AÞK ATEÞÝ-Guillermo Arriaga-Basinger/Theron

12 Temmuz 2009

deepblueeagle

THE BURNING PLAIN
Jennifer Lawrence/Kim Basinger/Charlize Theron

Paramparça Aþklar ve Hayatlar

Vizyonda kusursuz bir sinema þöleni. Bir A.B.D/Arjantin ortak yapýmý. Ýnsan bu filmde Amerikalýlarýn parmaðýnýn olduðunu kabul etmek istemiyor. Amerikan tarzý bir film sayýlmaz çünkü. Amerikalýlar bu öyküyü daha gösteriþli sunarlardý. Allayýp pullayýp bir duygu sömürüsü gösterisi haline getirirlerdi. Belki Sam Shepard için uygun olabilirdi. Kýrsalda geçen sýradan insanýn öyküsünü anlattýðý için. Belki Wim Wenders de çekebilirdi bu filmi. David Lynch de.

Baþroldeki Amerikalý kadýn oyuncular (Theron da pek Amerikalý sayýlmaz zaten) dýþýnda film bir Meksika filmi aslýnda. Meksika sýnýrýnda ve Meksika’da geçiyor daha çok. Ve yönetmen de Meksikalý.

Film, izlediðimiz en çarpýcý filmlerden Paramparça Aþklar Köpekler’in (Amores Perros-2000) senaristi Guillermo Arriaga’nýn ilk filmi. Paramparça Aþklar Köpekler’i Arriaga yazmýþ, Alejandro Gonzalez Inarrittu çekmiþti. 21 Gram ve Babil’i de Arriaga yazmýþ, Inarritu çekmiþti. Yani karþýmýzda iyi bir öykücü var. Ve ilk filmiyle de bir sinema ustasý. Aþk Ateþi de unutulmaz sinema yapýtlarý arasýna girmiþ oluyor.

Arriaga’nýn öykülerini, özellikle Paramparça’yý hatýrlarsýnýz. Birden fazla öykü vardýr ve bunlar sonunda baðlanýr birbirine. Farklý öykülerdeki karakterlerin birbirleri ile olan iliþkilerini ancak filmin sonunda anlayabilirsiniz. Ve öyküler de sýra dýþý hayatlarýn ama sýradan insanlarýn öyküleridir. Yürek burkan ve hayatý zor geçen þanssýz karakterlerdir.

Paramparça’da olduðu gibi aþk, tutku, sevgi, insan iliþkileri, aldatma, intikam, kýrýlan yýkýlan hayatlar, nefret, kendini suçlama, geçmiþ, bugün ve gelecek, insan hayatýný etkileyen ve geriye dönülemeyen olaylar, telafi etme çabalarý, vicdan, kendini suçlama, kendinden intikam gibi insanlýk halleri anlatýlýyor. Ancak, hayatýn temposunda ve doðal olarak. Her þey öyle olmasý gerektiði için oluyor. Olaylar önlenebilir de, ancak, yaþamýn, zamanýn o anlarýnda insanlar o anda ellerinden geleni yapýyorlar. Baþka türlüsünü yapamazlar. Bütün kahramanlar mutlu olmak, kendini veya ruhunu kurtarmak veya sevdiklerini, ailesini kurtarmak istiyorlar. 

Film kesiþen, parçalanan hayatlarý olduðu gibi gösteriyor. Korkmadan. Sinemanýn sanat olarak gücü de bu. Dünyanýn uzak bir yöresindeki insanlýk hallerini izliyoruz, yaþamdan bir kesit. Ve o hayatlarla iliþki kuruyoruz. Yaþamý kabulleniyoruz. Düþlere, kaçýþlara sýðýnmadan. Ýnsaný anlýyoruz.

Filmin öyküsü de, oyuncularý da, filmin geçtiði yerin seçimi de, filmin çekimi de kusursuz. Özellikle de, genç kýzda Jennifer Lawrence harika. Çok az konuþarak ve çok ekonomik oynayarak aþýk, acýlý ama doðruyu bulmaya çalýþan, hem kendi hem de ailesinin hayatýný düze çýkarmak için çalýþan durgun kýz rolünde mükemmel.

Filmin konusu: Filmde zamanda ileri geri giderek üç beþ kiþinin hayatýný izliyoruz. Aslýnda 4 kadýnýn hayatý. Ancak, ikisi aslýnda ayný kiþinin genç kýzlýk ve genç kadýnlýk halleri. Bunu da sonlarda anlýyoruz.

Filmin baþýnda tarlalar arasýnda boþ bir arazide bir karavanda patlama oluyor. Sonraki cenaze töreninde bir adam ve bir kadýnýn karavanda aþk saatleri geçirirken öldüklerini öðreniyoruz.

Sonra ileri geri giderek üç ayrý hayat öyküsü görüyoruz. Sonunda gerçeði öðreniyoruz. 

Sylvia (Theron), Amerika’da büyük þehirde bir iþ kadýnýdýr. Ama sorunludur. Önüne gelenle yatar. Kendine zarar verir. Geçmiþinden gelen bir acýsý olduðu bellidir. 

Gina (Basinger), Meksika sýnýrýnda, çok çocuklu ailesi ve kocasýyla normal bir hayat yaþamaktadýr. Kanseri yenmiþtir. Ancak farklý bir hayatý da vardýr. Gizemli bir yaný. Baþka bir erkekle seks iliþkisi vardýr. Çünkü kocasý iktidarsýzdýr. Kýzý Mariana (Lawrence) bu iliþkiyi fark edince Gina bitirmek ister ama bitiremez (Mariana, anne babasýnýn cinsel mutsuzluðunu bilmez haliyle). Birlikte olduðu kiþi de evli bir erkek olan Nick’tir.

Mariana ile Nick’in oðlu Santiago birbirlerine aþýktýr, evden kaçarlar ve Mariana hamile kalýr.

Maria ise Meksika’da babasý ve babasýnýn en yakýn arkadaþý Carlos ile mutlu yaþamaktadýr. Ancak, babasýnýn baþýna bir kaza gelir ve Sylvia, Mariana, Maria ve Gina’nýn hayatlarýnýn nasýl kesiþtiðini öðreniriz. Patlamanýn gizini öðreniriz ve ardýndan da Maria’nýn babasýnýn geçirdiði kazanýn bu kiþilerin hayatlarýný nasýl tekrar deðiþtirdiðini.

O kadar kötü olaydan sonra bir ana kýz bir araya gelir.

Kaçýrmayýn.

Not: Basinger ile Theron tanýnan oyuncular. Basinger’ý Connery ile gayrýresmi Bond filminde, Rourke ile Dokuzbuçuk Hafta’da, B.Willis ile Kör Randevu’da, Baldwin ile tekrar çekim Sonsuz Kaçýþ’da, Altman’ýn Hazýr Giyim’inde ve daha birçok bilinen filmde izledik. 80, 90’larýn çekici oyuncularýndan. 2000’lerde daha az görüyoruz. Hala güzel. Theron’u Pacino ve Keanu ile Þeytanýn Avukatý’nda, yine Keanu ile Kasýmda Aþk Baþkadýr’da, yakýnlarda Will Smith ile Hancock’da izledik. Sevilen yetenekli güzellerden. Yenilerden Jennifer Lawrence’e de dikkat.

Not 2: Ýzleyip siteye yazdýðýmýz filmler (26 vizyon, 6 DVD) arasýnda, Hannah Montana, Yolcular, Soldaki Son Ev, Rockn Rolla, Uluslararasý ve Müzede Bir Gece 2’nin izlenmeye deðer, kalburüstü filmler olduðunu söyleyebiliriz. Sýký sinemanyaklarýn kaçýrmamasý gereken iki film ise, Ýþkence Odasý ve Aþk Ateþi.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0