Sadece göbeğim gitse başka birşey istemem

10 Eylül 2012 18:15 / 2075 kez okundu!

 


İç organların gelişmeye, büyümeye başlamasıyla daha yaşamın ilk yıllarında göbeğimizde büyümeye başlar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte gelen çeşitli sorumluluklarımız bizi fiziksel olarak aktif kılar ve göbeğimiz yavaş yavaş şekillenmeye başlar, ta ki vücudumuz yaptığımız gündelik işlerimizi fiziksel aktivite saymayana kadar. Bu noktada hayatınıza spor katarak vücudunuz her yerinin şekillenmesine ve sağlıklı birey olmanıza destek vermeniz gerekir.

Kimi hayatın sorumlulukları altında yığılır kalır, kimi ise sporu bir yaşam tarzı olarak benimser ve iş, aile gibi hayatının bir parçasıymış gibi yaşar. Zamanla hamilelik, menopoz, hormon sorunları gibi durumlarla karşılaşılır. Vücut ciddi deformasyonlara uğrar, kendine yetemeyecek hale gelir ve dinlemeye çekilir. Göbek bölgesi dediğimiz abdominal yağlanmadaki en büyük güçlük menopozun beraberinde getirdiği hormonlardır. Östrojendeki düşüş göbek yağlanmasının baş nedenidir. Hormon dengesizliği tokluk hissini azaltarak ki bunu leptin denen iştah baskılayıcı hormonu azaltarak yapar, bireye hep açmış sinyali verdirebilir. Yağlanma iki tipte görülür, erkeklerde karında, kadınlarda ise kalçada toplanır. Metabolik rahatsızlık açısından tehlikeli olanı karında görülen abdominal yağlanmadır. Yani kas dokusunun altındaki yağlanmadır. Hatta herkesin dilindeki elma – armut halleri de karın – basen ilişkisinden gelmektedir.

Aşırı karbonhidrat ağırlıklı ve hızlı beslenmek de abdominal yağlanmanın bir diğer nedenidir. İlk olarak karbonhidrat, protein ve yağlardan vücudunuza uygun dengesiyle planlanmış bir beslenme düzeni ile yeme hızınızı yavaşlatarak ana öğününü 20 dk ya UZATMAYA çalışabilirsiniz. Hayatınıza egzersizi dâhil edin derken anlatamaya çalıştığım bir anda yoğun tempoda koşuyla başlamanız değildi elbette. iskelet ve kas sistemimiz yıllardır alışık olduğu düzenden yeni bir tarza geçeceği için ona nazik davranarak hafif tempoda yürüyüşlerle egzersize vücudu ısındırma ile başlanmanızı öneriyorum. Bu alışma sürecinin egzersiz sırasında oluşabilecek kırılma, burkulma, incinme, lif zedelenmesi gibi birçok problemin oluşma riskini azaltıcı etkisi olduğunu unutmayınız. Belirtmek istediğim diğer bir nokta ise bölgesel egzersiz ile sadece o bölgedeki kaslarını sertleştirirsiniz, sarkma varsa toplanmasına yardımcı olursunuz. Yapılan egzersiz net olarak 6 aydan sonra doğru sonucu verir. Vücudun egzersize adaptasyon süresi 6 – 8 haftadır ve belirgin sonuçları bu süreden sonra görmeye başlarsınız. Unutmayın ki dengeli bir beslenme ile birlikte yürütülen egzersiz ile ancak yağ dokularını yakarak kas dokunuzu arttırabilirsiniz.

Likör ve bira karın yağları oluşumunda destekleyicidir. Fındık, zeytinyağı, kanola yağı, badem yağı, fıstık ve cevizde bulunan doymamış yağlardan zengin, avokado, yeşilçay, çilek, vişne ve tam tahıllı gıdalar içeren beslenme düzeni ile göbeğinize elveda demek için bir adım atmış sayılırsınız.



BEGÜM KURAN

Beslenme ve Diyet Uzmanı

10.09.2012


Beslenme ve besinlere dair her gün yeni bir bilgi için https://www.facebook.com/DiyetisyenBegumKuran

Yazının tüm hakları Begüm Kuran Beslenme Danışmanlığı Merkezi Yayın Kurulu’na aittir. İzin alınmadan, kopyalanamaz, atıfta bulunulamaz, alınamaz. Teşekkür ederiz…




Son Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2012 20:00

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.