BAYRAM SELZEDEYÝ TEÐET GEÇTÝ

23 Eylül 2009 12:43  

 

BAYRAM SELZEDEYÝ TEÐET GEÇTÝ

Selin vurduðu Ýstanbul ilçeleri için sevinç dolu bayramlar geride kaldý. Çamur içinde oynayan çocuklar da olmasa, bu yerlerde takvimin deðiþtiðini düþünüyor insan... 

Çamur içinde oynayan çocuklar haricinde sokaklarý bomboþ olan Sel felaketiyle 7 iþçi kadýnýn can verdiði ve birçok insanýn yuvalarý yýkýldýðý Küçükçekmece Ýnönü Mahallesinde ve Ýkitelli Atatürk, Ahmet Akif mahallelerinde hüzün ve kýrgýnlýk hâkim. Gündem deðiþikliðiyle yaþanan felaketlerin hemen unutulduðu ülkede yaralarýný tek baþýna sarmaya çalýþan sel maðdurlarý, bu dram karþýsýnda kayýtsýz kalan devlet yetkililerini affetmeyeceklerini duyuruyor. 

‘DEVLET REKLAM YAPTI GÝTTÝ’
Küçükçekmece ve Ýkitelli semtlerinde çamur ve boþaltýlmýþ evlerden baþka ne bir ziyaretçi ne de bayram kutlayan var. Bir kaç gazeteci haricinde artýk kimsenin kendilerini ziyaret etmeye gelmediðini belirten 76 yaþýndaki Þefika Koçak, “Sel felaketinin yaþadýðý günlerde kendi vicdanlarýný rahatlatmak için herkes buraya akýn etti ama bir kaç gün sonra yine unutulduk. Kameralar eþliðinde devlet geldi þöyle bir dolaþýp gösteriþ yaptýktan sonra gittiler. Bir daha da uðramadýlar.
Belediye ne suyumuzu çekti, ne de bayramda yardým eli uzattý sadece gazetecilerin önünde reklamlarýný yaptýlar ve biz tekrar kaderimizle baþ baþa kaldýk’’diye anlatýyor. Su baskýnýndan dolayý kiracýsý Adem Elmalý’nýn eþi ve çocuklarýyla artýk göçebe bir hayat yaþadýðýný aktaran Koçak, “Elmalý ailesinin hayatý bir saatte sulara boðuldu. Sel felaketi sýrasýnda nüfus cüzdanlarý sele kapýldýðý için yeni cüzdan çýkartmaya kaymakamlýða gittiklerinde utanmadan kendilerine bir de 60 TL sorulmuþ. Onlara ‘Sel maðduru olduðunuzu ispatlayýn’demiþler. Ýþte böyle bir sistemde yaþýyoruz kýzým. Komþularým hayatý parçalanýrken ben nasýl sevinçli bir bayram geçirebilirim ki o dönemler eskide kaldý’’diyor. 

KIZILAY’DAN TARÝHÝ GEÇMÝÞ AYRAN
Sel maðduru aileden Erdinç Koçak ise, “Sel sonrasý buraya Kýzýlay geldi, ayran ve ekmek arasý yiyecek býraktý. Sonradan bu ayranlarýn tarihinin geçtiðini anladýk. Bu kadar yüzsüzlük olmaz. Gerçekten insanlýk diye bir þey kalmamýþ” diye sitem ediyor. Böyle bir tablo karþýsýnda mutlu bir bayramdan söz etmenin söz konusu olamayacaðýný vurgulayan Koçak, “Biz burada kendi olanaklarýmýzla diþimizi týrnaðýmýza takarak var gücümüzle bir þeyler yapmaya çalýþtýk belediye ise ortada yoktu. 

O zaman neden bu görevleri üsleniyorlar neden bu koltuklarda oturuyorlar bizim çaresizliðimize çaresizlik katmak için mi? Bizi can çekiþirken izlemek için mi? Yok bu hepimize çok iyi bir ders oldu bundan sonra her þey baþka olacak’’diyerek ihmaller zincirini seçim zamanýnda hatýrlayacaklarýný söylüyor.
Buruk bir bayram yaþandýðýný söyleyen Ýnönü Mahallesi’nin tek bakkalý Mahir Sarýsay, alýþveriþe gelen mahallenin yüzlerinden hüzün aktýðýný mutlu, sevinçli bayramlarýn yerine matemlerin aldýðýný belirtiyor. Sel sýrasýnda dükkanýnýn da sular altýnda kaldýðýný söyleyen Sarýsay, “Üzülmüþtün ama bizim mahalleden 7 iþçi kadýnýn can verdiðini duyduðumda kendi derdimi unutup onlarýn ailelerinin acýsýný günlerce düþünüp kahroldum. Komþularýmýz bu haldeyken ne bayramý? Bayram mayram yok bizim için’’diye konuþuyor. 

Selden sonra kimsenin kendilerini sormadýðýna dikkat çeken Ýkiteli Ahmet Akif Mahallesi sakini Abdülselim Kaya,’’Belediye burada ne bir temizlik ne de yardým etti. Laðým kokusundan insanlar hala binaya giremiyor. Akþam uyamýyoruz iþte bizim bayramýmýz’’diyor. 

ÞEKER YERÝNE ENFEKSÝYON TEDAVÝSÝ
Sel felaketiyle beraber 7 çocuðuyla birlikte sefalete mahkum edilen Zozan Seve, sel sularýndan enfeksiyon kapmýþ çocuklarýný iyileþtirmek için çabalayan annelerden. Yüzlerinin, ellerinin, ayaklarýnýn kýrmýzý lekelerle kaplanmýþ olduðu gözlenen çocuklar nemli duvarlar arasýnda ve laðým kokusu içerisinde dolaþýyor. Zozan Seven, “Bizim bu halimiz ne olacak. Çocuklarým ýslak ve nemli halýlarýn üstünde yatýyor. Belediye bize yatak getireceðine söz verdi ama bir daha uðrayan olmadý. Çok kötü bir bayram geçiriyoruz çoluk çoçuk aç, hasta. Bizleri kara bayrama mahkûm ettiler yazýklar olsun’’diye isyan ediyor

BirGün Gazetesi

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0