Baskın Oran: Ben kendimi solcu zannediyordum meğer ulusalcıymışım…

06 Temmuz 2011 01:35  

 

Baskın Oran: Ben kendimi solcu zannediyordum meğer ulusalcıymışım…

Balçiçek İlter, Baskın Oran'ın Söz Sende programında yaptığı açıklamaları bloğunda yazdı

Bugün Söz Sende’de Prof. Dr. Baskın Oran ile birlikteydik… Yumurta atan ve yürüyüşler yapan, protesto gösterileri yapan öğrenciler hakkında söyledikleri son derece ilginçti, sizler paylaşıyorum…

- Öğrenci olaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Burhan Kuzu'ya mülkiye'de yumurta atılıyor fakat Süheyl Batum'a atılmıyor... Kuzu son derece yumuşak yaklaştığı, Süheyl Batum azarladığı halde... Biz 60 ve 70'lerde kendimizi solcu ilan etmiştik ama ulusalcıdan başka bir şey değildik. Birtakım gençlik kendini solcu sanıyor, küreselleşmeye karşılar, anti-emperyalizm ağızlarından düşürmüyorlar ama %100 ulusalcı olduklarının farkında değiller. İlkokuldan beri kulaklarından huniyle milliyetçilik ve ulusalcılık akıtılmış.

- Siz bugün geçmişe baktığınızda Ulusalcı olduğunuzu mu düşünüyorsunuz?

A'dan Z'ye farkında olmadan ben de ulusalcıydım. Anti-emperyalizm köprüsünün Kemalizmle sosyalizm arasında bütünleştirici geçiş yaptığının farkında değildim. Bugünkü gençler 60 ve 70'lerdeki “Baskın”gibi…

- Peki Ergenekon bunun neresinde?

-Ergenekon çetesi bundan muazzam umutlandı. Ergenekoncuların damarına kan yürüdü. Mahkemelerdeki tutumları, mahkeme dışındaki TİT tehditleri bütündür. Bu bütün olay Ergenekon ile TİT arasında CHP üzerinden transit geçiş var. CHP bunu anlamalıdır. CHP düşünce özgürlüğü derken çok dikkatli olması gereken bazı şeyleri savunuyor olabilir. CHP kimi savunduğuna dikkat etmeli. Kimse bana CHP ile BDP boykotunun bir olduğunu iddia edemez. Çünkü CHP bu ülkedeki rejimi devirmeye çalışanların avukatlığına soyunuyor.

Habertürk

***

TİT niçin yine sahnede?

Baskın Oran/RADİKAL2 - 03.07.2011

Bir defa, şunu biliyorum: Bu tür örgütlerin amacı, kendilerini sürekli gündemde tutturarak, korku ve kaos yaratmaktır. Bu nedenle, onlardan mümkün olduğunca bahsetmemek gerekir. Ama şunu da biliyorum: Türk Yargısı böyle işlemeye devam ederse memleketin hali dumandır. Bu yazıyı, Yargı’nın oturup kendi durumunu artık bir tahlil etmesi için yazıyorum.

İkincisi: Tehdit alma konusunda “tecrübeli” biri olarak söyleyeyim, bu ölüm tehditleri yeni değil; Ekim 2004’te Azınlık Raporu’nu yazınca başladı. Ama o zamanlar kimi “milliyetçi” vatandaşlarımızın, babalarından dayak yerken dinledikleri küfürler biçimindeydi: “A.ını geçmişini si… piçi. Sen şimdilik öt bakalım.” Gönderen: Aztec12. Veya: “Ulan piçin piçi seni ermeniler ve rumlar mı s..ti he? G.. çukuru!” Gönderen: Merih Karakul. Suç duyurularımızın hiçbirinden sonuç alamadık; nedenine aşağıda geleceğim.

TİT devreye giriyor, çıkıyor, giriyor

TİT’in (Türk İntikam Tugayı) tehditleri, biz Askerî Ceza Kanunu md. 148/C ve E nedeniyle Genelkurmay’a suç duyurusunda bulununca arz-ı endam etti. Sonra, Ergenekon davaları kamuoyunda büyük etki yapıp, generaller tutuklanmaya başlayınca şıp diye kesildi. Şimdi TİT bir aydır yine “sahne almaya” başladı. Niye? Ergenekon davaları sulandı da ondan:

1) Davalar derinine gideceğine, yengeç gibi yan yan gidiyor. Hizbullahçıları salıveren ve Hrant’ın asıl katillerini bulamayan Yargı, Ergenekon’u teşhir eden kişileri bile hemen tutukluyor; “kanıtlar henüz toplanmadı” diye de bırakmıyor. Türk yargısının yapısal hastalıkları Ergenekon duruşmalarını da sarsıyor. Kamuoyu homurdanıyor, Avrupa homurdanıyor, duruşmalar sakız gibi uzuyor.

2) Ergenekon sanıkları bu durumdan cesaret buldular. Artık mahkemeye lanet yağdırıyorlar: Sanık Mustafa Önsel “Şu klasörü kim hazırladıysa Allah’ın gazabı üzerinde olsun’’ diyor. Hakaret ediyorlar: Sanık Ahmet Küçükşahin “Bunları üretenlerin Allah belalarını versin” diyor. Tehdit ediyorlar: Tuğgeneral Süha Tanyeri “Allah korusun sonra üzülürsünüz bugün yarın yakınlarınızın, ailenizin başına bir şey gelirse’’ diyor (Taraf, 24.06.11). Mahkeme başkanının bütün söyleyebildiği: ‘’Savunma sınırlarını zorluyorsunuz. Fazla zorlamayın yoksa mahkeme gereğini yapacaktır’’.

Yani, Ergenekon örgütünün son zamanlarda damarlarına kan yürüdü. Tekrar kuvvet toplamaya başladı. Bu plan ve senaryonun parçası olarak TİT şimdi yine huzurlarınızda. Bu senaryo, Derin Devlet yandaşlarının gayretiyle olduğu kadar, Yargı’nın tutumundan yararlanarak da yazılmakta. O kadar ki, artık öldürme tarihi veriyor örgüt: 17 Haziran. Son olarak da; bütün Ermenileri, Kürtleri, bendeniz de dahil kimi insanları dönmemek üzere 15 Ağustos’a kadar Türkiye’yi terke davet etti. Aksi halde “Diyarbakır ve İstanbul’da kanlı eylemler” yapacak (Radikal, 25.06.11). Özellikle bu hoş ve boş “terk emri”nden açıkça anlaşılıyor ki, bunların amacı sürekli gündeme çıkmak, orada kalmak. Böylece kaos yaratmak. Silivri’dekileri rahatlatacak bir kaos.

Yargı’nın tutumu nereye varacak?

Bu işin cezası yok ki; niye yapmasınlar? Yüce Yargı tehdit mektubu gönderen herkesi beraat ettiriyor. Beraat ettirmesi skandal olacak durumlarda da, mesela Bolu’dan Emniyet’e eposta gönderip “B.Oran’ı öldüreceğim” diyen, polisteki sorgusunda da “Yine yazarsa, yine aynı şeyi yaparım” diye tekrarlayan şahıs gibi durumlarda 5 ay verip, “tekrar yapmayacağı kanısı hasıl olduğundan ve duruşmadaki iyi hali dolayısıyla hükmün açıklanması geri bırakılmıştır” diyor. Dikkat buyurun; adam “Yine yazarsa…” demişken ve duruşmaya çıkmak tenezzülünü bile göstermemişken…

Tehdit mektubu gönderenler beraat ediyor çünkü Yargı hep şöyle diyor: “Masasından kalkmış sanığın yerine birisi oturup bu tehdidi yollamış olabilir”. Veya: “Herkes, herkesin hesabını kullanıp eposta yollayabilir”. Dosyalar, “Terör örgütü tehdidi değildir, adi tehdittir” gerekçesiyle Ağır Ceza yerine Sulh Ceza’lara yollanıyor. Oranın vereceği en fazla 6 ay, o da açıklanmıyor bile. Bu kadar “iyi niyet” biraz fazla olmuyor mu? Nereye varacak bunun sonu? Bir yargıcın mesela oğlunun tehdit edilmesiyle mi bitecek?

Ergenekon, CHP, Yargı

Ama asıl önemli olay şu: Ergenekon artık kendini toparlamaya başladı. 1) Yargı’yı Silivri’de bizzat, “dışarıda” da TİT vasıtasıyla test ediyor. 2) Siyaset’i de boş bırakmıyor ve Derin Devlet’in en mutemet adamı aracılığıyla CHP’ye “rica” ettirip kimi sanıkları milletvekili yaptırtıyor. Helal olsun.

Bu kişilerden biri bendenize çok tanıdık. Kendisi gibi Ergenekon sanığı olan Mustafa Özbek’in Avrasya TV’sinde 26 Kasım 2006’da yaptığı “Ankara Rüzgarı” programında şunu söyledi: “[AB tarafından] Türk aydınlarının maddi ve manevi olarak satın alınması çok ciddi bir strateji… adını da vericem gerekirse, ben polemik sevmiyorum ama adını da vericem, Prof. Dr. Baskın Oran”. Bu kadar fütursuzca iftira olabilir. Daha önce de yazmıştım, dava açtım, 3.500 TL manevi tazminata mahkum oldu, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi oybirliğiyle bozdu. Gerekçesi: “Dosya içeriğinden, davacının Agos gazetesinde Ermeni sorunu hakkında yazılar yazdığı anlaşılmaktadır. Davalı, bu yazılara tepki [göstermiştir]. Davacı, özgürce düşüncelerini açıklayabildiğine göre, bu düşünceler aleyhine yapılan açıklamalara, sert de olsa, katlanmak zorundadır.”

İşte bu Mustafa Balbay, “Ergenekon’un Avukatı” “Eski CHP”nin yerine gelen “Yeni CHP” aracılığıyla çatır çatır milletvekili seçtirilen iki Ergenekon sanığından biri şimdi. TİT’in bu huruç hareketi ne kadar çok yönlü bir senaryonun parçası, bir düşünün. Ve titreyip kendinize gelin.

Not: “Yasalarda değişiklik yaparsak, bir düşünün, Ogün Samast da seçilip gelebilir” diyen AKP’liler var. Eh, “düşünce suçu” diye bir sapık kavram olduğu ve katillik/ darbecilikle aynı kefede değerlendirildiği sürece, neden seçilip gelmesin Samast kardeşimiz?

Son Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2011 01:48

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0