‘PROF. DR. ÖZDEMÝR NUTKU USTAYA SAYGI’ ETKÝNLÝÐÝ…

06 Haziran 2010 02:18 / 4722 kez okundu!

 


Sayýn Baþkan’ýmýz Dr. Hakan Tartan’a Duyarlý Yaklaþýmý Ýçin Teþekkürler…
Geçen hafta Konak Belediyesi ile Alsancak Koruma ve Güzelleþtirme Derneði’nin giriþimleriyle düzenlenen Alsancak Þenliði’nde üç gün boyunca süren sanat, dans, spor ve konser etkinlikleri sayesinde, sokaklarý her daim cývýl cývýl olan Alsancak semti renkli görüntülere sahne oldu…

Devlet Tiyatrosu Sanatçýlarý Melek-Fikret Tartan’ýn oðlu olmasý sebebiyle sanatýn ve sanatçýnýn deðerini çok iyi bilen, sanatçýlarla dolu bir ortamda yetiþmenin de etkisiyle duyarlý bir birey bilinciyle halkýna hizmet veren Konak Belediye Baþkaný’mýz Dr. Hakan Tartan, sanatý ön plana çýkartan giriþimleriyle hepimizi mutlu ediyor. Sokaðýn interaktif özelliðinden yararlanmayý seven bir yöneliþi var Baþkan’ýmýzýn, genellikle halkýn arasýnda, birebir iletiþim halinde olmayý tercih ediyor, Alsancak’ta pek çok yerde kendisine rastlayýp sohbet etmek mümkün… Böylece Konak Belediyesi, Ýzmirli’nin dört mevsim boyunca günün her saatinde sokaklarda hayatla iç içe olabilme alýþkanlýðýný da göz önünde bulundurarak, halkýn arasýna karýþan organizasyonlar düzenliyor.

Yine Konak Belediyesi’nin bir etkinliði olan Alsancak Þenliði kapsamýna alýnan “Usta’ya Saygý Günleri” nde Mayýs ayýnýn konuðu; Ýzmir için Ýzmir’de yaþayan bir efsane, hocalarýn hocasý, usta tiyatro adamý Prof. Dr. Özdemir Nutku’ydu. 28 Mayýs Cuma günü Alsancak Gazi Kadýnlar Sokaðý’nda Nutku, ülkenin dört bir yanýndaki baþarýlarýyla kendisini en iyi þekilde temsil etmeye çalýþan öðrencileriyle bir araya geldi. Yönetmen, eleþtirmen, çevirmen, eðitimci, þair, müzisyen kimlikleriyle Türkiye’nin en önemli tiyatro yazarlarýndan biri olan Prof. Dr. Özdemir Nutku hocamýz, 35 yýl önce, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü Ýzmir’de kurduðu ve dünyanýn dört bir yanýnda çok sayýda maddi-manevi olanak elde edebileceði halde, Ýzmir’de kalarak, sayýsýz tiyatro emekçisi yetiþtirmeyi seçtiði için kendisine minnettarýz. Hepimiz hocalarýn hocasý Nutku’nun öðrencisi olduðumuz, onu bu kadar yakýndan tanýyarak, onun çizdiði yolda yetiþtiðimiz için gurur duyuyoruz.

2011 yýlýnda 65. Sanat Yýlý’na ve 80. yaþýna ulaþacak olan Özdemir Hoca’mýzýn, her ildeki Devlet Tiyatrolarý’nda, Þehir Tiyatrolarý’nda, özel tiyatrolarda, üniversitelerde, sayýsýz öðrencisi var… Akademik eðitim düzeyinden öte insan olmanýn bilinciyle yetiþtirdiði ve örnek duruþuyla her þeyden önce mütevazý olmayý aþýladýðý oyuncu, yazar, tasarýmcý, dramaturg, yönetmen, Devlet Tiyatrosu Müdürü, Dekan, Bölüm Baþkaný, öðretim görevlisi, eleþtirmen, yönetici, gazeteci, reklamcý, metin yazarý, þair, çevirmen, editör, vs. gibi alanlarda, çoðu tiyatroya, sinemaya, medyaya hizmet eden öðrencilerinin bir kýsmý Usta’ya Saygý etkinliðinde bir araya geldi. Ýþlerinin yoðunluðu nedeniyle orada olamayan dostlarýmýzýn eksikliðini hissetsek de, gönüllerinin yanýmýzda, Özdemir Hoca’yla ve tüm G.S.F Tiyatro camiasýyla birlikte olduðunu biliyorduk…

Etkinliðe katýlanlar arasýnda; hocamýzýn sevgili hayat arkadaþý, bizimse kendisinden çok þey öðrendiðimiz, sevgi dolu yüreði ve anaçlýðýyla biricik Hülya Hocamýz Prof. Dr. Hülya Nutku, þair, yazar, gazeteci, eðitimci ve gelmiþ geçmiþ en iyi turizm rehberi, sevgili Mitoloji hocamýz Prof. Dr. Þadan Gökovalý, Türk Tiyatrosu ve Türk dili üzerine yaptýðý çalýþmalarla tanýnan deðerli Hocamýz Yard. Doç. Dr. Efdal Sevinçli, Özdemir Nutku’nun kýrk yýl önceki öðrencilerinden oluþuyla, canlandýrdýðý anýlarla ve vefasýyla bizleri duygulandýran deðerli tiyatro sanatçýsý Ayten Uncuoðlu, müthiþ oyunculuðuna hayran olduðum, Ýzmir Devlet Tiyatrosu’nun zarif ve güzel Müdürü Hülya Savaþ, Devlet Tiyatrosu Sanatçýsý Bülent Arýn, yine Ýzmir Devlet Tiyatrosu’nun usta sanatçýsý oluþunun yaný sýra, yönetmen kimliði ile, Ýzmir’de tiyatroyu ileriye taþýma adýna verdiði uðraþ ve çalýþkanlýðýyla Ýzmirli’lerin yakýndan tanýdýðý sevgili Gürol Tonbul, Devlet Tiyatrosu Sanatçýsý Hakan Boyav, asil güzelliði ve yeteneðiyle beðenilen oyuncu Vahide Gördüm ile eþi Altan Gördüm, bir dönem Özdemir Hoca’nýn asistanlýðýný yaptýktan sonra mesleðini Ýstanbul’da sürdürmeye karar veren, DOT’un yetenekli oyuncusu Ayçe Abana, Ýzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçýsý Tamer Yýlmaz, Yeni Asýr Gazetesi’ndeki kültür-sanat yazýlarýyla Ýzmir’in sanat gündemini halka taþýyan Gazeteci-Yazar dostum Bülent Gürlük, Sýcakkan Sanat Merkezi ile kentin dört bir yanýnda çocuk oyunlarý sahneleyen oyuncu-yönetmen Erçin Sýcakkan, yazdýðý, yönettiði oyunlarla yurt dýþýnda bizi temsil eden Nurkan Erpulat, Ýstanbul’un cazibesine direnerek Ýzmir’de tiyatro yapma mücadelesinden hiç vazgeçmeyen Türker Alpuðan, Devlet Tiyatrosu Sanatçýsý Zeynep Nutku, Ýzmir Kukla Günleri direktörü Selçuk Dinçer ve adýný sayamadýðým pek çok eski-yeni mezun vardý…

Çok iyi bir hatip olan sevgili Hülya Hocam, öncelikle eþi olmasý sebebiyle ilk kez biri hakkýnda konuþma yaparken zorlandýðýný dile getirse de, her zamanki nüktedan neþesiyle kalabalýðý güldürdü, ayrýca Özdemir Nutku’nun kentimizde bir þehir tiyatrosu kurulabilmesi için ne denli uðraþ verdiðini anýmsatýp, Sayýn Baþkan’ýmýzýn da huzurunda hepimizin en büyük isteðine bir kez daha dikkat çekerek aydýn sorumluluðunu yerine getirdi.

Deðerli hocamýz Þadan Gökovalý’nýn, Zeynep Nutku için okuduðu, Can Yücel’in babasý Hasan Ali Yücel için yazdýðý “Ben Hayatta En Çok Babamý Sevdim” þiiri topluluða yabancý olan sokaktaki kalabalýðýn bile gözlerini nemlendirdi… Efdal Sevinçli’nin, Türk Tiyatrosu’na bu kadar çok sayýda kitap kazandýrmýþ olan bir hocanýn her isteðini yerine getirmenin ve her daim onun yanýnda olmanýn bir zevk olduðunu dile getirmesi alçakgönüllülüðün ne güzel bir örneðiydi…

Kavak Yelleri dizisinin sevimli anneannesi olarak bilinen usta tiyatrocu Ayten Uncuoðlu’nun, hocanýn ilk mezunlarýndan olmasý sebebiyle canlandýrdýðý anýlar, tüm Tiyatro Bölümü mezunlarýný geçmiþten süzülen ortak paylaþýmlara sürükledi…

Devlet Tiyatrosu’nun ve televizyon dizilerinin usta oyuncusu olmasýnýn yaný sýra, 2009-2010 sezonunda Ýzmir’de sahnelediði Rezervuar Kaniþleri adlý oyunla yönetmenlik alanýndaki baþarýsýný sergileyen Hakan Boyav, Özdemir Hoca’nýn her bir öðrencisini yetenekleri doðrultusunda yetiþtirdiðini dile getirdi. Bu tespit gerçekten çok önemliydi, çünkü Özdemir Hoca çok yönlü bir kiþilik ve yeniliklere çok açýk bir insan, üstelik her insana ve her yaratýya karþý engin bir hoþgörüsü ve saygýsý var, özellikle de gençlere çok deðer veriyor. Dolayýsýyla da küçücük yaþýnda eline gelen öðrencilerinin her birine özgür yaratý ve kiþilik sergileme olanaðý tanýyor, kimseyi kýsýtlamýyor, yargýlamýyor, herkesi birey olarak yetiþtiriyor… Oyuncu eðitirken ve oyun sahnelerken doðaçlamaya önem vermesi, oyuncunun sýnýrlarýný kaldýrarak kendini ortaya koymasýna olanak tanýyor… Her öðrencisinin içinde bir cevher olduðuna inanarak yola çýkýyor ve sonuçta sýnýrlarýný zorlayarak kendisini her türlü yaratýya açan, özgüvenli bireyler yetiþtiriyor, týpký kýzý ve öðrencisi Zeynep Nutku’yla bir baba olarak nasýl yakýndan ilgileniyorsa öðrencileriyle de bu denli saðlam iliþkiler kuruyor.

Türk Tiyatrosu’na yüzün üzerinde eser kazandýrmýþ, sayýsýz oyun sahnelemiþ, bu kadar çok tiyatrocu yetiþtirmiþ büyük bir hocanýn, öðrencilerinin yanýnda bir çocuk kadar neþeli olduðunu biliyor muydunuz? Hocamýzýn hiç ayrým yapmadan herkesi kucaklayan, övüldüðünde rahatsýz olan, özgeçmiþi okunurken ‘kýsa kesin, sýkýlmasýnlar’ diyen mütevazý kiþiliði herkese örnek olmalý…

O akþam Vahide Gördüm’ün Özdemir Hoca için “O benim babam” demesi ve hocamýzýn maddi-manevi desteði sayesinde öðrenimini tamamlayýp bugünlere geldiðini dile getirerek vefasýný sergilemesi, baþta ben olmak üzere herkesi aðlattý…

Sevgili Ayçe Abana ise, Özdemir Hoca’nýn asistaný olduðu dönemlere uzandý; herkesin onu ‘asistanlýk çanta taþýmaktýr’ þeklinde uyardýðýný, ancak çok zarif ve düþünceli bir insan olan Özdemir Hoca’mýzýn her zaman Ayçe’nin fazla eþyasýný taþýmasýna yardým ettiðini anlatarak bizi gülümsetti…

Hülya Nutku’nun, Efdal Sevinçli’nin ve Gürol Tonbul’un yaptýklarý konuþmalarda, yazýlarýmdan ve Özdemir Nutku’nun eleþtirmenliði üzerine yaptýðým Yüksek Lisans tezimden söz etmeleri beni çok onurlandýrdý ve duygulandýrdý. Bu kadar deðerli ustalarýn aðzýndan duyduklarýma layýk görülmek, bundan sonra daha da büyük bir sorumluluk duygusuyla bu sözleri taþýmak anlamýna geliyor benim için, ne kadar teþekkür etsem az, üzerimdeki haklarý hiçbir þekilde ödenmez. Biz öðrenciler olarak ortaya ne çýkartýyorsak, Özdemir Nutku, Hülya Nutku, Murat Tuncay, Efdal Sevinçli, Uður Akýncý, Semih Çelenk, Haluk Iþýk gibi bizi bugünlere getiren, Ýzmir’in sanat ortamýný canlandýrmak için mücadele eden hocalarýmýzýn eseridir kuþkusuz.

Türk Tiyatrosu’nun duayeni Prof. Dr. Özdemir Nutku’nun, Ýstanbul sanat camiasýnda hocamýzý ve okulumuzu en iyi þekilde temsil eden çok sayýda öðrencisi var, Ýzmir GSF mezunu oyuncular, aldýklarý eðitimin kalitesi nedeniyle televizyon, sinema ve reklam sektörlerinin en çok aranan oyuncularý oldular… Her yerde isimleri gündeme geliyor ve bizler de dostlarýmýzla gurur duyuyoruz. Ancak ben burada onlarýn isimlerini listelerle sýnýrlamak istemiyorum, konuya ilgi duyan herkes onlarý tanýyor, beðeniyle izliyor zaten. Bir ünlü GSF’ liler listesinden özellikle kaçýnýyorum, çünkü Ýzmir GSF Tiyatro Bölümü’nün, Oyunculuk, Yazarlýk ve Tasarým alanlarýnda ülke sýnýrlarýný aþan çok sayýda mezunu var, her biri çalýþtýðý alanda uzmanlaþmýþ arkadaþlarým ünlü olsalar da, olmasalar da, aldýklarý eðitime layýk insanlar olarak yaþamlarýný sürdürüyorlar.

Duygu yüklü bu güzel günde bir araya gelerek Özdemir Hoca’mýzý mutlu etmemizi saðlayan Baþkan’ýmýz Dr. Hakan Tartan’a sonsuz teþekkürler. Önümüzdeki yýl Özdemir Hoca’mýzýn sekseninci yaþýný ve altmýþ beþinci sanat yýlýný daha büyük bir etkinlik olarak kutlamamýz için buradan yerel yönetimlere ve tüm dostlara çaðrý yapmak istiyorum. Ýzmir, Özdemir Nutku gibi bir deðere sahip olduðu için çok þanslý…


Baþak Sakýzlýoðlu
Metin Yazarý - Dramaturg

Haziran 2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.