Balık çiftlikleri başka yere doğru - Nevzat Çiçek

01 Eylül 2008 06:08  

 

Balık çiftlikleri başka yere doğru - Nevzat Çiçek

Bakanlık "Tebliğ kriterlerim sağlamayan ve kapatma karan verilen balık çiftliklerinin taşınabilecekleri ve yasal mevzuat açısından sakıncalı olmayan, tebliğ gerekliliklerini sağlayan yeni alanların tespiti için başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, ilgili Valilikler, Sivil Toplum Kuruluşları, İl Özel İdaresi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla teknik komisyon tarafından yerinde yapılan çalışmalar ile Muğla ilinde iki adet, İzmir'de dokuz adet, Aydın'da iki adet ve Mersin'de dört adet olmak üzere balık çiftliği üretimi açısından uygun alanlar olarak belirlenmiştir" diyerek bu çalışma neticesinde potansiyel su ürünleri yetiştirme alanları belirlenmiş olup, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarına işleme çalışmalarının tamamlandığını söyledi.



YUNANLI BALIKÇILAR DA GELECEK



Öte yandan balık çiftliklerinin yeni taşınacağı alanla ilgili olarak Bodrum Yurttaş İnisiyatifi, bakanlığın yeni taşınma alanlarıyla ilgili olarak Danıştay'a dava açacaklarını söyledi. Muğla İl Tarım Müdürü Proje ve İstatistik Şube Müdürü Alim Kazancı da Çevre ve Orman, Tarım Koy işleri ve Kültür Turizm Bakanlıkları'nın yaptığı ortak yeni planın ardından kıyılarda ve koyların içerisinde faaliyet gösteren çiftliklerin ÇED raporlarını alarak bir an önce taşınmalarını beklediklerini ifade ederek yeni yaşanan balık ölümlerini de araştırdıklarını söyledi. Çevreciler ise Aydın sınırlan içindeki balık üretim çiftliklerinin toplam kapasitesinin 526 ton olduğu bölgeye getirilmek istenen balık çiftliklerinin toplam yıllık üretim kapasitesi ise 30 bin ton gibi yüksek bir rakam olduğu belirtiliyor.



Çevreciler, Yunanlı bazı firmaların da buradaki bazı şirketlerle ortaklık anlaşması yaptığını iddia etti. Çevreciler "Yunanistan'da Avrupa standartlarının katı kuralları olduğu için Yunan balık çiftliği sahiplerinin bölgemizde ortak üretim yapmayı uzun süredir tercih etmekte oldukları bilinmektedir" dediler. Bu arada balık sezonunun açılışını yapan Ulaştırma bakam Binalı Yıldırım "Balıkçılık camiası yan sektörleriyle birlikte 2.5 milyon insanımıza ev ve aş sağlıyor" açıklamasında bulundu.



Taraf

01.09.2008

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0